Det gnistret da kontantstøtten ble debattert i denne ukens Underhuset på
TV 2 Nyhetskanalen.

«Hvor er det de tar ut mest kontantstøtte? Jo, det er i Indre Agder. Hvor er flest trygdede her i landet?Jo, det er i Indre Agder. Hvor har KrF flest stemmer? Jo, det er i Indre Agder. Det her er å betale folk for å stemme på KrF.»

Kraftsalven mot kontantstøtten og KrF er signert kommentator Jon Hustad i Dag og Tid.

KrFs stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold rister på hodet over angrepene fra kommentatoren i Dag og Tid.

– Kjøper dere stemmer?

Dette er en ordning som ble innført etter valget i 1997 fordi vi så på det som god familiepolitikk. Dette handler ikke bare om KrFs velgere. Veldig mange andre benytter seg også av denne ordningen, sier Bekkevold.

Se hele ukens Underhuset i videoen over

– Hopper bukk over forskning
Også byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fyrte løs på kontantstøtten og KrFs familiepolitiske talsmann.

Det er oppsiktsvekkende at du som stortingsrepresentant (Bekkevold, red.anm.) hopper bukk over forskningsrapporter.

Johansen viser til at både Brochmann-utvalget og barnefamilieutvalget anbefaler å fjerne kontantstøtten, ikke minst av integreringshensyn.

– Jeg leder en by med enormt store integreringsproblemer, og de må vi som byråd ta tak i, sier Johansen.

Byrådslederen i Oslo har denne uken søkt regjeringen om å gjennomføre en forsøksordning, der kontantstøtten fjernes i enkelte bydeler og erstattes med norskopplæring og aktivitetstilbud.

Det er stor bekymring for at barn som begynner på skolen overhodet ikke snakker norsk. Kontantstøtten kombinert med manglende barnehagebygging i Oslo har vært et hinder for blant annet norskopplæring for Oslos yngste innbyggere, sier Johansen.

Dersom like mange vil benytte seg av ordningen som i 2016, vil om lag 180 millioner kroner hver år bli utbetalt i kontantstøtte til innbyggere.

– Vi vet at familier med innvandrerbakgrunn er overrepresentert blant mottakere av kontantstøtte. Våre bydeler sier at det er stort problem at man overhodet ikke har kontakt med disse familiene

Provosert: Aisha Naz Bhatti (Sp) mener Raymond Johansen stigmatiserer innvandrerkvinner.
Provosert: Aisha Naz Bhatti (Sp) mener Raymond Johansen stigmatiserer innvandrerkvinner. Foto: TV 2

– Innvandrere får barn tett
– Kontantstøtten gis bare i 11 måneder til barn mellom ett og to år. Det høres jo ut på Raymond Johansen når han argumenterer at dette er en ordning som kan benyttes helt ti barn begynner på skolen som seksåringer, sier stortingskandidat for Oslo Sp Aisha Naz Bhatti.

Bhatti mener Raymond Johansen stigmatiserer innvandrerkvinner. Selv har hun benyttet seg av kontantstøtte for sin datter, før hun fikk plass i barnehage.

– Det er riktig at det bare er 11 måneder man får konstantstøtte. Men samtidig vet vi at mange innvandrerkvinner får barn tett, gjerne de tre første forholdsvis tett etter hverandre. Det betyr at mange av barna overhodet ikke har kontakt med det offentlige, og med barnehage. Dermed blir muligheten til å lære seg norsk dårligere, sier Johansen.

Han vil i stedet bruke disse pengene på en aktivitetspakke øremerket de utvalgte bydelene. Hensikten skal være å styrke språkopplæringen for barna og utvide tilbudet med arbeidstrening for foreldrene som trenger det.