I RETTEN: Mahad Mahamud (30), her med sine to advokater Arild Humlen og Elise Nygård, har saksøkt staten for urettmessig å ha fratatt ham sitt norske statsborgerskap.
I RETTEN: Mahad Mahamud (30), her med sine to advokater Arild Humlen og Elise Nygård, har saksøkt staten for urettmessig å ha fratatt ham sitt norske statsborgerskap. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK

Mahad-saken for retten:

Advokat: – Mahad er utsatt for en bakvaskelses-kampanje

OSLO TINGRETT (TV 2): Mahad Mahamod (30) sier han kjenner til mannen som tipset norske myndigheter om at han ikke skal være somalisk, slik han selv sier, men spion fra Djibouti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bioingeniøren Mahad Mahamod hadde norsk statsborgerskap frem til april 2016.

I 2013 fikk utlendingsmyndighetene et tips om at han ikke var fra Somalia slik han hadde forklart i asylintervjuet, men at han angivelig kom fra Djibouti.

Tipset førte til at UDI og senere UNE startet undersøkelser som førte til at han ble fratatt statsborgerskapet og fikk varig utvisning fra Norge og Schengen.

Bakgrunn: Dette er saken

Tipset har blitt omtalt som anonymt, men det viser seg å være feil. Det var en navngitt mann som sendte tipset.

– Det ble sagt at det var et anonymt tips, men det er det jo ikke. Mannen som sendte inn tipset står jo bak en bakvaskelsekampanje mot ham, sier Mahads advokat Arild Humlen til TV 2.

– Ute etter å ødelegge for meg

Før rettsaken som startet i Oslo tingrett tirsdag, påla dommeren, etter krav fra Mahamods advokat Elise Nygård, Utlendingsnemnda (UNE) å legge frem navnet.

– Jeg vet hvem han er, sier Mahamod til TV 2.

Ifølge Mahamod er tipseren en mann fra Djibouti som er bosatt i Sveits. Mahamod mener mannens motiv for tipset var å ødelegge for ham.

– Denne personen er politisk motstander og er ute etter å ødelegge for meg, sier Mahamod til TV 2.

TAKKET FOR STØTTEN: Mahad Mahamod benyttet første pause i Oslo tingrett til å takke fremmøtte støttespillere i hans søksmål for å få annulert tilbakekallelsen av hans norske statsborgerskap. Han gratulerte også  Kong Harald med 80-årsdagen og sang Ja vi elsker. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2.
TAKKET FOR STØTTEN: Mahad Mahamod benyttet første pause i Oslo tingrett til å takke fremmøtte støttespillere i hans søksmål for å få annulert tilbakekallelsen av hans norske statsborgerskap. Han gratulerte også  Kong Harald med 80-årsdagen og sang Ja vi elsker. Foto: Roar Dalmo Moltubak/TV 2.

Tipser mener Mahad var spion

Tipseren hevder Mahamod har begått kriminelle handlinger i Djibouti, noe Mahad avviser.

Tipseren hevder at siden Mahad ikke ble fengslet for den påståtte kriminelle handlingen, så må han være djiboutisk spion.

«It proves that Mahad Abib Mahamud of Djiboutian nationality, working for the Secret Service that protects the prison», heter det i tipset.

Advokat Humlen sier det er svært farlig å stole på slike tips. Han viser til at samme person skal ha angrepet Mahad på nettet.

– Denne personen som tipset, har skrevet flere merkelige artikler på internett med angrep på Mahad, som er brukt som bevis i saken mot Mahad, sier advokaten til TV 2.

Tirsdag startet rettssaken der Mahad Mahamoud (30) har saksøkt UNE for å få annulert vedtaket der han ble fratatt sitt norske statsborgerskap.

Advokat Elise Nygård startet i sin innledningsprosedyre med å gå gjennom hele flukten som Mahad har beskrevet – fra han, moren og tre søsken angivelig flyktet fra Mogadishu til Etiopia i 1991 – til han ankom Oslo alene i august 2000.

Han har selv hele tiden holdt fast ved at han er født i Somalia, mens utlendingsmyndighetene mener alt tyder på at han egentlig kommer fra nabolandet Djibouti og dermed fikk norsk statsborgerskap i 2008 på feilaktig grunnlag.

Tvil om navn

Regjeringsadvokaten kommer til å legge fram flere forhold i retten, for å underbygge påstanden om at Mahad skal ha løyet da han kom til Norge for 17 år siden.

Fakta om saken

* Mahad Abib Mahamud, født 1986. Kom til Norge som 14-åring i august 2000.

* Fikk avslag på asylsøknad, men ble innvilget ett års oppholdstillatelse som ble fornyet i 2002 og 2003.

* Fikk bosetningstillatelse i Norge i 2005. Søkte i 2006 om norsk statsborgerskap, søknaden innvilget i 2008.

* Har de siste årene vært bosatt i Brumunddal med egen familie. Jobbet tidligere som bioingeniør på Ullevål sykehus.

* I april i fjor fattet Utlendingsnemnda (UNE) et vedtak om tilbakekalling av statsborgerskapet og utvisning med varig innreiseforbud.

* 6. juni samme år vedtok norske myndigheter å opprettholde vedtaket.

* Mahamud gikk til sak mot staten for å få omgjort vedtaket. 21. februar startet rettssaken i Oslo tingrett.

Fakta: NTB.

*Mahad fikk bedre karakterer i fransk valgfag på ungdomsskolen enn i norsk, noe man hevder skyldes at han vokste opp i Djibouti, der fransk er ett av språkene.

*Han har reist flere ganger til Djibouti.

*Faren skal ha sagt i et intervju i 2002 at Mahad var fotballspiller i Djibouti, og at han angivelig reiste til Frankrike med et ikke navngitt fotballag i 1999.

*Mahad har overført 370.000 kroner til en konto i Djibouti, som står på Abdoulkader Abdi Mohamed.

Advokat Nygård la i retten tirsdag frem dokumenter som skal vise at Mahad via en forretningspartner i Djibouti overførte en del av pengene videre til Etiopia, der Mahads mor skal bo.

UDI mente tidligere at det ikke kunne utelukkes at Abdoulkader Abdi Mohamed i realiteten er Mahad, og at han dermed skal ha overført penger til seg selv. Men i de nye dokumentene blir det påstått at denne personen er broren til Mahad.

Regjeringsadvokaten vil i sin påstand be retten om å frifinne UNE, slik at UNEs tilbakekall av Mahads statsborgerskap fra 22. april i fjor blir stående.

Det er satt av tre dager til rettssaken. Onsdag skal Mahamod selv forklare seg a han inntar vitneboksen i Oslo tingrett.