Undersøker Tips på nytt i Trine FRANTZEN-saken:

Hevder å ha sett et innpakket lik i brannruiner

BERGEN (ÅSTED NORGE): Trine Frantzen (32) forsvant sporløst i 2004. Politiet er sikre på at hun ble drept. Nå ber familien gjerningsmannen stå fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hun var en liten propell. Hun var bare en fantastisk person.

På en kirkegård i Fyllingsdalen står moren Bente (67) og sønnen Jørgen (26) ved en minnestein for Trine Frantzen. Men graven står tom, og har stått tom i snart 13 år.

Natt til 7. mai 2004 var Trine Frantzen (32) på fest sammen med flere personer i hennes nære omgangskrets i en leilighet i Øvsttunveien 25 på Nesttun i Bergen.

Siden har ingen sett henne.

– Det er uverdig sånn som hun ligger i dag, sier moren Bente til Åsted Norge.

Fikk tips om innpakket lik

Både politiet og familien tror Trine Frantzen ble drept i 2004, men det er aldri funnet noe lik. Området rundt huset på Nesttun i Bergen, hvor 32-åringen sist ble sett, er gjennomsøkt. Det er også søkt med ubåt i flere nærliggende vann.

13 år etter får politiet fortsatt tips i saken. Én observasjon er spesielt interessant.

– Vi har vært i kontakt med flere personer som så et teppe, eller en sovepose, som det var et lik inni. De mener i hvert fall det var et lik. Og det kan ha vært i tiden Trine forsvant, altså i mai 2004, forteller den nå pensjonerte etterforskeren Kjell Mo.

Mo er fortsatt svært engasjert i Trine Frantzen-saken og jobber fortsatt med den på Bergen sentrum politistasjon. Den erfarne etterforskeren tar Åsted Norge med til en adresse som fortsatt er svært interessant for politiet. Nye Sandviksveien 52, like ved Bergen sentrum. I dag står det en boligblokk på tomta, men i 2004 var det ruiner etter en stor brann. Det er i brannruinene det innpakkede liket skal ha blitt observert.

SØK: Politiet brukte likhund inne i leiligheten Trina var i den kvelden hun forsvant. FOTO: Politiet.
SØK: Politiet brukte likhund inne i leiligheten Trina var i den kvelden hun forsvant. FOTO: Politiet.

– Er det noen andre som har sett noe i relasjon til dette i mai-dagene i 2004, så er vi veldig interessert i å få det frem, forteller Mo.

– Skjønte at noe var veldig galt

32-åringen Trine Frantzen fra Os utenfor Bergen hadde tidvis store rusproblemer, men holdt god kontakt med sine nærmeste.

Dagen Trine forsvant skjønte moren Bente at noe hadde skjedd.

– Jeg ringte og jeg ringte. Men jeg fikk ikke svar, og da skjønte jeg at det var noe galt. Noe veldig galt, for sånn var hun ikke. Hun tok alltid telefonen, sier moren.

Mangelfull etterforskning

Trine ble meldt savnet og det tok flere måneder før politiet etterforsket saken som et mulig drap.

– Det er jo ikke noe grunn til å legge skjul på at etterforskningen innledningsvis var noe mangelfull. Det kan vi si. Vi evaluerte den etterforskningen og det burde jo, i forhold til elektroniske spor og avhør generelt, vært lagt mer trøkk på etterforskningen fra i alle fall midten av mai, innrømmer Kjell Mo.

MOR: Trine Frantzen fikk sønnen Jørgen som i dag er 26 år gammel. De to hadde et nært og godt forhold frem til hun ble drept i 2004. FOTO: Privat.
MOR: Trine Frantzen fikk sønnen Jørgen som i dag er 26 år gammel. De to hadde et nært og godt forhold frem til hun ble drept i 2004. FOTO: Privat.

Familien til Trine engasjerte privatetterforsker Ola Thune som i en rapport kom med knusende kritikk av politiets arbeid innledningsvis i saken.

– Jeg mener at dette er på grunn av at Trine Frantzen tilhører et belastet miljø og at det har hatt en vesentlig betydning for politiets ressursbruk, eller mangel på sådan, i denne fasen, sa Thune til TV 2 Nyhetene i 2007.

Viktige spor som kunne vært med å felle en drapsmann, var tapt. Ola Thune gjorde selv egne etterforskningsskritt i saken og gjorde så interessante funn at politiet i Bergen gjenopptok etterforskningen.

– For politiet var mamma bare en rusmisbruker

I 2007 siktet politiet to menn, den daværende samboeren til Trine og en annen mann i hennes nære omgangskrets. Men halvannet år senere blir saken mot de to mennene henlagt på grunn av manglende beviser.

Etter dette har ikke politiet klart å komme nærmere svaret på hvor Trine er gjemt og hvem som drepte henne. Politiets mangelfulle etterforskning da Trine forsvant er fortsatt vondt å leve med for familien.

På kirkegården i Fyllingsdalen i Bergen står det en tom grav. Jørgen og Bente Frantzen håper de en dag kan begrave sin mor og datter her. FOTO: Kristoffer Hovde Andersen / Åsted Norge.
På kirkegården i Fyllingsdalen i Bergen står det en tom grav. Jørgen og Bente Frantzen håper de en dag kan begrave sin mor og datter her. FOTO: Kristoffer Hovde Andersen / Åsted Norge.

– For politiet var mamma bare en rusmisbruker. De tenker kanskje ikke på de nærmeste rundt. Det var min mamma akkurat som alle andre sin mamma. Hun betyr like mye for meg, så det var veldig vondt å se at hun ikke ble lett etter og tatt alvorlig da det skjedde noe, sier Trines sønn, Jørgen Frantzen (26).

Familien tror noen i Trines nære omgangskrets vet hvem som drepte henne. Nå håper de noen tør å stå fram.

– Uansett om de tror at det de sier ikke har betydning, så kan det ha nettopp det. Det er ikke mange brikker igjen i dette puslespillet før det er løst. All informasjon er viktig å komme med, sier 26-åringen.

– Hva hadde det betydd for dere?

– Da hadde vi fått fred og vi kunne begynne å gå videre. Endelig.