De franske konservative gir «uforbeholden støtte» til sin presidentkandidat François Fillon. Det melder AFP og Reuters mandag kveld.

Står bak kandidat tross siktelse

Fillon er under hardt press etter å ha blitt siktet for misbruk av offentlige midler, og partiet holdt mandag krisemøte. Fillon sa selv under møtet at det ikke finnes noe alternativ til ham, ifølge en tekst fra talen som AFP har sett.

De konservative skulle sikre inn presidentvalget om en måned, men korrupsjonsanklagene mot lederkandidaten har ført valgkampen i alvorlig trøbbel.

Francois Fillon ankommer partikontoret for krisemøte mandag. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Francois Fillon ankommer partikontoret for krisemøte mandag. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Foto: Gabriel Bouys

Fillon anklages for å ha betalt sin kone og to barn lønn av skattebetalernes penger for arbeid som aldri er utført. Fillon selv mener de har utført reellt arbeid, men har ikke dokumentert dette.

Høyreeksreme ruster opp

Situasjonen utfordrer det franske politiske systemet. Høyreekstreme nasjonalister ruster opp og rir på bølgen av nasjonalisme, innvandringsmotstand og anti-establishment som strømmer i Frankrike i likhet med andre europeiske land.

De håper på et «Donald Trump»-øyeblikk, og at Marine Le Pen overgår meningsmålingene og vinner presidentvalget. Det ville sendt en sjokkbølge gjennom hele Europa, blant annet fordi Le Pen er klar på at hun vil trekke Frankrike ut av EU og eurosamarbeidet.

Frykt for høyreekstremister i medvind gjør at mange retter fokus mot den uavhengige kandidaten Emmanuel Macron. 39-åringen er tidligere bankmann og finansminister, og lider ikke under flere tiår i et politisk system som er skjemmet av korrupsjon.

50.000 vil ha Obama

Mange velgere i Frankrike klarer ikke identifisere seg med noen av presidentkandidatene. I et mer eller mindre desperat og humoristisk forsøk startet en gruppe franskmenn et opprop for å få Barack Obama som president.

– Vi hørte han var ledig, sier grunnleggeren som kun omtales som Antoine, til AFP.

Antoine sier de er dypt urolige for den politiske framtiden i hjemlandet, og ideen om å lansere Obama som president ble unnfanget over drinker i vennegjengen.

50.000 personer har per mandag kveld signert oppropet. Målet er å få én million underskrifter innen 15. mars.

Kravet for å bli valgt til Frankrikes president er levner ikke mye håp for Obama-tilhengerne. En fransk president må nemlig være Fransk statsborger.