DELING: Mange deler innhold på sosiale medier som Facebook. Med enkle grep kan du endre personverninnstillingene. 
DELING: Mange deler innhold på sosiale medier som Facebook. Med enkle grep kan du endre personverninnstillingene.  Foto: Loic Venance/AFP

Slik kan du med enkle grep skjerme barna på nett

Overgripere bruker Facebook til å hente tilsynelatende uskyldige bilder av små barn. – Vi oppfordrer til en generell varsomhet, sier Redd Barna.

Mange foreldre deler bilder av barna sine, kanskje uten å helt være klar over hvem som kan se bildene.

Fotografier som er delt offentlig i sosiale medier, som for eksempel Facebook, er lett tilgjengelig for hvem som helst.

– Hvem som helst kan ta bilder som ligger åpent på nett, også personer som har dårlige hensikter, sier rådgiver i Redd Barna, Kaja Hegg, til TV 2.

Utnytter uskyldige bilder

I TV 2-programmet Åsted Norge mandag kveld kommer det frem at overgripere bruker Facebook til å hente tilsynelatende uskyldige bilder av små barn. Bildene tas igjen inn i en seksualisert samtale, hvor overgriperne fantaserer for eksempel om hva de vil gjøre med dette barnet.

– Kripos ser en del materiale som gjerne kan være uskyldig, men som settes sammen og manipuleres slik at det fremstår som ulovlig, sier Laila Søndrol, leder for Seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, til TV 2.

– Det kan dreie seg om i utgangspunktet uskyldige bilder av lekende barn, som tillegges tekst som knytter bildene til andre bilder i serier som viser for eksempel underlivet til et barn, forklarer hun.

– Bør ha et bevisst forhold til hvor bildene havner

Kripos ønsker imidlertid ikke å advare mot å legge ut bilder og videoer på internett, men oppfordrer alle til å være oppmerksomme på hva som deles.

– Derimot bør alle, også foreldre som tar bilder av egne barn, ha et bevisst forhold til hva som er naturlige bilder, og hvor bildene havner etterpå, sier Søndrol.

Åtte råd mot potensielle overgripere:

Personer med seksuell interesse for barn bearbeider og manipulerer barn på nett for å vinne deres tillit, for å isolere barna og få barna til å gjøre ting som tilfredsstiller deres ønsker. Denne prosessen omtales ofte som «grooming» og kan defineres som «voksnes kommunikasjon over internett med mål om å utnytte eller misbruke barn seksuelt».

Det er ingen måte å være hundre prosent trygg, men dette er noen råd som vil gjøre det vanskeligere for potensielle overgripere:

1. Lær barna å være trygge på nett. Den beste måten å bekjempe grooming er at ditt barn er velinformert, og vet hva de må være på vakt mot.

2. Lær barna å si ifra. Barna må vite at de kan og må snakke med sine foresatte hvis de føler seg utrygge eller bekymret på grunn av noe som har skjedd på nett.

3. Du må vite hvor barna er: Hvilke nettjenester bruker dine barn til å kommunisere med andre barn? Sett klare grenser for hvilke nettjenster dine barn får bruke.

4. Du må vite hvem nettvennene er: Snakk med barna om hvem de har kontakt med på nettet. Få barnet til å forstå at selv om de har blitt kjent med noen online, betyr det ikke at de vet hvem det er.

5. Hold personlig informasjon privat. Barn må vite at de ikke skal gi ut navn, alder, fødselsdato, adresse, telefonummer, navnet på skolen og andre opplysniner sin til andre enn personer de kjenner.

6. Ikke del bilder eller video med fremmede.

7. Ikke følg med fremmede. Det er viktig å få barna til å forstå at de aldri skal avtale fysiske møter med noen på nettet uten at foreldrene er informert og med på møtene. Det samme gjelder for «møter» som skjer på nettet. Gi beskjed om at det ikke er greit for barnet å bli med nettbekjentskaper over på andre nettjenester.

8. Tips politiet. Ofte får seksuallovbrytere på nett holde på lenge, selv om mange har opplevd deres fremstøt. Tips på tips.kripos.no, selv om det ikke virker så alvorlig. En groomer prøver seg ikke bare på ett barn.

Kilde: Kripos

Hun gir noen eksempler:

– Det er for eksempel naturlig at en mor og far ser bilder av sine nakne småbarn på stranden i albumet fra sommerferien, men det er ikke naturlig at fremmede sitter med de samme bildene på PCen hjemme. Det er heller ikke akseptabelt at en far tar bilder av sin tenåringsdatter i dusjen. Grensen trekkes mellom normale bilder av nakne barn og bilder som er ment å seksualisere barn.

Utsnitt av bilder, som for eksempel fokus på kjønnsorganer, hvem som ser på dem og konteksten bildene er vist i spiller altså en rolle for om slike bilder er lovlige eller ikke, ifølge Kripos.

Oppfordrer til generell varsomhet

Kaja Hegg i Redd Barna mener foreldrene bør være bevisst hvem bildene deles med.

– Mange av de som samler på overgrepsbilder tar gjerne bilder fra hverdagslige situasjoner også. Vi oppfordrer til en generell varsomhet, og det er forskjell på et dele et bilde i måneden og på å drive storproduksjon, sier Hegg.

– En forholdsregel er å lage lukkede grupper med personer som man ønsker å dele bilder med. Det finnes mulighet til å dele, uten at det blir åpent for alle. Det handler om å beholde kontrollen over bildet, fortsetter hun.

I tillegg mener Hegg at foreldrene må ha respekt for barnas integritet på nett.

– Man bør unngå bilder som krenker barnas integritet. Det kan være bilder hvor de blir flaue eller gjør narr av ting. Dette kan være morsomt for foreldrene, men det er ikke sikkert at barna synes dette. Man bør sette seg inn i barnets ståsted, sier hun.

– Ta styringen

Den ideelle organisasjonen Barnevakten, som gir råd om barn og medier, anbefaler også voksne å sette seg inn i personverninnstillingene på de ulike sosiale mediene.

– Voksne bør sette seg grundig inn i innstillingsmulighetene, ikke dele i åpne profiler og alltid ta hensyn til barnets integritet ved blant annet å spørre om lov før man deler, sier rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen, til TV 2.

Personvern på Facebook

Du kan enkelt bestemme hvem som ser dine innlegg på Facebook. Ved å velge «innstillinger» i menyen, kan du endre personverninnstillingene.

I oversikten over personverninnstillingene kan du klikke «rediger» for å velge hvem som kan se de fremtidige innleggene dine. Her får du blant annet mulighet til å bestemme at fremtidig innhold kun skal være synlig for venner eller bare enkelte personer.

Du kan også begrense publikumet for innlegg som du tidligere har delt.

En annen mulighet er å endre innstillingene for et enkelt bilde eller innlegg. Klikk på «jordkloden» på det aktuelle innlegger, og velg publikumet du ønsker at skal ha tilgang.

Du kan også gjøre denne endringen når du deler et innlegg.

Husk at du kan lage egne lister over personer. Klikk på vennelister i kolonnen på venstre side. Her ligger det sannsynligvis allerede flere forhåndsdefinerte lister. Klikk på «Opprett liste» for lage en ny liste.

Den nye listen er tilgjengelig neste gang du deler et innlegg.

Ta også en titt på Datatilsynets sjekkliste før du deler:

Datatilsynets sjekkliste:

Lovlighet: Del aldri bilder av andres barn uten samtykke fra deres foresatte.

Type bilde: Tenk over innholdet og bruk filter eller dårligere oppløsning når det er mulig, det gjør bildene mindre interessante for andre.

Mengde: Del færrest mulig bilder.

Kanalbruk: Vær bevisst på hvordan du deler bildene. Alt må ikke ligge åpent. Bruk personverninnstillinger og lag lukkede grupper.

Slett jevnlig: Ta en vårrengjøring og slett tidligere bilder du har publisert med jevne mellomrom.

Spør alltid barna: Bruk spørsmål som Synes du det er greit at jeg deler dette bildet med familien eller vennene mine?" Da gjør du det forståelig for dem. Respekter svaret.

Kilde: Datatilsynet