Linda (36) kan ikke føde egne barn fordi celleprøven ble feiltolket

Linda Hvidsten måtte gjennomgå 28 strålebehandlinger, seks cellegiftkurer og måtte fjerne livmoren. Hadde kreften blitt oppdaget tidligere kunne trolig alt vært unngått.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 kunne søndag fortelle at kvinner som tar celleprøve for å avdekke livmorhalskreft, feilaktig har fått beskjed om at celleprøvene er normale.

Halvparten av de årlig 300 kvinnene som får livmorhalskreft har tatt celleprøve.

Av disse 150 er det cirka 70 kvinner som fikk beskjed om at celleprøvene var normale, men som på et senere tidspunkt fikk en kreftdiagnose.

Barnet måtte dø

For ti år siden var Linda Hvidsten gravid. Men noe var galt, og en dag begynte hun å blø så mye at hun ble fraktet til sykehus.

Da hun kom til legen fikk hun sjokkbeskjeden.

– Jeg fikk beskjed om at det var livmorhalskreft. Og at jeg ikke kunne beholde fosteret, sier hun til TV 2.

Kreften hadde da allerede rukket å spre seg til lymfekjertlene.

Legene kunne derfor ikke operere Linda, og hun fikk beskjed om at hun måtte få både cellegift og strålebehandling for å kunne bli frisk.

Med det lille barnet i magen ble beskjeden om kreftbehandlingen ekstra tøff for Linda.

– Jeg måtte gå gravid til fosteret døde av behandlingen, forteller hun.

Etter 28 runder med stråling og seks cellegiftbehandlinger måtte Linda føde det døde, ufødte barnet. Da var hun nesten fem måneder på vei. Samtidig viste hun at kreftbehandlingen var langt fra over, og at hun aldri ville få sjansen til å gå gravid igjen.

– Jeg hadde veldig skyldfølelse. Jeg tenkte etterpå at jeg burde sagt nei til behandlingen, og at jeg burde båret frem barnet. Men da hadde jeg jo ikke vært her i dag, sier hun.

– Minst 20 kvinner dør hvert år

STORE FORSKJELLER: Overlege Sveinung Sørbye ved universitetssykehuset Nord-Norge. FOTO: TV 2
STORE FORSKJELLER: Overlege Sveinung Sørbye ved universitetssykehuset Nord-Norge. FOTO: TV 2

På universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø jobber overlege Sveinung Sørbye jobber med å analysere celleprøver, for å forebygge livmorhalskreft.

Som TV 2 har fortalt har en fjerdedel av de som får påvist livmorhalskreft fått beskjed om at deres celleprøver er normale sist de tok prøve slik som Linda.

– Man har gjort alt man skal, tatt celleprøve og trodde alt var greit og så var det ikke slik likevel, sier Sørbye.

Livmorhalsprogrammet fanger opp og behandler tusenvis av norske kvinner hvert år. Men Sørbye mener dagens program har svakheter.

– Minst 20 kvinner dør hvert år på grunn av feiltolkede celleprøver. Det viser jo at screeningen med celleprøver ikke er så sikkert som man skulle ønske og ikke så sikkert som mange tror, sier Sørbye til TV 2.

Ulike tolkninger

Og her er et eksempel på hvordan en kvinnes celleprøve ble tolket svært forskjellig av syv ulike personer.

– Hun siste kvinnen her hadde faktisk kreft, sier Sørbye mens han viser frem et eksempel der to sykehus hadde betegnet kvinnens celleprøve med høygradige alvorlige forandringer, tre sykehus kalte det usikre forandringer og to mente at celleprøvene var normale.

Dette viser en subjektiv tolkning av celleprøver som i dag gjøres på 18 forskjellige laboratorier.

– Det er stort sprik fra screener til screener, og fra lege til lege og fra laboratorium til laboratorium hvilke prøver som vurderes som unormale, sier Sørbye.

6000 fastleger tar celleprøvene

Sørbye peker også på at det er store forskjeller blant de 6000 fastlegene som tar celleprøver.

– I Norge i dag finnes det ingen krav til prøvetakingsteknikk, de færreste leger har fått opplæring, noen leser kanskje instruksjonsmanualen eller ikke, så det er litt sånn hipp som happ hvordan prøvene blir tatt.

Og også blant legene varierer det hvor ofte de tar prøver og hvor gode de er til å ta egnede prøver.

– De flinkeste har få uegnede prøver, men andre har veldig mange uegnede. Det verste eksempelet vi har sett er en lege som tok bare 15 prøver i løpet av et år, de 13 av de var uegnet. Han bør kanskje slutte å ta celleprøve, sier Sørbye.

Ny sjokkbeskjed

Stråling og cellegiftbehandlingen har ødelagt livmoren til Linda, og dermed også fratatt henne muligheten til å bære frem egne barn.

Linda er blant de kvinnene som feilaktig fikk beskjed om at hun var frisk. Og alt hun har gått gjennom kunne trolig vært unngått.

– Da jeg fikk vite det var det et nytt sjokk. Jeg var forferdelig bitter, sier hun.

For Linda hadde tatt en celleprøve, nettopp for å sjekke seg for livmorhalskreft. Det gjorde hun før hun ble gravid, for over ti år siden.

Men prøven ble feiltolket, for Linda hadde kreftceller i livmorhalsen. De kunne blitt fjernet, og hun kunne blitt frisk uten den voldsomme kreftbehandlingen.

– Tanken på at alt kunne vært unngått, og alt som jeg og familien måtte gjennom. Det er ikke sånn som skal skje, når man har gjort som man skal, sier hun.

For seks år siden ble Linda mor til tvillingene Maria og Julie (6), ved hjelp av surrogati.

– Jeg føler meg som verdens heldigste, som har fått muligheten til å bli mor. Selv om jeg ikke kan føde selv, sier hun.