NY VERSJON: Den nye utgaven av Nokia 3310 kommer i fire forskjellige farger. Så spørs det om det er nok til å bringe det tradisjonsrike mobilmerket tilbake til nye høyder.
NY VERSJON: Den nye utgaven av Nokia 3310 kommer i fire forskjellige farger. Så spørs det om det er nok til å bringe det tradisjonsrike mobilmerket tilbake til nye høyder. Foto: Nokia

Her er den nye Nokia 3310

Nokia overrasket med «one more thing».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede tidligere denne måneden avslørte teknologinettstedet VentureBeat at selskapet HMD Global planla en moderne versjon av den ikoniske mobiltelefonen Nokia 3310.

HMD global har overtatt rettighetene til å lage mobiltelefoner under Nokia-merkenavnet, og søndag ettermiddag presenterte selskapet sine nyheter under mobilmessen i den spanske storbyen Barcelona.

Som forventet avslørte selskapet at de vil lansere modellen Nokia 6 på verdensbasis. Denne modellen har til nå kun vært tilgjengelig på det kinesiske markedet. I tillegg viste selskapet frem modellene Nokia 5 og Nokia 3.

Det var imidlertid knyttet mest spenning til den ryktede moderniseringen av den nærmest legendariske telefonen Nokia 3310. Da presentasjonen så ut til å være ferdig, overrasket HMD Global-sjef Arto Nummela med å si frasen «one more thing», kjent fra Apple-grunnlegger Steve Jobs sine presentasjoner.

Da han kom tilbake på scenen, holdt han den nye utgaven av Nokia 3310 i hånden.

– Den har 22 timer taletid og en måneds standby-tid, lovet direktøren.

Enkel telefon

Den nye 3310-mobilen er imidlertid ingen avansert telefon. Den kommer med en liten fargeskjerm på 2,4 tommer. Kameraet har bare to megapiksler, det samme som iPhone hadde da den ble lansert for ti år siden.

Lagringsplassen er også begrenset, det vil si bare 16 megabyte. Men du kan utvide kapasiteten med et minnekort. Det er kanskje en idé hvis du ønsker å legge inn musikken din på telefonen. Den kan nemlig spille av MP3-filer, og den har innebygget radio.

Teknologinettstedet Engadget skriver at modellen får en enkel nettleser, men du kan ikke forvente høye internetthastigheter. WiFi glimrer også med sitt fravær.

Designet er inspirert av originalen fra begynnelsen på 2000-tallet, og telefonen kommer i fire forskjellige farger.

Og savner du mobilspillet «Snake II»? Da kan du glede deg over at klassikeren er tilbake, denne gang i farger.

Telefonen vil koste 49 euro, det vil si litt over 400 kroner.

– Dette er en telefon for de som er opptatt av hvor vi kommer fra og ikke hvor vi er på vei, sier Magnus Brøyn, teknologiekspert og Coxit-leder, til TV 2.

– En reinkarnasjon av historien

Han beskriver telefonen som et morsomt pek til utviklingen og konkurrentene, med Samsung og Apple i spissen.

– Det vi har fått i dag er en reinkarnasjon av historien og et forsøk fra Nokia om å minne oss på glansdagene, sier Brøyn.

Han advarer imidlertid mot at fremtiden kan vise seg å bli tøff for finnene.

– Nokia har kommet med en del kurante telefoner, men mange venter på hva de kan hoste opp i high end-segmentet, hvor blant annet Samsung Galaxy S8 og det vi foreløpig kaller iPhone 8 vil være, forteller Brøyn.

– Det er nok ikke Snake og 3310 som Nokia vil gå i krigen med. Det avgjørende blir hvor lang tid de bruker på å få i gang maskineriet sitt og komme seg opp på øverste teknologiske nivå. Her trenger de en ordentlig fanebærende modell som kan gå foran, fortsetter han.

– Veldig smart

Brøyn mener imidlertid at Nokia 3310 kan vise seg å være et smart markedsføringsgrep.

– Dette bringer følelsene og tankene tilbake til Nokias storhetstid, og hva Nokia betydde for våre liv før vi fikk smarttelefonene, sier han.

Brøyn får blant annet støtte fra den britiske mobilanalytikeren Ben Wood i CCS Insight.

– Hvis HMD bare hadde annonsert tre Android-enheter, ville de knapt fått omtale i pressen. Så 3310 er et veldig smart grep, og vi forventer at den vil selge et betydelig volum, sier han til BBC.

Klassiker

Den finske mobilprodusenten Nokia lanserte den originale 3310 for nesten 17 år siden, det vil si i september 2000. Den ble ekstremt populær, og var kjent for svært god batteritid og byggekvalitet.

Vi skal heller ikke glemme at Nokia 3310 ble levert med spill, plass til egne ringetoner og mulighet til å bytte deksel. Var du eier av en Nokia 3310, utstyrt med et fargerikt plastdeksel og «Daddy DJ» som ringetone, var du definitivt konge i skolegården tidlig på 2000-tallet.