Spekeskinke, muggost og vin er matvarer de fleste gravide vet at de bør holde seg unna gjennom svangerskapet, men et kjapt søk på Internett gir deg utallige andre eksempler på matvarer som kan være farlige.

Siste nytt er lakris.

Allerede i 2009 fant finske forskere ut at 8-åringer som hadde lakrisspisende mødre under svangerskapet, hadde redusert hukommelse og ordforråd. Det førte til en langtidsstudie som ble publisert i tidsskriftet American Journal Epidemiology denne måneden.

Sammenlignes med alkohol

I studien sammenlignes store mengder lakris med fylla, og derfor blir alle gravide i Finland frarådet å spise lakris og salmiakk på lik linje med alkohol.

Katri Räikkönen, professor ved universitetet i Helsinki, mener norske kvinner bør bli frarådet det samme.

– Det burde være en advarsel for gravide kvinner over hele verden. De burde i det miste vite at å få i seg lakris under graviditeten kan medføre fosterskade, sier hun til TV 2.

Lavere IQ og hukommelse

Lakrisrot inneholder stoffet glycyrrhizin, og de finske forskerne har funnet ut at for mye av stoffet kan skade barns kognitive evner og i noen tilfeller føre til ADGD-lignende problemer.

– Under normale omstendigheter er det ufødte barnet beskyttet av morkaken fra unormalt høye nivåer av stresshormonet kortisol. Men glycyrrhizin, som er den naturlige ingrediensen i lakris, bryter den beskyttelsen. Høye nivåer av kortisol kan skade fosterets hjerne og fremtidige utvikling, forklarer den finske professoren.

Av de 378 barna som deltok i studien, presterte «lakrisbarna» dårligere på blant annet hukommelse, oppmerksomhet, oppfattelse og løsningsevne, sammenlignet med barna som ikke hadde mødre som spiste mye lakris under svangerskapet. På IQ-testingen kom de samme barna dårligere ut med opptil syv poeng lavere snitt. I studien ble det også funnet tegn på at jenter kom tidligere i puberteten.

Räikkönen forklarer at inntak og skade henger sammen – store lakrisinntak fører til større utviklingsskader, mens litt lakris fører til mindre, ifølge studien.

– Dropper lakrisen

Lakriselsker og gravide Ida-Marie Vatn, som også er sportsreporter i TV 2, blir skremt av studien.

– Det første jeg tenkte var; pokker heller, er det én ting til man må unngå? Man blir jo skremt når man hører om konsekvensene, og det fører jo til at neste gang jeg går inn i butikken, så dropper jeg lakrisen. Jeg håper det blir en fortgang i prosessen her hjemme sånn at vi kan vite med sikkerhet om lakris er på nei-listen eller ikke, sier Vatn.

For at en matvare skal havne på den norske nei-listen, må en knippe vitenskapelige eksperter gjennomgå det som finnes av internasjonale studier og gjøre en vurdering av om nordmenn er utsatt.

Ingen advarsel i Norge

Helsemyndighetene har foreløpig ikke tatt stilling til om gravide i Norge skal frarådes lakris.

Marie Wiborg, seksjonssjef ved avdelingen for fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet, vil i første omgang fraråde mot for store mengder.

– Vi vil inntil videre fraråde gravide å spise mye lakris, og titte nærmere på om den finske studien er overførbar til norske forhold. Finnene sier selv at de generelt spiser mye lakris, og vi nordmenn spiser ikke like mye.

Men hva er mye lakris? I studien definerte forskerne at et stort inntak tilsvarer rundt en kvart kilo lakris i uken.

– Slapp helt av

Jordmor Siri von Krogh driver nettstedet Altformamma.no og svarer ofte på matrelaterte spørsmål fra nervøse kvinner med gravid-cravings. Hun mener norske kvinner ikke behøver å bekymre seg.

– Spist er spist og gjort er gjort, så gravide kvinner som har spist lakris må bare slappe av. Hadde det vært veldig farlig, så hadde helsemyndighetene gått ut og advart for lenge siden. Høyt blodtrykk og dårlig tilvekst på fosteret er symptomene av et høyt glycyrrhizin-inntak, og viser ikke fosteret ditt tegn til noe av dette, så går det helt fint at du har spist lakris, beroliger jordmoren.