HOLDES FANGET: I dette arkivbildet fra 2001 ser en gruppe Falun Gong-medlemmer som ble holdt fanget i en arbeidsleir på en video av solformørkelse for å bli «deprogrammert». Ifølge rapporter blir flere tusen Falun Gong-medlemmer hvert år utsatt for tvangsfjerning av organger som så selges videre. Mange blir deretter drept. Foto: AP.
HOLDES FANGET: I dette arkivbildet fra 2001 ser en gruppe Falun Gong-medlemmer som ble holdt fanget i en arbeidsleir på en video av solformørkelse for å bli «deprogrammert». Ifølge rapporter blir flere tusen Falun Gong-medlemmer hvert år utsatt for tvangsfjerning av organger som så selges videre. Mange blir deretter drept. Foto: AP.

– Kina tvangsfjerner organer fra 60.000 mennesker hvert år

OSLO/FILMENS HUS (TV 2): Statlige sykehus, politiet og det kinesiske militæret organiserer ifølge menneskerettighetsaktivister en milliardindustri i ulovlig handel av organer.

Samvittighetsfanger fra Falun Gong-bevegelsen, bhuddister, kristne og tibetanere blir tvangsoperert slik at lunger, nyrer og til og med hjerter kan selges til skyhøye priser til personer som trenger organdonasjon.

Sentralt i industrien står kommunistpartiet, militære og offentlige sykehus og kinesisk politi, som ikke griper inn.

Totalt skal det finnes mer enn 700 sykehus i Kina som gjennomfører organtransplantasjoner.

En lever kan kjøpes for 100.000 dollar, mens en nyre fra Kina kan skaffes for 350.000 dollar.

Det hevder en gruppe vestlige menneskerettighetsforkjempere som i flere år har gransket det de mener er en brutal milliardindustri i Kina.

– Dette er ikke som de kriminelle grupperingene man hører om som driver med organtyverier i småskala. Dette er statlig anerkjent og statlig drevet, sier David William Kilgour.

– Operert uten bedøvelse

Kilgour er en kanadisk advokat, politiker og menneskerettsforkjemper som har vært en viktig bidragsyter til en ny rapport om den blodige kinesiske organ-industrien.

Nå i februar deltok han i en paneldebatt på Filmens hus i Oslo i forbindelse med filmfestivalen Human Rights Human Wrongs etter visning av den prisbelønte filmen «Human Harvest». Filmen er en rystende dokumentarfilm der både leger som har utført ulovlige organtransplantasjoner og pasienter som har kjøpt organer forteller sine historier.

VIL SKAPE OPPMERKSOMHET: David William Kilgour (t.h) er sentral bidragsyter til rapporten om ulovlig organ-handel i Kina. Her er han sammen med Man-Yan Ng, ekspert på kinesisk kultur, politikk og historie under en debatt på Filmens hus i Oslo.
VIL SKAPE OPPMERKSOMHET: David William Kilgour (t.h) er sentral bidragsyter til rapporten om ulovlig organ-handel i Kina. Her er han sammen med Man-Yan Ng, ekspert på kinesisk kultur, politikk og historie under en debatt på Filmens hus i Oslo. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK/TV 2

– Gjennom omfattende dokumentasjon har vi påvist at minst 60.000 mennesker hvert år får fjernet organene sine, svært ofte under tvang. Mange av ofrene blir operert mens de er i live og ofte uten bedøvelse, sier Kilgour.

Avslørt av telefonsamtaler

Organ-industrien fungerer i praksis slik at flere tusen mennesker holdes fanget i arbeidsleire og fengsle i påvente av at pengesterke kjøpere, hovedsakelig fra Kina, skal ta kontakt for å få byttet ut et eller flere organer.

Jevnlig blir det tatt blodprøver av fangene slik at man har et register over tilgjengelig organer.

 Se trailer: Human Harvest

I filmen Human Harvest dokumenteres det gjennom opptak av telefonsamtaler med noen av Kinas største statlige sykehus at tilgangen på organer er nærmest ubegrenset.

– Er det mulig å få organer fra Falun Gong-medlemmer? spør personen som under opptak ringer ett av sykehusene

– Det er ikke noe problem. Vi kan ordne det på kort tid, er svaret fra legen i andre enden.

Ifølge den flere hundre sider lange rapporten, som du kan lese her, tjener Folkets frigjøringshær store penger på å transportere organer fra hele Kina til blant annet sykehus i Shanghai.

En kirurg etterforskerne bak rapporten har snakket med svarer at det er en «statshemmelighet» hvor organene kommer fra.

Fjernet hjerte på levende donor

Det at det er mulig å skaffe organer som matcher mottakeren på svært kort tid underbygger påstander om at flere tusen levende donorer til en hver tid holdes fanget, mener menneskerettighetsgruppen bak rapporten.

FORTVILER: Denne kvinnen tra Taiwan fikk en ny nyre på et sykehus i Kina uten å vite at donoren ble drept etter transplantasjonen. I filmen Human Harvest forteller hun sin historie. Foto: Skjermdump fra filmen.
FORTVILER: Denne kvinnen tra Taiwan fikk en ny nyre på et sykehus i Kina uten å vite at donoren ble drept etter transplantasjonen. I filmen Human Harvest forteller hun sin historie. Foto: Skjermdump fra filmen.

Normalt sett vil ventetiden for organtransplantasjon kunne være flere år, mens flere kinesiske sykehus tilbyr transplantasjon i løpet av få døgn. Rapporten, som baserer seg både på offentlig tilgjengelig informasjon fra Kinesiske myndigheter og flere hundre intervjuer med både leger, etterlatte og personer som har rømt fra Kina, inneholder flere utrolige historier:

  • En sykepleier ved ett av organsykehusene forteller at hennes mann jobbet som kirurg i flere år før han til slutt fortalte at han hadde fjernet en lang rekke organer fra levende mennesker. – Hadde han bare fortalt det tidligere, kunne kanskje mange mennesker vært reddet, sier kvinnen. Både hun og ektemannen slutte i jobbene.
  • Ved ett tilfelle ble en fanges hjerte skåret ut uten at pasienten fikk bedøvelse. Hjertet ble solgt.
  • Fanger som har blitt brukt som donorer drepes og kremeres i det som omtales som rene konsentrasjonsleire.
REKLAMERER: I denne annonsen reklamerer et kinesisk nettverk for sykehus for organtransplantasjoner med at de tilbyr organer fra levende donorer.
REKLAMERER: I denne annonsen reklamerer et kinesisk nettverk for sykehus for organtransplantasjoner med at de tilbyr organer fra levende donorer. Foto: Skjermdump: Endorganpillaging.org

Kinesiske myndigheter har fortalt åpent at de skaffer organer fra dødsdømte fanger, men avviser at det finnes en statlig styrt industri som stjeler organer fra friske samvittighetsfanger.

Kina: – Fantasi-historier

Myndighetene hevder også at tallet på organtransplantasjoner i Kina ligger på rundt 10.000 i året.

– Det er feil. Det viser vår omfattende dokumentasjon, sier Kilgour.

Da rapporten fra Kilgour og hans kolleger ble omtalt av CNN, rykket en talskvinne for Kinas utenriksdepartement ut og avviste alle påstander.

– HAR SLUTTET: Kinas tidligere helseviseminister Huang Jiefu hevdet på en konferanse om ulovlig handel med organer i Roma i februar i år at Kina har sluttet å bruke henrettede fanger som organdonorer
– HAR SLUTTET: Kinas tidligere helseviseminister Huang Jiefu hevdet på en konferanse om ulovlig handel med organer i Roma i februar i år at Kina har sluttet å bruke henrettede fanger som organdonorer Foto: AP/Alessandra Tarantino

– Når det gjelder vitnemålene og den publiserte rapporten vil jeg si at slike historier om tvungen organ-høsting er fantasi og grunnløse - de har ingen faktagrunnlag, sa Hua Chunying.

– Folkemord

I 2009 lanserte Kina et formelt organdonor-system. Under lanseringen sa visehelseminister at landet skulle innrette seg etter internasjonale etiske retningslinjer og eliminere handle med organer og «organ-turisme».

Rapporten det henvises til i denne artikkelen ble sist oppdatert i 2016, og konkluderer med at uttalelsene fra den gang trolig bare var tomme ord.

– Det pågår et folkemord, sier Man-Yan Ng, en ekspert på kinesisk politikk, kultur og historie - og medlem i International Society for Human Rights i Frankfurt.

Under debatten på Filmens hus torsdag forklarte han det at den omfattende organindustrien kan skje med Kinas diktatoriske ettparti-styre.

– Du kan ikke si mot partiet. Partiet står over alle andre institusjoner, over rettsvesenet, over det militære og over politiet, sier han.