Oslo, Norway 20150309.
Illustrasjoner til barnehage.
Barnehagebarn. Småbarn. Barnehagebarn.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo, Norway 20150309. Illustrasjoner til barnehage. Barnehagebarn. Småbarn. Barnehagebarn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Kallestad, Gorm

Hvorfor får du barn, om du ikke vil være med dem?

Det evige maset om egentid. Jeg hører det overalt. Klart egentid er viktig. Men det skal aldri gå utover ditt barn, skriver den svenske tobarnsmoren Jessica.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nylig fikk jeg et informasjonsskriv fra barnehagen – om at det var på tide å sende inn sommerskjemaet.

I e-posten henviser de til Barnekonvensjonens artikkel 31, som sier følgende: Barnet har rett til hvile, avkobling, lek og rekreasjon.

Med uthevet skrift fortsetter e-posten:

«Vi anbefaler at alle barn får fri en periode i løpet av sommeren. Dere som foreldre er de viktigste personene for barnet, vær sammen med deres barn og nyt sommeren».

Lek med barna dine!

Barnehageansatte må altså forklare og påminne oss foreldre om ikke å forsømme våre barn. De må minne oss på at vi faktisk er de viktigste personene i våre barns liv. Det som gjør meg så opprørt, er at denne påminnelsen sendes ut med god grunn.

Jeg vet at altfor mange mennesker griper enhver anledning til å ikke være sammen med barna sine. Folk ser på barnehagen som en mulighet til egentid.

Foreldre lar barna være i barnehagen, selv om det egentlig ikke er nødvendig. De unnskylder seg gjerne med at: Mitt barn er understimulert hjemme, og har mye mer moro i barnehagen. Men nei, tro meg, barna har det ikke mye mer moro i barnehagen – så lenge du som forelder gjør en innsats. Lek med barna, snakk med barna og aktiver barna!

Den svenske tobarnsmoren Jessica Lotorn Foto: Privat 
Den svenske tobarnsmoren Jessica Lotorn Foto: Privat 

Et barn stiller ingen urimelige krav. Alt de trenger er din oppmerksomhet og nærhet. Slutt å forsvar deg med utsagn som: Mine barn lærer så mye i barnehagen, det er nyttig å være der – slik at de ikke går glipp av noe. Men det er ikke virkeligheten.

Det er ikke uvanlig med personalmangel og de ansatte gjør alt for å rekke alt. Men det er så vidt de rekker det. Tiden til å fokusere på ditt barn er ikke alltid der. Men din tid som forelder er til for det.

Det store spørsmålet jeg stiller meg er: Hvorfor får du barn hvis du ikke ønsker å tilbringe tid med dem? Det er altfor mange foreldre som lyver til barnehagen for å slippe å være med barna sine.

Tas for gitt

Løgner om arbeidstid og ferier er ikke uvanlig. Det skjer altfor ofte at foreldre legger til et par ekstra timer i barnets timeplan, eller kanskje tar litt ferietimer og lar barnet gå i barnehagen som vanlig. Tid foreldre kan bruke til rengjøring, hvile og underholdning. Egentid – rett og slett. Det evige maset om egentid som jeg hører overalt. Og klart egentid er viktig. Men det bør aldri gå utover barnet ditt. Hvis du velger å oppdra et eller flere barn er ikke egentid noe du kan ta for gitt de første ti årene.

Egentid er ikke noe du plukke ut av barnehagen. Min mann og jeg valgte å få to barn. To barn som vi ønsker å bruke så mye tid med som mulig. To barn vi ønsker å lære alt vi kan. Vi ønsker at barna våre kan få minner om varm suppe hjemme på sofaen, når de er syke. Ikke smertestillende og en tøff dag i barnehagen.

Det er nå vi bygger grunnlaget for hvordan vårt forhold til egne barn blir i fremtiden.

Og vi velger å være tilstede.

Klem

Selvfølgelig, som de fleste småbarnsforeldre, blir vi utmattet og frustrerte. Men det er en del av å være forelder. Og uansett hvor trøtt og sliten jeg blir, så er det mitt ansvar. Ikke barnehagens, og ikke noen andres. Det er mitt ansvar som forelder.

Å tilbringe tid med mine barn trumfer alt annet i livet. Jeg nyter hvert øyeblikk de ønsker å være med meg. For jeg vet at tiden er kort, og i løpet av få år er jeg som mamma ikke så interessant lenger. Klemmene blir sjeldnere og sjeldnere. Derfor vil jeg ta vare på all den tiden jeg har med mine barn, her og nå.

Noe annet ville vært et stort tap.

Innlegget ble først publisert på Expressen sine nettsider.