«De ser en 30-åring fra Somalia som sitter på kafé og tygger khat istedenfor å jobbe»

Det ble høy temperatur da spørsmålet om Norge kan få svenske tilstander skulle diskuteres i programmet Underhuset fredag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Diskusjoner om innvandring fører ofte til knallharde diskusjoner, og når Carl I. Hagen er med, spares det ikke på kruttet.

– Vanlige norske familier går på jobb klokken sju-åtte om morgenen, sliter, oppdrar barn og er gode lovlydige borgere. De får en regning. Og så ser de på innvandrere – for å sette det på spissen: de ser en 30-åring fra Somalia som sitter på kafé og tygger khat istedet for å jobbe, sier Carl I. Hagen.

– Nordmenn i mindretall i tre bydeler

Fremskrittspartiets nestor og gruppeleder i Oslo bystyre, mener at Norge er på full fart mot parallelle samfunn, på lik linje med det man ser blant annet i Rinkeby i Sverige.

Den svenske innvandrergettoen opplevde denne uken nok nok en gang opptøyer, som endte med at politiet skjøt med skarpe skudd for å treffe.

Hagen mener at vi fortsatt er et stykke unna «svenske tilstander», men tror at det bare er et tidsspørsmål før det samme skjer i Norge.

– I tre bydeler i Oslo er nordmenn allerede i mindretall. Vi nordmenn er minoritetsbefolkningen. Den tendensen fortsetter. Vi er inne i en syklus hvor nordmenn flytter ut av bydelen når barna skal begynne i en klasse med bare to-tre norske barn. De flytter og til slutt vil det bli en stor majoritet av innvandrere, sier Hagen.

– Integreringen går bra

Mina Adampour, leder i Landsforeningen mot rasisme, er kritisk til hvordan Hagen definerer innvandrere.

– Hvis man ser på dette biologisk og rasemessig så har jo Carl I. Hagen rett. Det er sant, det å være blond og blåøyd kommer til å forsvinne, sier Adampour.

Varaordfører i Oslo, Khamshajiny Gunaratnam, sier seg sterkt uenig i at Norge står i fare for å få segregering og gettotilstander som i Sverige. Hun mener integreringen faktisk går ganske bra.

– Kriminaliteten har gått ned mens befolkningsveksten og innvandringen har gått opp. Det skyldes at vi har mange gode tiltak, mener Gunaratnam.

Fast paneldeltaker i Underhuset, Jon Hustad, støtter Hagen i at noe må gjøres med innvandringen for å hindre «svenske tilstander» og at det samme kan skje i Norge.

TV 2-Yama: Er mine barn innvandrere?

– Ja selvfølgelig kan det skje. Det er tre grunner til at vi ikke har fått det slik i Norge. Vi har hatt råd til å ha veldig mye politi i Groruddalen, vi har hatt råd til å gi innvandrere høye lønninger og høye trygder slik at de har kjøpt sine egne boliger. For det tredje har vi ikke hatt så høy innvandring som svenskene har hatt de siste tiårene, mener Hustad.

– Spørsmålet er om vi har råd til å fortsette denne satsingen. Det koster å integrere.

Til slutt i sendingen ble det stilt spørsmål om hvem som skal defineres som innvandrere? I klippet over kan du se hva Carl I. Hagen og debattant Jon Hustad svarte, da programleder Yama Wolasmal ville ha svar på om hans barn var å regne som innvandrere.