KREVER BEDRE ETTERVERN FOR RUSAVHENGIGE:

Sist Jonathan (22) slapp ut av fengsel endte han på hospits sammen med andre rusavhengige

– Det er en oppskrift på at det skal gå galt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreldrene til Jonathan fra Sandnes stod frem som pårørende i forrige episode av «Petter Uteligger: De pårørende». Nå krever de at ettervernet for de rusavhengige blir styrket.

– Hvis han har vært i institusjon eller fengsel og kommer hjem, så må det være et apparat rundt. Det må være noen som har snakket sammen, som vet at han kommer ut og som har noe tilbud klart, sier Mette Gjermundsen, mor til Jonathan, til TV 2.

– Det gjelder jo alle som er i den situasjonen, eller så er det jo forgjeves, legger hun til.

– En gjenganger

Petter Nyquist, som er programleder i serien, er enig i Mettes beskrivelse av ettervernet i rusomsorgen.

– Det må jo være utrolig trist for de som kommer ut og ønsker å få tettere oppfølging, og så er ikke ressursene der. Det har vært en gjenganger hos mange av de jeg kjenner som har vært inn og ut av det her, sier Petter Nyquist til TV 2.

Ingen vanlig jobb

At hjelpeapparatet jobber vanlig kontortid er et stort problem for Jonathan som har problemer med å holde avtaler på grunn av rus og angst.

– Han går på sosialhjelp, han er uten et dagtilbud eller noe nyttig å gjøre og det er mye rus. Da skjønner ikke jeg at noen kan forvente at han skal kunne klare å si hva han vil med livet sitt. Jeg tenker at det må de rusavhengige ha hjelp til. Når hjelpeapparatet på toppen av alt jobber mellom 9-15, et tidspunkt de rusavhengige som regel sover på, hvordan skal da hjelpen bli gitt og hvordan skal man få de videre? sier Mette.

– En oppskrift på at det skal gå galt

Forrige gang Jonathan slapp ut av fengsel, endte han opp på et hospits med andre rusavhengige.

– Det er en oppskrift på at det skal gå galt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til TV 2.

Som en del av samarbeidsavtalen med Venstre og KrF har regjeringen kommet med en opptrappingsplan på rusfeltet. Denne planen har en ramme på 2,4 milliarder kroner i perioden 2016-2020.

– Hovedutfordringen i dag er at mennesker som har en sterk motivasjon og som virkelig ønsker å lykkes, faktisk ikke klarer det rett og slett fordi vi ikke har et godt nok tilbud. Det er det som er det største problemet i dag, sier Høie til TV 2.

– Hjelpeapparatet må være der rett tid og være tilpasset den enkeltes situasjon. Blir du rusfri og skrives ut til å bo sammen med mennesker som ruser seg, uten innhold i dagene, så er veien til de gamle kameratene kort. Det tror jeg alle forstår og det er det alt for mye av i dag, sier Høie.