7 av 10 nordmenn inhalerer feil:

Tone brukte astma-medisinen feil i 15 år

Inntil 70 prosent av alle astma- og kolspasienter i Norge bruker ikke inhalasjonsmedisinen riktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskning brukt av Helse- og omsorgsdepartementet viser at inntil 70 prosent av alle astma- og kolspasienter i Norge ikke får optimal behandling fordi de bruker inhalatoren feil.

– Vi ble litt sjokkerte over at det er 7 av 10 nordmenn som gjør feil, sier Per Kristian Faksvåg, fagdirektør i Apotekforeningen, til God morgen Norge mandag.

Inhalerer feil

Tall fra Reseptregisteret viser at det er ca. 450 000 nordmenn som bruker astma- og kolsmedisiner årlig.

Én av disse er Tone Wilhelmsen fra Fredrikstad. Hun har brukt astmamedisin i 16 år og ble svært overrasket over resultatet av en tilfeldig test på apoteket.

Tone var nemlig helt sikker på at hun brukte inhalatoren riktig.

– Jeg tenkte at det ikke var nødvendig med en slik test, men så oppdaget vi at jeg gjorde flere småfeil som hadde store konsekvenser for hvordan jeg tok inn medisinen, forteller Wilhelmsen til God morgen Norge.

Etter en inhalasjonsveiledning på apoteket, merket hun kjapt forandring.

– Jeg fikk endelig nok oksygen. Det er grusomt å føle at man ikke får nok luft i lungene. Endelig funket medisinen som den skulle, forteller en fornøyd Tone.

Myndighetene tok tak

Slik bruker du diskus:

 1. Hold rundt beskyttelseslokket med én hånd. Legg den andre håndens tommel i tommelgrepet på diskusen og drei rundt til du hører et klikk. Du vil se munnstykket og en hendel ved siden av.
 2. Skyv hendelen så langt den kommer. Du har nå frigjort en dose, og Diskusen er klar til bruk.
 3. Pust først rolig helt ut (pust aldri ut gjennom selve Diskusen). Før deretter Diskusen til munnen og la leppene slutte tett inntil munnstykket.
 4. Pust dypt inn gjennom munnen. Hold pusten i ca 5 sekunder. Ta Diskusen fra munnen før du puster ut.
 5. Lukk beskyttelseslokket. Hvis du skal ta mer enn én dose bør du vente i ca. 30 sekunder, og så ta en ny dose som angitt i trinnene over.

Kilde: Apotek 1

Faksvåg,har vært kjent med problematikken en stund, men det var myndighetene som først tok tak i utfordringen.

I 2016 ba helseminister Bent Høie norske apotek om å utføre en egen tjeneste, inhalasjonsveiledning, for å hjelpe astma- og kolspasienter til å bruke inhalatorene riktig.

Erfaringstall fra 2016 viser at omtrent 7 av 10 personer som fikk veiledning, fikk råd om å endre hvordan de bruker inhalatoren sin.

– Dette er et prøveprosjekt, men det kan bli permanent. Vi har gjort en evaluering av tjenestene og vi kan bekrefte at det er 7 av 10 nordmenn som ikke bruker medisinen riktig, sier Faksvåg til TV 2.

Det er Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket som innen 1. mai 2017 skal gjennomføre vurderingen av prosjektet for Helse- og omsorgsdepartementet.

Vanlige feil

Ett år etter tjenesten ble lansert, har nesten 50 000 nordmenn fått hjelp til å bedre inhalasjonsteknikken.

– Hva er det folk gjør feil?

– Det er en rekke ting folk gjør feil, og det er kanskje ikke så rart. Det finnes 14 type inhalatorer på markedet, og da er det forskjellige teknikker. Generelle feil er at man dekker inhalatoren for mye med munnen slik at man stenger for luftinntaket, sier Faksvåg til God morgen Norge.

En annen typisk feil gjelder rengjøring av preparatet.

– Man skal alltid bruke en tørr, ikke våt klut til rengjøring. Preparater med tørr stoff kan klumpe seg hvis det blir vått. Derfor skal man heller ikke oppbevare slike inhalatorer på badet, forklarer Per Kristian.

Fagdirektøren understreker også viktigheten av å skylle munnen etter bruk av inhalator. Dette reduserer risikoen for soppinfeksjon.

Se intervjuet med Per Kristian Faksvåg og Tone Wilhelmsen i videovindu øverst i saken.

Slik bruker du turbuhaler

Skru og løft av beskyttelseshetten.

 1. Hold inhalatoren rett opp med dreieskiven ned.
 2. Vri dreieskiven frem og tilbake (Ikke hold i munnstykket når du vrir). Du vil høre et klikk. Turbuhaleren er nå klar til bruk.
 3. Hold turbuhaleren vekk fra munnen. Pust godt ut (ikke mer enn at det er komfortabelt). Ikke pust ut gjennom turbuhaleren.
 4. Plasser munnstykket mellom tennene, lukk leppene og trekk inn pusten dypt og kraftig gjennom munnen.
 5. Ta inhalatoren bort fra munnen og hold pusten i ca 5 sekunder. Pust deretter forsiktig ut.
 6. Dersom du skal ta mer enn en dose, vent i ca 30 sekunder før du tar en ny dose slik som ble vist tidligere.
 7. Sett på beskyttelseshetten etter bruk.

Kilde: Apotek 1