Spesialenheten: Her mottar Eirik Jensen hasjpenger fra Cappelen

OSLO TINGRETT (TV 2): Spesialenheten mener spaningsvideo viser at Eirik Jensen mottok hasjbetaling fra Cappelen dagen han ble frastjålet 109 kilo hasj av politiet. – Bare tull, sier Jensens advokat.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag vitnet flere spanere som deltok i den topphemmelige politiaksjonen «Operasjon Silent» i desember 2013. Aksjonen sprengte Cappelens hasjimperium, og ta med seg den profilerte polititoppen Eirik Jensen i dragsuget.

Fra 5. desember 2013 ble Cappelens mobiltelefoner avlyttet av politiet, og det var spesielt ett nummer han hadde mye kontakt med. Dette nummeret var registrert på en pakistansk mann som for flere år siden var registrert utvandret til Karachi.

Bare siden sommeren hadde det blitt sendt nesten 300 SMS-er mellom Cappelen og dette ukjente nummeret. På samme tid har Cappelen ifølge tiltalen smuglet inn over et halvt tonn hasj til Norge fra Danmark og Nederland.

Spaner «ble kvalm» da telefonmysteriet ble løst

Politiet øynet håp da det ble avtalt et møte mellom «Karachi-nummeret» på Grønland i Oslo 9. desember, og spanerne fulgte Cappelens bil fra Bærum og inn til en Kiwi-butikk i Platous gate. Ingen dukket opp, og Cappelen kjørte videre.

Dagen etter, 10. desember, ble et nytt møte avtalt. Spanerne visste allerede hvor de skulle møtes, og tok oppstilling med to spaningslag i bygningene i området. Når Cappelen ruller opp i sin BMW X3, setter en eldre mann seg inn i bilen, før de kjører videre.

Spaneren fra Asker og Bærum politidistrikt som var leder denne dagen, vitnet onsdag i retten. Han fortalte at de ikke umiddelbart kjente igjen mannen som satt seg inn, men gikk tilbake og så på bildene. Da skjønte de at det ikke var en pakistaner som hadde satt seg inn i bilen, men Eirik Jensen.

– Da fikk jeg en uvel følelse, jeg fikk vondt i magen, og jeg ble kvalm. Det tror jeg var fordi jeg ikke ventet at det var han som skulle sette seg inn i den bilen, fortalte spaneren i retten.

TV 2 har tidligere fortalt at det etter denne observasjonen var et krisemøte på politihuset i Oslo. Sjefen for seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas, drøftet saken med politimester Hans Sverre Sjøvold. De er usikre på hva dette er. Begge håper at det “kun” dreier seg om uryddig kontakt med en kriminell.

Men i tråd med «Operasjon Silent» er de helt tause overfor både Eirik Jensen og resten av politiledelsen. I stedet varsles sjefen for Spesialenheten for politisaker om det som kan være et mulig lovbrudd begått av en politimann.

Møttes etter hasjtyveri

Natt til 18. desember stjal politiet 109 kilo hasj fra et av hasjdepotene til Cappelen, under en topphemmelig del av «Operasjon Silent». Kort tid etter at Cappelen fikk vite om hasjtyveriet, sendte han en desperat melding til Jensen der det sto: «Er du i byen. Vi må ha en prat. Det er viktig!».

De blir enige om å møtes dagen etter, 19. desember. Da spanet politiet på Cappelen på vei inn til Oslo. Samtidig observerte andre spanere fra samme aksjon at Jensen var på Grønland i Oslo. De to møttes på Kiwi ved Oslo, og Jensen satt seg inn i bilen til Cappelen før de kjørte en runde opp til Ekebergsletta. Så ble Jensen satt av på samme sted.

Under dette møtet hevder Cappelen at Jensen fikk en konvolutt med 10.000 kroner i, som betaling for hjelp til hasjvirksomheten.

Jensen har hevdet at pengene var tilbakebetaling av et lån på til sammen 30.000 kroner, men er usikker på når han fikk disse pengene.

Hans forsvarer, Arild Holden, påpekte at det hvite Jensen putter i jakkelommen etter møtet også kan være noe helt annet enn en pengekonvolutt.

– Etter vår mening er det en notisblokk, sa Holden i retten.

Spaneren kan ikke utelukke at det er et ark fra en notisblokk som Jensen legger ned i den venstre lommen.

– Det eneste jeg ser er noe hvitt, så jeg kan ikke utelukke noe som helst, sier spaneren.

Politispaner hørte om usunt forhold mellom Jensen og Cappelen i 1998

På spørsmål fra Spesialenhetens aktor, Kristine Schilling, svarte spaneren at han var klar over at Cappelen drev med hasj siden sent på 90-tallet, da han begynte ved den nye spaningsgruppen i narkotikaseksjonen i Asker og Bærum politidistrikt.

– Vi hadde informasjon om at Cappelen drev med storimport av hasj.

– For oss var han veldig godt kjent som en stor aktør i hasjmarkedet, forklarte spaneren i retten.

Spaningslederen fra tidligere Asker og Bærum politidistrikt fortalte også at det hadde gått rykter om at det var et usunt forhold mellom Cappelen og Jensen siden 1998.

– Det var noe jeg hadde blitt fortalt, sier spaneren, og viser til en konkret hasjsak der Brusselgeren i Cappelens nettverk ble pågrepet på 90-tallet.

– Gjermund Cappelen vanket i kulissene i den saken, og det var vel Eirik Jensen som var leder i forhold til den operative aksjonen da det skulle slås til, da det skulle beslaglegges stoff og sånne ting, sa spaneren.

Han fortalte at det kom frem i etterkant at det var en person som hadde fått hasj før det ble aksjonert fra politiets side. Spaneren bemerker likevel at dette kun var en historie han har fått gjenfortalt.

Hevder Cappelen var politikilde

Eirik Jensen nekter straffskyld for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikakriminalitet. Han hevder at all kontakt han hadde med Gjermund Cappelen var knyttet til Cappelens virke som politikilde. Jensen har forklart at Cappelen siden 1993 har vært informant og kilde for politiet, og bidratt til å løse en rekke saker.

Gjermund Cappelen hevder på sin side at Jensen fra 1993 og frem til Cappelen ble pågrepet i slutten av 2013 bisto med å holde politiet unna hasjvirksomheten. Samtidig skal Jensen ha varslet om hasjleveranser som ble tatt av politiet eller tollvesenet, og om noen i Cappelens nettverk var i politiets søkelys.

Både Jensen og Cappelen er ferdig med sine forklaringer i retten. Rettssaken skal gå i Oslo tingrett frem til midten av juni, og det er varslet mer enn 150 vitner i saken.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook