SINT: Amerikanske Caitlyn Jenner og norske Luca Dalen Espseth reagerer begge på president Donald Trumps lov mot transpersoner.
SINT: Amerikanske Caitlyn Jenner og norske Luca Dalen Espseth reagerer begge på president Donald Trumps lov mot transpersoner. Foto: Reuters/TV 2

Raser mot Trumps angrep på transpersoner: – En katastrofe

Norske Luca Dalen Espseth (30) sier Trumps politikk er et direkte angrep på barn og unges rettigheter i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump besluttet denne uken å nekte transkjønnede elever muligheten til selv å velge toalett og garderober på skolen.

Trump mener det skal være opp til hvert enkelt skoledistrikt å lage sine egne retningslinjer.

– Du har gitt et løfte!

Mange reagerer sterkt på Trumps beslutning. Blant dem er Caitlyn Jenner, som for mange er en kjent republikaner, og trolig én av USAs mest kjente transpersoner.

– Jeg har en beskjed til president Trump, fra én republikaner til en annen. Dette er en katastrofe. Og du kan fortsatt fikse det. Du har gitt et løfte om å beskytte LHBT-samfunnet. Ring meg!, sier Jenner i en video på sosiale medier.

Helt siden Trump ble presidentkandidat for republikanerne har Jenner støttet ham, og hun har blant annet uttalt at Trump vil bli en bedre president for kvinner enn det Hillary Clinton ville blitt.

– Alle ser mot demokratene i spørsmål som omhandler LHBT-miljøet. Men Trump ser ut til å være der for kvinnene. Det ser ut som han virkelig støtter LHBT-miljøet med spørsmålene om garderobene i North Carolina. Han støttet miljøet, sa Jenner i juni 2016.

Den tidligere olympiske mangekampvinneren har også sagt at hun vil hjelpe repblikanerne med å forstå spørsmål og utfordringer knyttet til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Men nå har Jenner reagert kraftig på Trumps politikk. Hun benyttet torsdag også muligheten til å gi støtte til alle unge transpersoner over hele USA.

– Jeg har en melding til alle transpersoner i USA. Dere vinner! Jeg vet det ikke føles sånn i dag eller hver dag. Men vi skal få full frihet over hele landet, sier Jenner.

Angrep på barn og unge

Luca Dalen Espseth (30) jobber som rådgiver for kjønnsmangfold hos organisasjonen Fri – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Han har selv vært åpen om at han er født kvinne, men at som 18-åringen forsto at han var mann.

Espseth mener Trumps politikk er svært uheldig.

– Dette føyer seg inn i en lengre rekke angrep på hardt opparbeidede rettigheter for minoriteter, og det gir en meget uheldig signaleffekt – som sier at man kan diskriminere folk, sier Espseth til TV 2.

Det var i mai 2016 at tidligere president Barack Obama ga alla amerikanske skoler beskjed om transkjønnede kunne bruke de toalettene som stemte overens med kjønnet de identifiserer seg med.

Vedtaket var ikke juridisk bindende, men vekket enormt engasjement over hele USA. For mange transpersoner var Obamas avgjørelse en stor seier.

– Det er veldig trist at det er barn og unge som blir mest skadelidende av dette. Dette er unge som går på skolen, og som skal oppleve at det er trygt og godt. Nå nektes de den tryggheten, sier Espseth.

Han frykter Trumps politikk gir legitimitet til mennesker som vil diskriminere.

– Det er så uheldig at barn og unge som er annerledes nå får beskjed om at de ikke har de samme rettighetene. Men jeg er dessverre ikke så veldig overrasket. Trump har jo allerede gjort en del lovendringer som aktivit har rettet seg mot minoriteters rettigheter, sier han.

Menneskerettigheter

I tillegg til Caitlyn Jenner er det flere andre kjente amerikanere som står opp mot Trumps lovendring.

TV-stjerne og talkshowdronning Ellen DeGeneres raser.

– Så akkurat nyheten om at loven som skal beskytte transpersoner fjernes. Dette handler ikke om politikk. Det handler om menneskerettigheter, og det er ikke greit, skriver DeGeneres på Twitter.

Artisten Katy Perry er også sint på Donald Trumps politikk.

– Trans-venner. Hvis du har det vondt i kveld, vær så snill – ta kontakt med Trevorproject og Translifeline. Likhet for alle! skriver hun.

Skuespiller Ellen Paige skriver på Twitter:

– Vi må beskytte unge transpersoner og kjempe mot disse grusomhetene som skader barna våre, skriver Paige.