Knut Wingstad (49) er fortvilet når han forteller om regningen for eiendomsskatt som dumpet ned i postkassen hos innbyggere i Målselv kommune i Indre Troms i forrige uke.

– Det er hinsides all fornuft og så urettferdig som det kan få blitt, sier Wingstad til TV 2.

Han jobber i Forsvaret, og har bodd i Målselv i store deler av sitt liv.

Kommunen har nemlig gjort store økninger i eiendomsskatten, som fører til at flere har fått en mye større regning enn hva de er vant til.

– Folk har fått økninger på opp mot 360 prosent, sier Wingstad.

– Selv vil jeg måtte betale 24.000 kroner. Det er vesentlig høyere enn hva man betaler for en leilighet på Aker brygge, sier han.

NRK omtalte først saken.

Ny taksering

Bakgrunnen for de økte skattene er at kommunen har gjennomført en ny taksering av eiendommene.

Men kommunens innbyggere mener flere av boligene har blitt feilaktig verdisatt med for høye verdier.

– Salgsverdien på hus langt oppi dalene uten vann og kloakk har taksering på langt over én million, sier Wingstad.

Han tror de økte skattene vil skremme vekk både innflyttere og hyttefolk fra Målselv.

Fakta om eiendomsskatt:

Kommuner kan selv vedta å innføre eiendomsskatt. Skatteverdien baseres på en takstvurdering av eiendommen.

Grunneierens økonomiske situasjon har ikke betydning for utmåling av skatten.

365 av i alt 428 kommuner har i dag eiendomsskatt, og antall kommuner med eiendomsskatt har økt jevnt de ti siste årene.

Kilder: Skatteetaten og SSB.

– Dette kommer til å ødelegge hele kommunen og veksten her. Folk kommer ikke til å ha råd til å bo her, og i hvert fall ikke eie hytte, sier han.

Ordfører: – Kan være feil

Ordfører Nils Ole Foshaug (Ap) forklarer at kommunens gamle taksering var fra 2007, og at mange boliger da var taksert under verdi. Han erkjenner imidlertid at noen av boligene er taksert for høyt etter denne runden.

– Ja, det kan forekomme feil. Hvis man mener det har skjedd feil, så bør man ta kontakt med kommunen, sier han.

– Stemmer det at noen innbyggere har fått mer enn tredoblet skatten?

– Jeg kan ikke si om den er tredoblet, men noen har fått en kraftig økning. Enkelte har fått en økning fordi man har fått flere eiendommer, mens andre har tidligere hatt en urimelig lav takst, sier han.

Vil ikke tilbakekalle regninger

Kommunen har så langt fått rundt 60 klager fra folk som mener boligen deres har blitt feiltaksert. Totalt har mellom 300 og 350 mennesker henvendt seg med spørsmål om regningen.

– Hadde vi begynt dette prosjektet på nytt, så hadde nok tidsløpet blitt lagt annerledes. Regningen kom rett etter meldingen om at vi skulle taksere på nytt, og da blir folk berettiget irritert. Det er ikke helt «top noch» fingerarbeid, og det beklager vi, sier han.

Det er likevel ikke et alternativ å kansellere regningene inntil en ny taksering er gjennomført, slik flere innbyggere ønsker.

– Hvis det viser seg at man betaler for mye nå, så betaler man heller litt mindre neste gang, sier ordføreren.

Han understreker også at kommunen vil jobbe med å få promillesatsene ned fremover.

– Kampviljen er stor

Søndag opprettet Wingstad en Facebook-gruppe for å få ned eiendomsskatten, og få kommunen til å gjennomføre nye takstvurderinger.

– Vi er 6000 innbyggere i Målselv, og gruppa har snart 2000 medlemmer. Dette er en sak som engasjerer voldsomt, forteller han.

Som leder av gruppa har han vært i kontakt med flere av dem som påvirkes sterkt av den økte eiendomsskatten. Flere er sterkt fortvilte.

– Jeg har snakket med barnefamilier, enslige og minstepensjonister som er på gråten. En alenemor måtte avlyse vinterferie med to barn fordi hun ikke hadde råd til å betale regningen, forteller han.

– Vi kommer ikke til å gi oss på dette. Kampviljen er stor, sier han.