– Vi begynte å grine da vi så det. Den ene hesten ville bare legge seg ned fordi den hadde så lange høver, den sjangla, fortalte Marianne Lund til TV 2 etter at hun anmeldte forholdet i fjor.

Hun er selv hesteeier og fikk tilsendt et bilde fra ei jente som lurte på om det var normalt at hestene på en gård i Sande så sånn ut.

Nå har anmeldelsen ført til at hesteeieren er tiltalt for grov og langvarig vanskjøtsel av fem hester, melder Drammens Tidene.

Avlivet

To av hestene ble avlivet etter vedtak av Mattilsynet grunnet dyrevernmessige forhold. De tre andre er omplassert.

Hestene hadde ikke fått tilsyn av veterinær på ti år, ifølge tiltalen, som er tatt ut av statsadvokatene i Oslo.

– Det var veldig stygge høver og hestene var preget av vanskjøtsel over lang tid. Å la det gå flere år før det blir sett på er veldig alvorlig. Jeg har aldri sett noe så stygt tidligere, kun skrekkeksempler som er blitt vist fra andre land, sa avdelingssjef i Mattilsynet Rita Aina Kvennjorde til TV 2 etter varslingen.

– Farlig

Hovene på hestene skal stelles og skjæres hver sjette til åttende uke, men på tre av hestene var hovene så lange at de hadde vridd seg oppover.

I tiltalen påpekes det også at det ikke hadde blitt oppdaget at hestene hadde lus, og at de oppholdt seg på et farlig uteområde med glass, avfall, maskiner og hull i bakken hvor hestene kunne skade seg.

Hestene skal heller ikke ha hatt tilgang på rent vann og ferskt for. Da Mattilsynet inspiserte gården etter anmeldelsen fant de bare muggen mat og sølevann. Dyrene skal heller ikke ha hatt noe tørt sted å legge seg ned på.

Eier: – Har skjedd ting

Hesteeieren har tidligere uttalt at hestene stort sett har hatt det bra, men at det har skjedd ting som har betydd at han ikke har fått tatt høvene deres.

Straffesaken mot hesteeieren er berammet i Drammen tingrett i slutten av april, melder lokalavisen.