ALVORLIG SYK: Thor-Egil Solvang (21) har i stor grad blitt etterlatt til seg selv, til tross for at han har en alvorlig ryggskade.
ALVORLIG SYK: Thor-Egil Solvang (21) har i stor grad blitt etterlatt til seg selv, til tross for at han har en alvorlig ryggskade. Foto: Andreas Dalmo / TV 2

Thor-Egil (21) har fått en årslønn i gaver – dette skal pengene brukes til

Gavmilde nordmenn har sendt over 400.000 kroner til alvorlig syke Thor-Egil Solvang, som har blitt forsømt av det offentlige hjelpeapparatet. Nå drømmer den unge mannen om et bedre liv.

Det var avisen iFinnmark som først fortalte historien om Thor-Egil Solvang (21) fra Hammerfest.

Den unge mannen er født med en svært alvorlig form for skoliose. Sykdommen fører skjevhet i ryggraden. I Thor-Egils tilfelle innebærer det at ryggsøylen vrir seg og blir s-formet.

For mange behandles lidelsen med et korsett, men det fungerer ikke for Thor-Egil. I et forsøk på å rette opp ryggsøylen, ble det i 2006 operert en jernstang inn i 21-åringens rygg. Jernstangen er det som holder kroppen hans oppreist.

Veier 35 kilo

Stangen er ventet å knekke om mellom fem og ni år. Da frykter Thor-Egil at han vil dø.

– Det spørs selvfølgelig litt hvordan den knekker, men trolig kommer den til å gå rett inn i hjertet, sa Thor-Egil til TV 2 mandag.

I 2015 brakk han nakken i en bilulykke og som følge av skoliosen har Thor-Egil kun 32 prosent lungekapasitet. Den 168 centimeter høye mannen veier kun 35 kilo fordi sykdommen reduserer appetitten.

Begrensningene i hverdagen hans er store.

– Jeg kan ikke bøye meg uten å få store smerter. Når jeg skal sove, er det veldig vanskelig å finne en god liggestilling, forklarer han.

Enorm støtte

21-åringen har tidligere søkt NAV om varig uføretrygd. I et avslag fra høsten 2014 skriver NAV blant annet at hans arbeidsevne ikke er nedsatt på grunn av alvorlig og varig sykdom, skade eller lyte. I stedet får han ytelsen arbeidsavklaringspenger, noe som gir et lavere månedsbeløp.

Med en utbetaling på cirka 11.000 kroner i måneden, er det ikke mye penger igjen når husleie, strøm og andre utgifter er betalt. Thor Egil har ofte måttet låne penger fra kamerater – i tillegg har han tatt opp forbrukslån for å få endene til å møtes.

Oppmerksomheten rundt 21-åringens grusomme historie har ført til en enorm dugnad via en støtteside på Facebook. Tirsdag ettermiddag har gavmilde nordmenn donert over 400.000 kroner.

Senere på kvelden forteller han til TV 2 at Vipps-brukeren hans nå er makset, og at han ikke lenger kan ta i mot penger her.

Tynget av lån

Han må bruke omtrent 100.000 kroner av donasjonene på å kvitte seg med lån. 21-åring er lykkelig over at han nå blir gjeldfri.

– Dette har tatt helt av. Nå får jeg kvittet meg med all gjeld, og jeg får en helt ny start. Fremtiden ser lys ut, sier Thor-Egil.

– Hva skal du bruke pengene til?

– Jeg skal kjøpe meg bil dersom ikke NAV dekker det, jeg skal ta førerkort, kjøpe medisinene jeg trenger og jeg skal kjøpe en seng som er tilpasset mine behov, forteller 21-åringen.

– Hvordan føles det ikke å måtte bekymre seg for økonomien?

– Det er som at 40 kilo nettopp ble løftet fra ryggen min. Og det er jo hele min kroppsvekt, sier han, med en god porsjon galgenhumor.

NAV har meldt seg

Overfor TV 2 innrømmer NAV i Hammerfest at systemet har sviktet Thor Egil. Torsdag er han kalt inn til et møte hos NAV der de har varslet at de vil ta tak i saken.

– Ingen offentlige etater har hatt et helhetsperspektiv i Thor-Egils sak. Her burde det blitt laget en individuell plan for å se hele situasjonen, sier Nina Haugen ved NAV i Hammerfest, som beklager situasjonen de har satt den unge mannen i.

– Hvorfor har han ikke fått hjelp?

– Det skulle jeg gjerne ha svart på. Vi må gå inn og se hva som har skjedd, og så må vi gjøre alt vi kan for at andre ikke havner i samme situasjon, sier Haugen.

Innrømmer svikt

Rådmannen i Hammerfest kommune, Leiv Vidar Olsen, erkjenner at også kommunen har sviktet Thor Egil.

– Det er utrolig trist, og vi håper å kunne gjøre noe med det må. Vi skal bidra så godt vi kan, slik at Thor-Egil får et bedre liv.

– Hvordan kunne dette skje?

– Det har jeg ikke et godt svar på.

– Ville Thor-Egils situasjon ha endret seg om pressen ikke omtalte saken?

– Jeg tror dessverre det er mange enkeltpersoner i Norge som opplever det Thor-Egil opplever. Det er flott at man setter søkelyset på saker som denne, sier Olsen.

Hovedpersonen selv er glad for at for at han endelig blir tatt på alvor.

– Nå gleder jeg meg til å få en ny start, sier Thor Egil.

Sjokkert over Thor-Egil (22) sin skjebne: – Det gjør dypt inntrykk