Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mahammad Anis kommer fra Al Shaar-distriktet i Aleppo, som var opprørskontrollert i flere år, og mesteparten av bydelen er lagt i ruiner.

Han nektet å forlate hjemmet sitt i flere år. Han tviholdt på leiligheten og hans store kjærlighet: En samling amerikanske veteranbiler han arvet av sin far.

Men i oktober måtte han gi opp. Det ble for farlig å oppholde seg i byen. Han forlot Aleppo i likhet med hundretusener av andre, skriver AFP.

Før jul ble bydelen overtatt av syriske regjeringsstyrker. Da bombene sluttet å regne over området, dro han tilbake.

– Da jeg kom tilbake og så hva som var igjen av hjemmet mitt, fikk jeg sjokk. Jeg har hatt et lykkelig liv, men nå er alt annerledes. Livet er hardt, men vi må ikke miste håpet, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Veteranbilene han har stående i gata utenfor er redusert fra 30 til 20. Mange av dem har skuddskader og knuste ruter. Andre er strippet for deler, og samtlige er dekket av murpuss og steinsprang. Opprørssoldatene var i ferd med å montere et tungt Dusjka-maskingevær på Chevroleten hans, men ble stoppet av naboer.

Anis sier han elsker biler fordi de er som kvinner. Vakre og sterke.

En Buick 1948 Buickstår utenfor hjemmet til Mohammad Mohiedine Anis i Aleppo. / AFP PHOTO
En Buick 1948 Buickstår utenfor hjemmet til Mohammad Mohiedine Anis i Aleppo. / AFP PHOTO Foto: Joseph Eid

– Se, hun gråter. Hun er såret og ber om min hjelp. Når en av bilene mine blir skutt, er det som om jeg eller noen i familien min blir truffet, sier han.

Det var AFP-fotograf Joseph Eid som sporet opp på Anis i Aleppo i begynnelsen av mars. Han sier han lette etter ham i nabolaget, og fant fort fram til den aldrende mannen i leiligheten. Det var der det sterke bildet ble tatt.

Under besøket spurte fotografen hvordan han kunne bli boende i den raserte leiligheten.

^
Alle bildene er tatt av fotograf Joseph Eid for AFP 9. mars i år

– Dette er hjemmet mitt, sier han. Han sover i vrakgods, men når han sitter på sengekanten og røyker pipe og lytter til venylplater kan man se det. Han er virkelig hjemme.

– Jeg røyker aldri pipe uten å høre på musikk, sier han, og setter på en plate med den syriske sangeren Mohammad Dia al-Din som var stor på 40-tallet.

Etter at Washington post-journalist, Ishaan Tharoor, twitret bildet, har 10.000 personer delt det. «Det sterkeste bildet jeg har sett på lenge. En helt novelle i et bilde», skrev han.

Anis er utdannet lege i Spania og har arbeidet flere år som oversetter i Italia. Han har hatt to koner og åtte barn, og sier han vil gi bilene videre til barna. Han har avslått flere tilbud om å selge dem til utlandet.

Han har plan om å starte arbeidet med å restaurere alle bilene, men det er vanskelig i en by som er nærmest pulvirisert.

Her er Anis ved sin Hudson Commodor 1949 
Her er Anis ved sin Hudson Commodor 1949  Foto: Joseph Eid
Her står en 1947 Plymouth parkert i bakgården til Anis
Her står en 1947 Plymouth parkert i bakgården til Anis Foto: Joseph Eid