MER TIL DE RIKE: Under finansminister Siv Jensen har forskjellene mellom fattige og rike økt i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MER TIL DE RIKE: Under finansminister Siv Jensen har forskjellene mellom fattige og rike økt i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Økt forskjell mellom fattige og rike i Norge

De rike får stadig mer penger og forskjellene øker i Norge.

Siden 2006 har den økonomiske ulikheten i Norge økt med 14 prosent, viser tall fra Det tekniske beregningsutvalget (TBU).

Fasiten i TBUs hovedrapport, som ble lagt fram onsdag, viser at vi får stadig større forskjeller, skriver Klassekampen.

Økonomisk ulikhet måles internasjonalt med den såkalte Gini-koeffisienten. Målt etter den har Norge, nest etter Island, lenge vært landet med minst klasseskiller i Europa.

Fra 2006 til 2015 gikk Norges Gini-tall fra 0,216 til 0,247, en økning på i overkant av 14 prosent, om utbytte tas med i inntekten. Under den blå regjeringen har utviklingen skutt i været. Fra 2013 til 2015 har ulikhetene økt med 9,7 prosent.

– Det er en tendens som har vært i mange land, og den har vært hos oss en god stund, sier Ådne Cappelen, leder for TBU.

Tallene fra TBU viser videre at forskjellen i inntekt i hovedsak forklares av tilpasninger til utbytteskatten, men at det likevel er en tendens til at fordelingen blant yrkestilknyttede har blitt noe skjevere.

Erlend Wiborg (Frp), nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, mener innvandringen er en viktig årsak til den økte ulikheten.

– Det ser vi også på fattigdom i Norge. Noe forskjeller vil man alltid ha i et samfunn, og det er bra, men de bør ikke være for store, sier han.

SV-leder Audun Lysbakken sier at samfunnet er på vei i feil retning og mener politikerne kan endre utviklingen.

– Vi kan endre arbeidsmiljøloven, styrke fagbevegelsen, motvirke sosial dumping og vekst i innleie, sier han.

(©NTB)