Torsdag ble vedtatt å stramme inn regler for sykehusbehandling i utlandet.

Tre stemmer avgjorde

Dette ønsket hverken Venstre, Høyre eller Fremskrittspartiet, men forslaget om å innføre reglement ble likevel vedtatt med 48 mot 45 stemmer.

Voteringen skal ha gått rotete for seg, til frustrasjon for visepresident Marit Nybakk, skriver Nationen som først omtalte saken.

– Det er vel riktig å si at flere av representantene var mer opptatt av innspurten i ski-VM enn de var av å trykke på riktige knapper, sier Nybakk til TV 2 lørdag kveld.

Hun forteller at flere representanter fulgte med på løpet på Ipad eller telefoner samtidig som de skulle stemme.

Kjersti Toppe fra Senterpartiet som uventet fikk flertall for forslaget sitt ser på resutlatet med blandede følelser.

– Masse rot og tull

– Det var en spesiell avstemming. Det var masse rot og tull. Det var mange som stemte feil og som ikke klarte å stemme. Presidenten måtte be folk i salen om å slutte å se på ski-VM og konsentrere seg, så det var en veldig spesiell opplevelse, sier Toppe til TV 2.

Hun sier det førte til at hun og Senterpartiet fikk flertall for forslaget om skjerpede regler med sykehusbehandling i utlandet. Men hun er likevel kritisk til sine stortingskolleger.

– Sier dette noe om respekten for Stortinget?

– Ja, absolutt. Votering er en alvorlig sak. Det er der Stortinget fatter sine vedtak og det er ikke holdbart at man da ikke følger med og at man må ta voteringer om og om igjen, sier Toppe.

Innspurt i VM

– Å sitte på Stortinget er ingen spøk, sier hun og bekrefter at det virket som en innspurt i et løp i Ski-VM gjorde at folk var ukonsentrert under voteringen.

Maiken Caspersen Falla spurtet inn til gull omtrent samtidig som avstemningen fant sted.

Det skal ha vært særlig få venstrepolitikere i salen, ifølge Aftenposten. Selv om alle visse det kom til å bli en jevn og viktig avstemming.

Vanskeligere å få refusjon

Innstramningene handler om at myndighetene vil kreve at man må ha godkjenning på forhånd for å få refunderte utgifter i forbindelse med behandling utenfor Norge.

Dette vil de for å begrense såkalt «helseturisme» og for å forsøke å bekjempe resistente bakterier.

Tidligere flauser

Det er ikke første gang politikere har latt seg distrahere på jobben. Det ble stor ståhei etter at Venstres leder, Trine Skei Grande, spilte Pokemon under en høring om Forsvaret fremtid.

Også Statsminister Erna Solberg ble tatt på fersken i å spille Pokemon i Stortingssalen.

– Man bør helst ikke sitte i stortingssalen og spille spill, og man skal i alle fall ikke gjøre det når man skal skal stemme. Husk på at vi stemmer over saker som betyr noe for folk i Norge, sier Nybakk til TV 2 lørdag kveld.

Både Solberg og Grande ble harselert med i internasjonale medier etter spill-flausene.