Da hun ble valgt som første kvinnelige Unge Høyre-leder i 1977, satte hun standarden. Dernest som Høyres første kvinnelige leder. Kaci Kullmann Five har brøytet vei for en rekke andre kvinner, som blant andre nåværende statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

I ettertid har Kaci Kullman Five, til en viss grad ufortjent, havnet i skyggen av Gro Harlem Brundtland, landets første kvinnelige statsminister som ledet tre regjeringer fra 1980 til 1996.

Five kunne blitt Høyres første kvinnelige statsminister. Men hun tapte valget i 1993, trakk seg som partileder året etter, og gikk ut av Stortinget etter valget i 1997. Det var på tide å la familien komme først. I ettertid snakket hun åpent om den dårlige samvittigheten overfor barna. Hun skulle ikke gå glipp av flere skoleavslutninger. Men Høyre gikk kanskje glipp av en statsminister.

Kaci var en enorm inspirasjon, en rollemodell og foregangsperson for mange andre. Hun var med og formet det moderne Høyre og satte menneskerettigheter, internasjonal solidaritet og likestilling høyt på dagsorden. Var med å trekke Høyre vekk fra reaksjonære abortstandpunkter. Vi kan bare tenke oss hvordan dette inspirerte en ung Erna Solberg, som på tidlig på 80-tallet var leder for Operasjon Dagsverk, så på seg selv som feminist og ble uglesett blant egne Høyre-venner for å være vel lyseblå.

Kaci Kullmann Five bidro sterkt til at særlig unge kvinner med et stort sosialt engasjement fant seg hjemme i Høyre på 80-tallet. Et engasjement som partiet høster av den dag i dag. Et engasjement som strekker seg fra kampen mot apartheid i Sør-Afrika på 80-tallet til menneskerettskamp i totalitære regimer som Iran.

Vi husker alle den karakteristiske hårspennen, som ble en integrert del av Kaci Kullmann Fives image. Den gjorde at hun nok fremstod som mer tilkneppet enn hun faktisk var. Hun har i ettertid også sagt at hun ikke var flink nok til å vise følelser som politiker.

Men de siste årene har Kaci igjen trådt frem i offentligheten, etter at hun overtok ledervervet i Nobelkomiteen for to år siden. Kreftsykdommen bidro til at hårsveisen endret seg og at hårspennen forsvant.

Men vi som ikke kjente henne da hun var aktiv politiker, fikk se det engasjerte mennesket som fortjenestefullt blir hyllet og savnet i dag. Blant annet da hun til det siste høylydt utfordret Irans prestestyre om å la menneskerettighetsaktivisten Shirin Ebadi flytte tilbake til hjemlandet, til et liv i frihet. Ebadi ble i 2003 ble den første fredsprisvinneren som Kaci var med å utnevne.

Det er lett å forstå hvorfor landets statsminister og så mange andre lot seg inspirere.

I fjor kåret Forbes Magazine Kaci Kullmann Five til verdens 75. mest innflytelsesrike kvinne. Ingen andre norske kvinner kom inn på topp 100-listen.

Hun ble lagt merke til. Verden har mistet en uredd røst for menneskerettigheter, frihet og demokrati.