En pakke med tyggegummi er noe mange av oss har i lommen til enhver tid. Ifølge analysebyrået Nielsen kjøper nordmenn tyggis for over 700 millioner kroner i året, og butikkhyllene har et stort utvalg av smaker å by på.

Den velsmakende gummien skal gi frisk pust og rene tenner, og kan derfor for mange være et godt alternativ når søtsuget kommer snikende. Det negative er at enkelte sorter mister smaken veldig fort. Og er det ikke en søppelbøtte i nærheten, er det fort gjort å svelge den ferdigtygde tyggisen.

Men hva skjer egentlig når man svelger den?

SE MATKONTROLLENS TYGGISTEST TORSDAG KL. 20 PÅ TV 2

Blir liggende i magen i syv år

Skrekkhistorier om at tyggegummien blir lagret i kroppen i opptil syv år, eller at den kan sette seg fast i blindtarmen er noe mange har fått høre som barn. Lege Wasim Zahid har der imot en litt annen forklaring på hva som egentlig skjer hvis man velger å svelge tyggisen.

– Tyggis består av mange bestanddeler; smak, sukker og aromaer. Disse tingene blir brutt ned. Det kroppen ikke klarer å bryte ned er gummien. Men den blir bare med avføringen ut igjen, sier Wasim Zahid til Matkontrollen.

Selv om tyggisen er stor, går det stort sett bra:

– Jeg har snakket med mange kirurgvenner som har operert tusenvis av pasienter. De har aldri sett en tyggis i en tarm, sier Zahid.

Han konkluderer med at man helt trygt kan svelge tyggisen når man blir lei av smaken.

IKKE FARLIG: Lege Wasim Zahid sier kirurger aldri finner gamle tyggiser i tarmene til folk. Foto: Matkontrollen. 
IKKE FARLIG: Lege Wasim Zahid sier kirurger aldri finner gamle tyggiser i tarmene til folk. Foto: Matkontrollen. 

Man kan bli oppblåst

En annen myte som mange kanskje har hørt er at man blir oppblåst av å tygge mye tyggis. Dette er noe som faktisk kan skje, ifølge Zahid.

– Man kan faktisk bli oppblåst av å tygge tyggis. Men det har ikke noe med tyggisen i seg selv å gjøre, forteller Zahid.

Han forklarer at man kan føle seg oppblåst fordi man rett og slett svelger for mye luft. Denne luften går ned i tarmene og kan gjøre deg oppblåst.

– Det er ikke noe innholdsstoff i tyggis som produserer gass i tarmen, men det er mer det at du svelger luft fordi du går rundt og tygger hele tiden.

Dette er ikke farlig, men kan til tider være plagsomt, sier Zahid til Matkontrollen.

Et godt alternativ til søtsaker

Til tross for at man kan bli oppblåst av mye tyggistygging mener Zahid at tyggegummi kan være et godt alternativ for dem som sliter mye med søtsug.

– Hvis man har lyst på noe søtt kan man heller ta en sukkerfri tyggegummi. Da får du den følelsen av å spise noe søtt, samtidig som du unngår å spise sukker å få i deg kalorier. Så jeg tror tyggisen kan være med på å dempe søtsuget, forteller Zahid til Matkontrollen.