Thor-Egil (21) har fått fantastiske nyheter: – Nå ordner ting seg

HAMMERFEST (TV 2): Gavmilde nordmenn har gitt en halv million kroner til Thor-Egil Solvang, som har en alvorlig ryggskade. I tillegg har NAV varslet at de skal rydde opp, ifølge Thor-Egil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thor-Egil Solvang (21) fra Hammerfest har i stor grad blitt etterlatt til seg selv, til tross for at han har en alvorlig ryggskade. Etter at lokale og nasjonale medier omtalte saken, har gavmilde nordmenn sendt nesten 500.000 kroner til 21-åringen.

– Det er så mye at det er helt sinnssykt. Jeg har betalt ned gjeld og ordnet mat så det holder en stund, sier Thor-Egil til TV 2.

– Det startet aldri som noen pengedonasjon. Det jeg ønsker var at NAV skulle få fingeren ut og faktisk gjøre noe, presiserer han.

– Det er nesten helt tomt

Etter at Thor-Egils historie fikk oppmerksomhet i mediene, varslet NAV at de ville ta tak i saken. Torsdag var Thor-Egil Solvang og moren Judit Solvang i et møte med NAV.

– De innser feilen de har gjort. De innser at det er svikt i systemet. De har sagt at de skal gjøre sitt for å ordne opp i systemet der, sier Thor-Egil til TV 2 rett etter møtet.

– Hva slags tanker gjør du deg nå?

– Det er nesten helt tomt. Jeg er ganske lykkelig. Nå har jeg nesten direkte fått beskjed om at ting ordner seg.

Mandag reiser han til Oslo sammen med kompisen Benjamin Mortensen, som han deler leilighet med.

– Jeg har ikke hatt råd til å betale han husleie i to år, så nå blir han med til Oslo som bodyguard. Jeg skal i God Morgen Norge fredag, og til Bergen for å være med på TV 2s Nyhetsmorgen der lørdag. Det blir artig, og jeg skal også invitere Benjamin på restaurant. Han er en skikkelig kompis, sier 21-åringen.

POPULÆR: Her blir Thor-Egil Solvang intervjuet etter møtet med NAV torsdag. FOTO: Egil Pettersen/TV 2
POPULÆR: Her blir Thor-Egil Solvang intervjuet etter møtet med NAV torsdag. FOTO: Egil Pettersen/TV 2

Tror det finnes flere

Leif Vidar Olsen, rådmann i Hammerfest kommune, er også glad for at saken til Thor-Egil ser ut til å løse seg.

– Jeg har fått melding fra medarbeiderne på NAV-kontoret om at de har hatt en flott samtale. Så de var veldig fornøyd. Nå tror jeg vi skal få gjort det vi skal gjøre, sier rådmannen til TV 2.

Han tror imidlertid ikke at 21-åringen er den eneste som har opplevd å bli sviktet av det offentlige.

– Jeg tror nok at det finnes flere tilfeller i Norge, det tror jeg, sier han.

Rådmannen mener bedre samarbeid er løsningen på å unngå lignende saker i fremtiden.

– Det å samhandle tettere med våre brukere og lage gode planer. Hvis vi er der, skal vi få det meste til. Det er så mange instanser inne med tanke på brukere som har utfordringer, og vi har et eksempel i dag.

Jernstang i ryggen

Det var avisen iFinnmark som først fortalte historien om Thor-Egil Solvang.

Den unge mannen er født med en svært alvorlig form for skoliose. Sykdommen fører skjevhet i ryggraden. I Thor-Egils tilfelle innebærer det at ryggsøylen vrir seg og blir s-formet.

For mange behandles lidelsen med et korsett, men det fungerer ikke for Thor-Egil. I et forsøk på å rette opp ryggsøylen, ble det i 2006 operert en jernstang inn i 21-åringens rygg. Jernstangen er det som holder kroppen hans oppreist.

Stangen er ventet å knekke om mellom fem og ni år. Da frykter Thor-Egil at han vil dø.

– Det spørs selvfølgelig litt hvordan den knekker, men trolig kommer den til å gå rett inn i hjertet, har Thor-Egil tidligere uttalt til TV 2.

Sykdommen har gjort at han kun har 32 prosent lungekapasitet. I tillegg brakk Thor-Egil nakken i bilulykke i 2015.

Den 168 centimeter høye mannen veier kun 35 kilo fordi sykdommen reduserer appetitten.

Begrensningene i hverdagen hans er store.

Enorm støtte

21-åringen har tidligere søkt NAV om varig uføretrygd. I et avslag fra høsten 2014 skriver NAV blant annet at hans arbeidsevne ikke er nedsatt på grunn av alvorlig og varig sykdom, skade eller lyte. I stedet får han ytelsen arbeidsavklaringspenger, noe som gir et lavere månedsbeløp.

Med en utbetaling på cirka 11.000 kroner i måneden, er det ikke mye penger igjen når husleie, strøm og andre utgifter er betalt. Thor Egil har ofte måttet låne penger fra kamerater – i tillegg har han tatt opp forbrukslån for å få endene til å møtes.

Oppmerksomheten rundt 21-åringens grusomme historie har ført til en enorm dugnad via en støtteside på Facebook. 21-åringen er lykkelig over at han snart er gjeldsfri.

Har innrømmet svikt

NAV i Hammerfest har allerede innrømmet at systemet har sviktet Thor Egil.

– Ingen offentlige etater har hatt et helhetsperspektiv i Thor-Egils sak. Her burde det blitt laget en individuell plan for å se hele situasjonen, sa Nina Haugen ved NAV i Hammerfest til TV 2 tidligere denne uken.