Denne helgen har Donald Trump vært USAs president i fire uker.

Torsdag holdt han en pressekonferanse som varte i 77 minutter. Mange trodde den skulle handle om landets nyvalgte arbeidsminister, men den endte med å bli en seanse preget av harde utfall mot reporterne i salen, faktafeil og selvskryt.

Presidenten tok over makten 20. januar. Ifølge Trump har ingen andre presidenter har gjort mer enn ham i løpet av de første fire ukene i Det hvite hus.

TV 2 har bedt tre norske Trump-tilhengere vurdere Donald Trumps fire første uker som USAs president.

– Trump bøyer ikke for noe

Den norske Trump-entusiasten Hans Jørgen Lysglimt Johansen sier han er imponert over hva presidenten har utrettet.

– Fantastisk så langt. Jeg er imponert. Trump holder det han lover, han går knallhardt ut med en gang – noe som er helt riktig. Selv om han blir motarbeidet, går han resolutt fremover. Han har knapt fått den «honeymoon» nye presidenter tradisjonelt får, sier Hans Jørgen Lysglimt Johansen til TV 2.

Johansen, som er partileder for det nye partiet Alliansen, er full av lovord om hvordan Donald Trump ikke lar seg diktere av mediene.

– Det er fantastisk å se Trumps vitalitet, hvordan han tar kontroll og eier enhver situasjon og svarer direkte på ethvert spørsmål selv. Trump bøyer ikke for noe, og slik kommer dette til å fortsette. Han tar direktekontakt med velgerne på Twitter og marginaliserer media. Det er viktig for Trump å markere at han mener alvor, at han tar initiativet, sier Johansen.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen med kongressmann Ron Paul, som stilte opp som presidentkandidat for Republikanerne i 2008 og 2012.
Hans Jørgen Lysglimt Johansen med kongressmann Ron Paul, som stilte opp som presidentkandidat for Republikanerne i 2008 og 2012. Foto: Privat

Han er ikke enig i at problemene har ballet på seg for Trump og administrasjonen. Denne uken fikk presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn sparken. At Flynn hadde villedet visepresident Mike Pence om innholdet i samtalene med Russlands ambassadør til USA, kostet sikkerhetsrådgiveren jobben.

– Trump er også konsekvent, han sender Flynn ut selv om det selvfølgelig skaper negativ presse. Trump er en helt annen type en de er vant til, det er derfor de er i sjokk og vantro. Angrepene vi når ser på Trump er helt forutsigbare, «The Establishment» retter nå alt skyts de har mot ham for et definitivt øyeblikk der de håper å kunne parkere han eller avsette ham «en gang for alle». Får de det ikke til nå, vil de forsøke igjen senere, mener Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

– Tidsånden har endret seg

Den norske Trump-entusiasten tror presidenten kommer til å kjøre enda hardere på med sin linje.

– Det er bare for folk, også her hjemme, å stålsette seg for tidenes maktkamp. Vi ser allerede nå at tidsånden har endret seg. Vi ser at Trump kjører på, og jeg tror Trump vil vinne dette. Det er hans fiender som må vike, og det blir en ny verden, sier Hans Jørgen Lysglimt Johansen til TV 2.

Hagen: – Mye spennende skjer

Carl I. Hagen under nominasjonsmøtet til Oslo Frp i desember 2016.
Carl I. Hagen under nominasjonsmøtet til Oslo Frp i desember 2016. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I august 2016 sa tidligere Frp-formann Carl I. Hagen at den republikanske presidentkandidaten kunne bringe friskt blod og nye tanker til Washington. Hagen sier at Donald Trump har innfridd i løpet av de fire ukene han har regjert.

– I Trumps første 100 dager har han laget flere overskrifter og nyhetsoppslag verden over enn noen annen president. På den måte har han innfridd min tro om at det ville bli spennende tider med Trump som president i forhold til Clinton.

– Mye spennende skjer og et land har fått en leder som setter hensynet til egen befolkning og egne skattebetalere først. Kravet til rike europeiske land om å dekke mer av sine forsvarsutgifter er rimelig og bør innfris av Norge innen 2022. Det var usedvanlig dumt av Flynn å lyve om en helt grei samtale med Russlands ambassadør. Pressefolkene burde tenke på om det kanskje er en god grunn til at de får kjeft for sin venstredreide dekning av Trump istedenfor å spille fornærmet over å miste sin makt og innflytelse over en ny administrasjon, sier Carl I. Hagen til TV 2.

Document-redaktør: – USA er delt i to

Redaktør Hans Rustad i Document.no skriver fredag på nettstedet at Trumps pressekonferanse torsdag var «en enestående forestilling i mange betydninger av ordet». Overfor TV 2 forklarer han i en e-post hvorfor nettstedet har forsvart Donald Trump helt siden mangemilliardæren lanserte sitt kandiatur:

«Si meg hva du mener om Trump og jeg skal si deg hvem du er. Problemet for nordmenn er: På hvilket grunnlag skal de danne seg en mening? Kun én stortingsrepresentant våget å si at han støtter Trump, og blant mediene er det vel kun Document som har forsvart Trump siden han lanserte sitt kandidatur.

Denne ensidigheten er et demokratisk problem. Hvis vår viktigste allierte velger en president ingen i det norske establishment vil vedkjenne seg, er det rimelig å fastslå at Norge har et problem. Trine Skei Grandes ord om at «vi trodde vi skulle få en kvinnelig president og fikk en som vant på å være drittsekk», oppsummerer innstillingen.

Norske medier er et ekko av de amerikanske, der aviser som The New York Times og Washington Post forsøker å felle Trump. De har nå flere ganger kommet med nyhetsbomber, som ved nærmere ettersyn falmer. Obama undertegnet executive orders rett før han gikk av som gir langt større frihet for tjenestemenn til å lekke. Det er undergraving av staten innenfra.

USA er delt i to. Til tross for at mediene i overveldende grad er mot Trump, vant han. Det burde mane til ettertanke. Mediene er blitt de sterkeste drivkreftene i polariseringen av samfunnet.

Trump holdt torsdag natt en solo pressekonferanse hvor han slo fast at han overtok «a mess», både innenlands og utenriks. Norske medier har skjønnmalt Obama og Hillary. Statsgjelden er doblet under Obama og tipper snart 20.000 milliarder dollar. Midtøsten er en «mess». For Obama har lefling med islam og rettighetene til LHBT vært viktigere.

Vest-Europa er i samme båt. Men der USA har mange andre medier som balanserer: Fra Fox News til Breitbart, Drudge Report, Washington Examiner, The Daily Caller, Pjmedia.com, står det mye dårligere til i Europa og Norge. Document er vant med fiendtlighet og boikott fra medier og kulturliv. Offentligheten er organisert rundt statlig støtte, og det skaper en ekstra fiendtlighet. Det er hele systemet som er i fare.

Slik sett er fiendtligheten mot Trump rasjonell: Trump ønsker å shake things up. Han forteller hvor ille det står til, at fri innvandring i en verden med radikal islam er som å spille russisk rulett med befolkningens liv. Vi godtar streng kontroll ved innsjekking på flyplasser. Hvorfor er det galt å gjøre det samme ved innreise?

De som virkelig burde sette pris på Trump er Europa. Europa er mye verre ute enn USA. Likevel diskuterer det britiske parlamentet på ramme alvor å trekke tilbake invitasjonen til Trump og Speaker har bestemt at han ikke får ikke tale til Parlamentet. Leder for verdens største diktatur, Kinas Xi Jinping, derimot. Han fikk tale til Parlamentet.

Antiamerikanismen har fått et nytt ansikt, Donald Trump, og det er noe skummelt med dette hatet. Det er rabiat.

Vesten er i krise, og Europa er verst ute.»