ETTERSØKT SPION: Den 46 år gamle russiske spionen Eduard Shismakov er etterlyst via Interpol for attentatplanene mot Montenegros statsminister.
ETTERSØKT SPION: Den 46 år gamle russiske spionen Eduard Shismakov er etterlyst via Interpol for attentatplanene mot Montenegros statsminister. Foto: NTB scanpix /Interpol/zinfo.pl

Russisk spion (46) internasjonalt etterlyst for kuppforsøk i Europa

Den 46 år gamle etterretningsoffiseren anklages for attentatplaner mot europeisk statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne måneden ble det kjent at Russland sto bak attentatplanene mot Montenegros statsminister i fjor.

Målet skal ha vært å styrte regjeringen på valgdagen. Motivet for kuppforsøket som ble avslørt i ellevte time, skal ha vært å skape kaos i det lille landet og sabotere Montenegros planer om NATO-medlemskap.

Britiske Sky News og avisen The Sunday Times er blant vestlige medier som har omtalt bevisene som nagler vår nabo i øst til kuppforsøket.

En gruppe med 20 serbiske nasjonalister som ble pågrepet skulle få skylden for attentatet, og en særskilt statsadvokat utpeker en russisk spion som hovedmannen.

Den 46 år gamle offiseren i den militære etterretningsorganisasjonen GRU er internasjonalt etterlyst via Interpol. I etterlysningen omtales spionen med det falske navnet han brukte i et russisk pass to måneder før kuppforsøket.

46-åringen brukte den falske identiteten Eduard Shirokov også i Polen, bekrefter polske myndigheter til Sky News. I 2014 ble GRU-offiseren erklært uønsket (persona non grata) i Polen etter å ha drevet etterretningsvirksomhet som var uforenlig med hans diplomatiske status.

En polsk diplomat har bekreftet overfor BIRN at etterretningsoffiseren som ble kastet ut av Polen på grunn av spionasje, er den samme som knyttes til kuppforsøket i Montenegro. Fire russiske diplomater ble utvist fra Polen i 2014, og ni polske tjenestemenn måtte gå av i kjølvannet av spionskandalen.

Fikk russisk pass med falskt navn

46-åringen hadde stillingen som assisterende militærattaché ved Russlands ambassade i Polen, og brukte da navnet Eduard Shismakov i et russisk pass, ifølge Sky News.

Den særskilte statsadvokaten i Montenegro, som har etterforsket kuppforsøket, sier at han ikke er i tvil om at et senere pass med et falskt navn som ble utstedt til GRU-offiseren før kuppforsøket beviser russisk innblanding.

– Det er opplagt at passet med et annet navn ikke kunne blitt utstedt uten at visse organer var innblandet, heller ikke å sende ham til Serbia for å organisere alt. Passet ble gitt til ham i et annet navn, han tilhører russiske militære organer og heter Eduard Shismakov. Vi vil sikte ham med denne identiteten, sier Milivoje Katnic til Sky News.