Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erna Solberg (H) slapp nyheten under et besøk i Bodø tirsdag. Regjeringen setter av penger til å starte arbeidet med flyttingen av flyplassen i første del av perioden som omfattes av ny Nasjonal transportplan.

– Arbeidet skal være ferdig 2025. vi bevilger 2,4 milliarder kroner til dette viktige prosjektet, sa statsministeren og høstet applaus fra forsamlingen i Norsk luftfartsmuseum.

Trenger oppgradering

Flyplassen i Bodø er slitt og trenger uansett ny rullebane. Avinor og de øvrige transportetatene har i forslaget til Nasjonal transportplan 2018-2029 gått inn for at det skal bygges en ny lufthavn i Bodø. En ny flyplass vil ligge 900 meter sør for den nåværende lufthavnen.

Dette vil frigjøre et område like stort som hele Bodø by, noe som vil gi store muligheter for vekst i byen. Avinor har anslått at en ny flyplass i Bodø vil koste mellom 4,5 og 5 milliarder kroner.

Startskuddet går nå

Nå er det klart at det settes av penger til prosjektet i transportplanen som legges fram før påske. Statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) i Samferdselsdepartementet sa under presentasjonen at staten bidrar med 2,4 milliarder. Avinor legger 1,4 milliarder i potten, og eiendomssalg vil bidra med 1,4 milliarder kroner.

– Til sammen blir dette vel 5 milliarder kroner. Dette arbeidet starter ikke i 2019 eller 2020, arbeidet med å forberede flyttingen av rullebanen starter så snart vi drar herfra, sa Bodøværingen.

POPULÆR GJEST: Erna Solberg kom til Bodø med lovnader om støtte til ny flyplass. Foto: Kevin Benum Kjeldsrud/TV 2
POPULÆR GJEST: Erna Solberg kom til Bodø med lovnader om støtte til ny flyplass. Foto: Kevin Benum Kjeldsrud/TV 2

Den nye flyplassen vil ifølge Avinor kunne stå klar mellom 2024 og 2026. Det foreslås en rullebane med asfaltert lengde på 2600 meter. Dette medfører tilstrekkelig operativ rullebanelengde for at fly av typen Boeing 787 og Airbus A340 vil kunne operere til vestkysten av USA uten begrensninger.

– Dette er en meget stor nyhet. Det er ikke hver dag vi får i oppdrag å bygge ny lufthavn. Beslutningen er tatt i tråd med Avinor og Forsvarets anbefalinger, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Amisiøs transportplan

TV 2 fortalte denne uken at de fire borgerlige partiene er enige om rammene i den nye transportplanen. Det skal etter det TV 2 erfarer brukes 928,7 milliarder kroner på samferdselsformål de neste 12 årene.

Etter det TV 2 erfarer, er de fire borgerlige partiene enige om å starte byggingen av ny Oslotunnel for jernbanen. Det er også enighet om at staten skal ta halvparten av regningen for ny t-bane-tunnel under hovedstaden.

Nå er det klart at det også er satt av penger til ny flyplass i Bodø i planen som Erna Solberg tirsdag omtalte som tidenes mest ambisiøse transportplan.

FLYTTER FLYPLASSEN: Det nye flyplassområdet tar i bruk arealer som i dag brukes av Forsvaret. Illustrasjon: Bodø kommune
FLYTTER FLYPLASSEN: Det nye flyplassområdet tar i bruk arealer som i dag brukes av Forsvaret. Illustrasjon: Bodø kommune
DAGENS FLYPLASS: Rullebanen ligger nærmest inne i byen. Foto: Google Maps
DAGENS FLYPLASS: Rullebanen ligger nærmest inne i byen. Foto: Google Maps