Harward sier nei til Trump

Donald Trumps valg til ny nasjonal sikkerhetsrådgiver, den pensjonerte viseadmiralen Robert Harward, takker nei til jobben.

VIL IKKE: Trump kalte tidligere videadmiral og Navy SEAL Robert S. Harward en «enestående kandidat» til stillingen som sikkerhetsrådgiver, men Harward ønsker ikke å bli en del av Trumps team. Foto: Sgt. Shawn Coolman/U.S. Marines/Handout via REUTERS/File 
VIL IKKE: Trump kalte tidligere videadmiral og Navy SEAL Robert S. Harward en «enestående kandidat» til stillingen som sikkerhetsrådgiver, men Harward ønsker ikke å bli en del av Trumps team. Foto: Sgt. Shawn Coolman/U.S. Marines/Handout via REUTERS/File 

Harward var aktuell til å overta stillingen etter at Michael Flynn trakk seg mandag, men han ønsker ikke jobben, skriver Financial Times.Flynn gikk av etter å ha feilinformert visepresident Mike Pence om samtaler med Russland.

I en uttalelse i CNN sier Harward at han takker nei fordi han ikke kan forplikte seg til jobben.

– Denne jobben krever fokus og innsatsvilje til å gjøre det rette 24 timer om dagen, sju dager i uken, heter det i uttalelsen.

– Det er en rent personlig avgjørelse. Jeg er endelig i en unik posisjon til å få litt tid for meg selv etter 40 år i militæret, sier han til AP.

Ulike forklaringer

Ifølge en kilde i Det hvite hus er det grunnet familien og av økonomiske årsaker han sier nei, mens andre kilder sier det var fordi han ville ha med egne ansatte, noe Trump ikke satte pris på.

– Harward er splittet mellom sin pliktfølelse overfor sitt land og den åpenlyse dysfunksjonen, sier en annen kilde, men henvisning til Trumps administrasjon.

«Enestående kandidat»

Trump forsøker fortsatt å overtale ham, opplyser to kilder med kjennskap til saken, og Harward har blitt invitert til Det hvite hus til nok en samtale om jobben.

På en pressekonferanse torsdag sa Trump at valget av ny sikkerhetsrådgiver var enkelt fordi han hadde en «enestående kandidat».

Harward har en fortid hos elitestyrken Navy SEALs, blant annet som leder av gruppen som er spesialisert i operasjoner i Midtøsten. I 2003 var han medlem av Det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus under president George W. Bush.

To alternativer

Når Harward nå er ute, gjenstår stabssjefen i USAs nasjonale sikkerhetsråd, Keith Kellogg, som for tiden er utnevnt til fungerende sikkerhetsrådgiver, og tidligere CIA-sjef David Petraeus.

Flynns stedfortreder, Kathleen «KT» McFarland, forblir i sikkerhetsrådet (NSC), opplyser ansatte i adminsitrasjonen.Hun har tidligere jobbet som politisk kommentator og analytiker i TV-stasjonen Fox.

(©NTB)