Knut Brevik er redaktør i magasinet Villmarksliv som har gjennomført testen sammen med TV 2 Hjelper deg.

Lurer du på hvilken som er best? Se alle resultatene nederst i saken.

Soveposen han snakker om er Kayoba -7 Sandford 300, som selges av Jula. Den er testens billigste, men markedsføres til å tåle sju minusgrader.

– Den er ikke i nærheten av å tåle minus sju som produsenten lover. Du må ikke finne på å dra ut i denne, sier Brevik.

Adm. direktør i Jula, Per Jacobsen, skriver at de ikke har fått klager på soveposen tidligere. Likevel vil de nå revurdere merkingen.

"Etter å ha fått tilbakemeldinger fra denne testen i forhold til at soveposen ikke egner seg for vinterbruk, vil vi be vår kvalitetsavdeling teste produktet og vurdere merkingen av produktet på nytt. "

Stort test

Tilsammen har Villmarksliv og TV 2 hjelper deg testet seks soveposer og fem liggeunderlag. Alle soveposene og de fleste av underlagene holder til minst tre sesonger, men noen av liggeunderlagene takler ned til 17 minusgrader.

Slik er testen gjennomført

Villmarksliv har testet alle produktene over tid og sjekket tekniske kvalifikasjoner.

Liggeunderlagene er vurdert utifra praktisk bruk som vekt, volum, oppblåsmetode og rengjøring. I tillegg er komfort og holdbarhet vurdert.

Det er tilbrakt minst to netter på hvert underlag. Komfort er testet på hardt underlag, en natt på flatt og en natt med standariserte ujevnheter. I tillegg er støy fra underlaget vurdert med ST-805 dB-måler.

Soveposene er vurdert utifra komfort, praktisk bruk, isolasjon, vekt og holdbarhet.

De er brukt under varierende forhold på godt isolert underlag og erfaringene er notert systematisk gjennom en testperiode.

Soveposene er fra Mammut, Helsport, Sea to summit, Mountain hardwear, Bergans og Kayoba. Sistnevnte er billigst og koster 599 kroner, mens soveposen fra Sea to summit koster nesten 3000 kroner.

Liggeunderlagene er fra Exped, Therm-a-rest, Robens, Bergans og Biltema. Prisen strekker seg fra 300 kroner for Biltema sitt, til 2299 kroner for Therm-a-rest sitt.

Alle er vurdert utifra komfort, praktisk bruk, vekt, holdbarhet og isolasjon.

Beste liggeunderlag

Av liggeunderlagene er det Exped sitt Synmat 3-D7MW som blir kåret til det beste liggeunderlaget i testen og får terningkast seks.

Det er et av de dyrere underlagene i testen, med en pris på nesten 2000 kroner. Til gjengjeld følger det med en egen pumpepose, så man slipper bruke munnen når man blåser det opp.

– Det er kjempegodt å ligge på, isolerer godt helt ned til 17 minus og i tillegg er det lett å blåse opp, sier Brevik.

Dårligst ut kommer de billigste underlagene i testen; underlaget fra Biltema og Bergans Folding Mat. Biltema sitt er tungt, stivt og kaldt, mens Bergans sitt blir for tynt.

Beste sovepose

Av soveposene er det Helsport Trollheimen som gjør det best, men Mountain Hardwear Hyper Lamina Flame er rett bak. Begge får terningkast fem og er gode å sove i.

Mountain Harware er den letteste soveposen i testen, mens Helsport-posen er litt mer praktisk i bruk. Til tross for at den er stor og tung veies det opp av de praktiske detaljene, mener Brevik:

– Den har masse smarte detaljer. Den er vannavstøtende, den har dobbel isolering av glidelåsen og det er gode snøremuligheter, sier Brevik


Én av soveposene kan være farlig å bruke på tur
Én av soveposene kan være farlig å bruke på tur