Trump kom med signaler om det som vil være en kraftig kursendring da han snakket med reportere i Det hvite hus tirsdag, skriver New York Times. Også CNN melder dette.

– Tiden er inne for en innvandringslov så lenge det er kompromissvilje på begge sider, sa presidenten, ifølge folk som var til stede på tirsdagens møte.

Ettersom det var et privat møte og de ikke hadde fullmakt til å snakke offentlig om det, har avisens kilder bedt om å få være anonyme.

Presidenten ønsker angivelig å få gjennom et kompromiss som vil hindre utstedelse av statsborgerskap til ulovlige innvandrere, men som vil la dem få leve, jobbe og betale skatt i USA uten frykt for å bli sendt ut. Ordren vil gjelde for ulovlige innvandrere som ikke har begått alvorlig kriminalitet.

Trump har gjentatte ganger uttrykt at han ønsker å deportere ulovlige innvandrere i USA, og tirsdagens uttalelser er derfor overraskende.

Timer før Kongress-tale

Tanken innebærer en klart brudd med den omfattende innsatsen som er satt inn mot innvandrere som ikke har papirene i orden. Dette og en hard holdning som støttes av mange av Trumps kjernevelgere har preget innvandringspolitikken de siste ukene.

Presidentens hint om en ny kurs kommer bare timer før han skal tale til Kongressen for første gang.

Dette er også nye toner fra en president som gjennom valgkampen og etter at han var valgt gjentatte ganger har tatt til orde for å bygge en grensemur mot Mexico og som nylig ga ordre om på kaste ut alle papirløse som hadde begått forbrytelser – uavhengig av om de var siktet eller dømt – eller hadde forfalsket dokumenter. Så godt som samtlige av de 11 millioner papirløse innvandrerne i USA kunne potensielt blitt rammet.

Vil ikke bekrefte

Trumps visepressesekretær Sarah Huckabee Sanders var ikke til stede på møtet og kunne derfor ikke bekrefte hva som ble sagt der.

– Presidenten har gjort det svært tydelig at innvandringssystemet er ødelagt og trenger omfattende reformer, og han har sagt at han er åpen for å ha samtaler om å drive dette videre, sier hun.

– Akkurat nå er grensekontroll og -sikkerhet samt deportering av kriminelle og å holde landet trygt første prioritet, noe han har gjentatt en rekke ganger. Det har ikke endret seg.

Trumps uttalelse kommer også kort tid før den ventede presidentordren om innreiseforbud, som han har varslet skal erstatte ordren som ble stanset av domstolene sist måned.

(TV 2/NTB)