Coca-Cola zero er kanskje det mest kjente zero-produktet, og inneholder verken sukker eller kalorier. Matkontrollen har sjekket andre produkter som kaller seg «zero», og som mange kanskje kan tro er både sukker- og kalorifrie. Det er de ikke.

– Zero betyr null. Men i disse produktene er det ikke null av noen ting. Her er det både sukker og kalorier, sier Christine Gørbitz, klinisk ernæringsfysiolog ved Ahus.

Mange sukkerbiter

Hun har sett nærmere på zero-produkter som vaniljesaus, nugatti, yoghurt og iskaffe, og påpeker at disse riktignok ikke er tilsatt noe ekstra sukker.

Sammen med Matkontrollen har klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz sjekket sukker og kaloriinnhold i mange produkter merket med «zero». Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.
Sammen med Matkontrollen har klinisk ernæringsfysiolog Christine Gørbitz sjekket sukker og kaloriinnhold i mange produkter merket med «zero». Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.

– Men det er mye sukker likevel. Det er det naturlige sukkeret fra melken og frukten som er i produktene. Når dette sukkeret kommer i kroppen ser ikke kroppen forskjell på om det kommer fra naturlige kilder som melkesukker eller om det kommer fra sukkerbiter, sier Gørbitz til Matkontrollen.

SE HELE REPORTASJEN PÅ MATKONTROLLEN

TORSDAG KL 20 PÅ TV 2.

Mindre kalorier

Selv om det står «zero» med store bokstaver behøver det heller ikke bety null kalorier.

– Det er lett å tro at slike produkter inneholder null kalorier. De inneholder færre kalorier enn i originalproduktet, men ikke null, sier Christine Gørbitz.

ZERO BETYR IKKE NULL PÅ DISSE: Matkontrollen har undersøkt zero-produktene. Foto: Renold T. Christopher.
ZERO BETYR IKKE NULL PÅ DISSE: Matkontrollen har undersøkt zero-produktene. Foto: Renold T. Christopher.

Hun forteller at "zero" vaniljesaus fra Tine faktisk inneholder hele 500 kalorier per pakke.

– Det er altså ikke noe man skal spise fritt av hvis man passer på vekten. Og det er det jo mange som bør gjøre, sier hun til Matkontrollen.

– Ikke tilsatt sukker

Tine har flere produkter som er merket med «zero». Disse produktene har verken null sukker eller null kalorier.

Ernæringsrådgiver hos Tine, Anne Katrine Wahl, sier at de har valgt å bruke merkingen "zero" på de produktene som er uten tilsatt sukker og som er tilsatt søtstoff.

Hun er enig i at sukkeret oppfører seg ganske likt i kroppen.

– Men det er det tilsatte sukkeret myndighetene har fortalt oss at vi skal kutte ned på. Det er det vi har gjort i våre zero-produkter. Melk inneholder både kalorier og melkesukker helt naturlig, det kan vi ikke gjøre noe med. Men vi føler at vi likevel kan bruke zero-begrepet når vi ikke har tilsatt sukker og tilsatt søtstoff i stedet, sier Wahl til Matkontrollen.

FØLG MATKONTROLLEN PÅ FACEBOOK!

– Nugatti zero ikke sunnere

I fjor lanserte Orkla et helt nytt sjokoladepålegg i butikkene, «Nugatti zero». Den er tydelig merket med «zero» og «helt uten tilsatt sukker». Men pakken inneholder likevel hele 18 sukkerbiter. Kalori-innholdet i zero-versjonen og i originalen er ganske likt: Nugatti original har 521 kalorier per 100 gram, mens Nugatti zero har 487 kalorier per 100 gram.

– Hvis du spiser en brødskive med Nugatti Zero får du i deg 5 kalorier mindre enn om du spiser en brødskive med den vanlige Nugattien, sier Christine Gørbitz til Matkontrollen.

LITEN FORSKJELL: Nugatti Original har 521 kcal per 100 gram, mens Nugatti Zero har 487 kcal per 100 gram. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.
LITEN FORSKJELL: Nugatti Original har 521 kcal per 100 gram, mens Nugatti Zero har 487 kcal per 100 gram. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.

Ernæringsfysiologen er forsiktig med å karakterisere Nugatti Zero som et sunnere alternativ.

– Det er veldig liten forskjell på de to variantene. Jeg vil si at det går ut på ett. Her kan vi bli litt lurt. Nugatti zero er ikke tilsatt sukker, men det er så mye annet i den som kan gi kalorier, sier Gørbitz.

Likevel er Nugatti Zero dobbelt så dyr som vanlig Nugatti i butikken.

– Fokus på det hvite sukkeret

Orkla, som produserer Nugatti, forklarer at fokuset hos dem har vært på å ta ut det hvite sukkeret.

– Nugatti zero inneholder de naturlige sukkerartene som kommer fra melk og fra hasselnøtter. Men den er ikke tilsatt sukkeret som veldig mange av oss får for mye av, sier Linn Anne Bjelland Brunborg, fagsjef for ernæring og helse i Orkla.

– Zero-versjonen inneholder nesten like mye kalorier som vanlig Nugatti. Blir vi lurt til å tro at den er mer kalorifattig fordi det står zero?

– Det er derfor vi har skrevet «uten tilsatt sukker» med store bokstaver. Hvis vi skulle laget dette produktet med mindre kalorier måtte vi ha puttet opp i for eksempel vann. Det er en av de få tingene vi putter i oss som ikke har kalorier. Da hadde det blitt et helt annet produkt. Vi har ikke fokusert på kalorier her. Vi opplever at zero-begrepet er mer og mer innarbeidet i Norge til å bety «uten tilsatt sukker», sier Bjelland Brunborg i Orkla til Matkontrollen.

Sjekk hvor mye sukker det er i produktene:

Produkter Antall sukkerbiter i hele pakken
Go morgen zero, blåbær, tranebæryoghurt med muslikrønsj 5
Go morgen zero, bringebæryoghurt med muslikrønsj 5
Go morgen zero, vaniljeyoghurt med nøttekrønsj 5
Biola zero granateple/bringebær 23
Iskaffe caffe latte zero 9
Kvarg zero med mango og pasjonsfrukt 3
Kvarg zero med jordbær- og vaniljesmak 3
Zero vaniljesaus 11
Biola zero mango 25
Nugatti zero 18