KREVER STATSBORGERSKAP TILBAKE: Mahad Abib Mahamud, (bak) adv. Arild Karl Humlen og advokatfullmektig Elise Nygård, idet saken startet i Oslo tingrett,  der Mahamud saksøker staten ved Utlendingsnemnda (UNE) Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KREVER STATSBORGERSKAP TILBAKE: Mahad Abib Mahamud, (bak) adv. Arild Karl Humlen og advokatfullmektig Elise Nygård, idet saken startet i Oslo tingrett, der Mahamud saksøker staten ved Utlendingsnemnda (UNE) Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Politivitne: –  Mahad har oppgitt feil navn til norske myndigheter

OSLO TINGRETT (TV 2): Feilstavelser er ikke årsaken til navneforvirringen som har rådet i tingrettsbehandlingen av Mahad Abib Mahamuds søksmål mot staten, mener politivitne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I vitneboksen torsdag forklarte politioverbetjent Mona Dubland fra Oslo politidistrikt seg om hvorvidt Mahad Abib Mahamud lyver når han hevder han er fra Somalia og ikke fra nabolandet Djibouti.

Dubland står for mange av undersøkelsene som førte til at Mahad mistet statsborgerskapet sitt for å ha løyet om at han kom fra Somalia.

I retten slår hun fast at Mahad Abib Mahamud har benyttet et falskt navn, og at forskjellen på dette og hans virkelige navn ikke skyldes feilstaving.

– Jeg legger til grunn at Mahad har oppgitt feil navn, og at mellomnavn og etternavn er Abdi Mohammed og ikke Abib Mahamud, sa Dubland.

Ifølge Dubland har altså Mahad samme mellom- og etternavn som personen i et djiboutisk pass som regjeringsadvokaten mener tilhører Mahads bror.

– Det er i strid med alle opplysninger som er gitt av alle familiemedlemmer, sier Mahads advokat Arild Humlen.

Ifølge Mahad selv, tilhører passet en venn og forretningspartner og Humlen har tidligere kritisert norske utlendingsmyndigheter for slurv og rot når de har analysert ulike varianter av navn fra regionen.

– Mannen på passet er ikke Mahads bror, men en person som har sin egen familie i Djibouti, og som norske myndigheter kunne oppsøkt, hevder Humlen.

– Veldig nysgjerrig og vitebegjærlig

På den tredje dagen av rettsbehandlingen der bioingeniøren Mahad Mahahum har saksøkt staten for å få tilbake sitt norske statsborgerskap, forklarte også en mannlig barnevernsarbeider seg for retten.

Mannen møtte Mahad første gang i 2003, da Mahad var 17 år gammel.

Siden Mahad var enslig og mindreårig og hadde visse tilpasningsproblemer, bodde han i en bolig der to voksne miljøterapeuter skulle hjelpe ham inn i det norske samfunnet.

– Han hadde behov for voksenpersoner rundt seg som brydde seg om ham, fortalte miljøterapeuten.

I sin forklaring beskrev han hvordan Mahad med diverse hjelpetiltak klarte å gjennomføre skolegangen, og hvordan de sammen fant ut at bioingeniør ville være et passende studie etter endt videregående skole.

– Han var som gutt veldig nysgjerrig og vitebegjærlig.

– Hadde minimale forkunnskaper

Mahad har selv forklart at han var analfabet og bare kunne somalisk og noe koran-arabisk da han kom til landet. Miljøarbeideren forteller at mye tydet på at det stemmer at han hadde lite eller ingen skolegang.

– Jeg hadde følelsen av at mye begynte helt på bunn. Hans forkunnskaper om lesing og skriving og om hvordan verden og et samfunn fungerer, var minimale og nærmest svart hvitt, mener vitnet.

På spørsmål om hva Mahad fortalte om hvor han var fra, svarer miljøarbeideren at han fortalte at familien hadde bodd i Somalia.

– Han fortalte at familien levde under relativt gode forhold i Somalia og at faren hadde jobb i luftforsvaret. Men «så kom den jævla krigen», som han selv sa det, og de måtte flykte.

– Ville tilbake til Somalia

Når tenåringen Mahad ble frustrert eller sint, refererte han ofte til at han ikke ville være i Norge lenger og at han ville reise hjem.

– Jeg vil tilbake til Somalia, og der skal jeg bli president, ropte han flere ganger, sier miljøterapeut til latter blant de mange fremmøtte støttespillerne i salen.

– Snakket han fransk?

– Jeg husker at han kunne noen ord, men det var aldri sånn at han så på fransk TV, hørte på fransk musikk eller snakket fransk med andre.

– At han kan han noen annen bakgrunn enn Somalia har jeg vanskelig å forstå, sier miljøterapeuten.