Klart for Trumps ilddåp i Kongressen

Natt til onsdag skal president Donald Trump forsøke å samle både Kongressen og det amerikanske folket.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President i USA, Donald Trump, har utvilsomt gjort seg bemerket de første fem ukene han har sittet ved makten i Det hvite hus.

Natt til onsdag, cirka klokken 03.00 norsk tid, skal Trump holde sin første tale for Kongressen. Det er knyttet stor spenning til hvordan USAs 45. president vil levere.

Du kan se hele talen på TV2.no og TV 2 Nyhetskanalen i natt.

Mulighet for klar tale

Mange forventer at Trump vil stake ut kursen for sin presidentperiode, ved å blant annet å gå mer i detalj rundt sin forsvarspolitikk og hvordan han skal avvikle helsereformen Obamacare.

– Det er første gang han skal tale til Kongressen og til politikerne i Washington. Vi har sett mye usikkerhet, selv om han har handlet og gjort mye på kort tid, så er det mye usikkerhet blant politikere og offentligheten, sier kommentator ved Amerikansk Politikk Vårin Alme til TV 2.

– Dette er en sjanse for ham å klargjøre hva han skal gjøre fremover, sier Alme.

Natt til onsdag skal Trump ikke bare snakke til folket, men også til en splittet kongress. Det republikanske partiet er delt i sitt syn på den nye presidenten. Washington Post skriver at noe av det det er knyttet spenning til innad i partiet er helsereform, skattepolitikken og hvor mye penger staten skal bruke på det offentlige.

Det er også ventet at Trump vil gå i detalj på budsjettprioriteretinger, som det er knyttet stor spenning til.

Trumps administrasjon har varslet store kutt i neste års statsbudsjett, som kan bidra til ytterligere splittelse i partiet. Det eneste området Trump vil øke budsjettet betydelig på er for forsvaret.

Demokratene vil trolig benytte anledningen til å gå Trumps politikk i sømmene, og har valgt ut tidligere Kentucky-guvernør Steve Beshear til å gi den offentlige responsen på talen.

Gir seg selv en A

President Donald Trump benyttet muligheten tirsdag morgen til å gi det amerikanske folket en forsmak på hva talen vil inneholde. I et eksklusivt intervju med frokost-showet Fox & Friends, som Trump selv har uttalt er hans favorittprogram, ga han blant annet seg selv karakter på egen innsats.

Trump tok selvkritikk på det som kan ha blitt oppfattet som dålrig kommunikasjon i starten av sin presidentperiode.

Presidenten ga seg selv karakteren C eller C+ for kommunikasjon.

– Budskapet mitt er ikke bra.

Men han var likevel raskt ute med å gi seg selv A eller A+ for innsatsen han har lagt ned de første fem ukene.

Trump sa han i talen vil gå nærmere inn på tema som militære, grensekontroll, arbeidsplasser og helsereform.

Hvordan Trump skal avvikle og erstatte Obamacare har vært et stort og ubesvart spørsmål helt siden valgkampen, og det gjenstår å se om Trump har en konkret plan for veien videre.

– Tøffere enn Obama

Innvandringspolitikken er noe av det som har fått mest oppmerksomhet siden han tok over makten 20. januar. Det er blant annet det kontroversielle innreiseforbudet for innbyggere fra syv muslimske land, som endte med en svært offentlig ydmykelse – da en føderal dommer opphevet innreisenekten.

Trump sa i intervjuet at han ikke har nådd gjennom med sitt budskap om at det først og fremst handler om å fjerne kriminelle innvandrere.

– Og det er kanskje min feil.

– Men vi får ut de dårlige menneskene, gjengmedlemmene, narkotikahaiene, og i noen tilfeller drapsmenn. Jeg er mye tøffere i arbeidet med å få ut de verste, sa Trump, og viste til sin forgjenger Barack Obama.

Donald Trump har fått mye oppmerksomhet ved flere av sine pressekonferanser, og det er derfor knyttet spenning til hvordan tonen vil være denne gangen. På innsettelsedagen 20. januar ble Trump kritisert for å kun å ville fremme USA og rene amerikanske verdier, skriver CNN.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook