Oslo kommune overtar avfallsinnhentingen i Oslo med umiddelbar virkning, opplyste byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse søndag.

Kommunen har i flere uker jobbet med å avvikle samarbeidet med Veireno.

– Vi har arvet en kontrakt som viste seg ikke å være gjennomførbar. I dag er det lett å si at Veireno aldri burde ha levert inn dette tilbudet, og kommunen burde aldri ha akseptert det. Dette er en kontrakt som aldri burde ha vært inngått, sa Johansen.

Byrådet i Oslo kommune opplyser at Veireno denne uken har gjort det klart at selskapet som følge av tap av penger på kontrakten, har økonomiske problemer, og at selskapet allerede fra mandag ikke ville klare å oppfylle sine økonomiske forpliktelser.

Mot konkurs

Det gikk dermed mest sannsynlig mot konkurs for det utskjelte selskapet. For å unngå en umiddelbar stans i innsamling av husholdningsavfall, ser byrådet det derfor som nødvendig at Oslo kommune tar over avfallsinnsamlingen i Oslo.

Gjennom en virksomhetsoverdragelse overtar Oslo kommune både søppelbiler og ansatte. Kommunen slipper også en ny omfattende innkjøringsperiode.

– Avfallsinnsamlingen er samfunnskritisk. Selv et kortvarig opphold i innsamlingen vil få alvorlige konsekvenser. Kommunen har fortløpende fulgt opp mangler ved avfallsinnhentingen, inkludert brudd på arbeidsmiljøloven, med krav om retting og med dagmulkt, sier Johansen.

– Forstår godt alle som har vært forbannet

Byrådet setter dermed ikke avfallshåndteringen ut på anbud på nytt i denne perioden.

– Alt tyder på at denne kontrakten aldri burde vært inngått, gjentok miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) på pressekonferansen.

– Jeg forstår godt alle som har vært forbannet, sa hun.

Søndag ettermiddag hasteinnkalte Oslo kommune til pressekonferanse om avfallsinnsamlingen. Både byrådsleder Raymond Johansen, byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG) og konstituert direktør Arild Sundberg i Renovasjonsetaten skal være til stede.

– Renovasjonsetaten har nå forhandlet fram en avtale med Veireno om at kommunen selv vil stå for avfallsinnhentingen i Oslo. Dette skjer med umiddelbar virkning, sier direktør i Renovasjonsetaten, Arild Sundberg i pressemeldingen.

Daglig leder i Veireno: – Noe jeg gjerne skulle vært foruten

Daglig leder i Veireno, Jonny Enger, sier i en pressemelding som ble sendt ut søndag kveld at de har hatt tett dialog med kommunen for å løse det han beskriver som en vanskelig og krevende situasjon.

– Vi er glade for løsningen som er kommet i stand med Oslo kommune som fra i morgen overtar ansvaret for avfallsinnhentingen i Oslo. Dette innebærer at kommunen overtar Veirenos forpliktelser knyttet til dette, herunder arbeidsgiveransvar for våre ansatte og materiell, sier Enger.

Selskapet beklager samtidig for situasjonen som har vært, og sier at de håper den nye løsningen vil skape ro.

– Denne saken har vært vanskelig og krevende og følgelig noe jeg gjerne skulle vært foruten. Vi ønsker Oslo kommune og renovasjonsetaten lykke til med oppdraget og er glade for at våre ansatte overføres til kommunen og blir ivaretatt der, sier Enger.

Varslet mistillitsforslag

Spekulasjonene gikk tidligere søndag høyt om kommunen nå vil si opp kontrakten med det utskjelte renovasjonsselskapet Veireno. Søppelet har tårnet seg opp siden Veireno tok over avfallshåndteringen i oktober i fjor, og selskapet ble nylig anmeldt til politiet av Arbeidstilsynet for grove brudd på en rekke arbeidstidsbestemmelser.

Rødt-leder Bjørnar Moxness har tidligere varslet mistillitsforslag mot Lan Marie Berg dersom ikke kontrakten med Veireno oppheves.

– Vårt krav er at selskapet skal ut. Dersom det er dette som nå skjer, vil det bidra til å gjenopprette tilliten til Berg, sier han til NTB.

Dagsavisen skrev før helgen at mange oslopolitikere er urolige for hva som kan skje dersom kommunen hever kontrakten med Veireno. Bekymringen er at selskapet vil slå seg konkurs med umiddelbar virkning. Da vil Oslo stå uten renovasjon.

(©NTB)

HASTEINNKALLER: Både byrådsleder Raymond Johansen (Ap), byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG) og konstituert direktør Arild Sundberg i Renovasjonsetaten skal være til stede.
HASTEINNKALLER: Både byrådsleder Raymond Johansen (Ap), byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG) og konstituert direktør Arild Sundberg i Renovasjonsetaten skal være til stede. Foto: Larsen, Håkon Mosvold