Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den er dødelig effektiv, sier Erik Thomas Gjølme i Anticimex som driver med skadedyrsutryddelse.

Han står i et boligfelt i Ålesund hvor mannskap har åpnet opp et kumlokk og klargjort den mekaniske rottefella for innsats nede i kloakkrøret.

– Dette er en smart elektronisk rottefelle hvor det en sensor som registrerer både varme og bevegelse. Når rotter passerer den sensoren, skytes 12-14 butte spyd ut som momentant avliver rotta. Levningene blir deretter skylt videre og løst opp, forklarer Gjølme.

Trapper ned på rottegift

Ålesund er en av 50 kommuner som nå trapper ned på bruk av gift og heller bruker rottefeller.

– Vi har lite kontroll på hvor effektivt giftbruk er. Med disse fellene har vi til en hver tid oversikt over hvor mange vi klarer å ta livet av, forklarer teamleder Svein Andre Johansen i avløpsseksjonen i Ålesund kommune.

Her senkes den mekaniske fella ned i kloakksystemet i et boligområde i Ålesund. Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2.
Her senkes den mekaniske fella ned i kloakksystemet i et boligområde i Ålesund. Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2.

For fellene gir umiddelbart beskjed når de har tatt liv. Ifølge Anticimex tok fellene i fjor knekken på 120 000 rotter.

Seniorforsker Arnulf Soleng ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet er glad kommunene går over til å bruke feller.

– Gift er siste utvei for å bli kvitt rottene. Vi anbefaler heller mekaniske feller, sier Soleng til TV 2.

Disse spydene skytes ut og tar livet av rottene. Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2.
Disse spydene skytes ut og tar livet av rottene. Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2.

Han understreker at det ikke tillatt for private å bruke rottegift.

– Rottegift er forbeholdt profesjonelle og godkjente skadedyrbekjempere, sier Soleng.

Rottesjokk i Bergen-hus

Tall fra Giftinformasjonen hos Folkehelseinstituttet viser at de i 2016 fikk henvendelser om 73 personer som ble eksponert for rotte- og musegift. Av disse var hele 51 barn mellom 1 til 4 år. 175 hunder fikk også i seg gift.

Ifølge Miljødirektoratet er det ingen som fører oversikt over hvor mye rottegift det årlig brukes i Norge.

Forsikringsselskapene TV 2 har vært i kontakt med, opplyser at rotter fremdeles er et stort problem i mange byer. Ifølge anslag fra Gjensidige utbetaler forsikringsselskapene over 100 millioner i erstatning etter skader utført fra rotter og mus.

– I en bolig utenfor Bergen flyttet rottene inn og de som bodde der ut. Skadene ble taksert til nærmere 600 000 kroner, opplyser kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Enkle rottetiltak

Du kan enkelt gjøre tiltak for å holde rottene unna husveggen din. For rottene trenger bare 12 millimeters åpning for å komme seg inn i huset ditt.

Rotter har her gnagd seg gjennom en vegg og påført huset store skader. Et hus utenfor Bergen ble påført skader for 600 000 kroner på grunn av rotteinvasjon.
Rotter har her gnagd seg gjennom en vegg og påført huset store skader. Et hus utenfor Bergen ble påført skader for 600 000 kroner på grunn av rotteinvasjon.

– Fjern tilgang til mat og vann utenfor huset og sikre bygget slik at rottene ikke kommer seg i hus, er rådet fra Arnulf Soleng i Folkehelseinstituttet.

Og det er heller ikke særlig lurt å bruke toalettskåla som søppeldunk.

– Hvis folk bruker toalettene sine som søppelbøtter så skaper det store problemer for våre pumpestasjoner, renseanlegg og ledningsnett, og det tiltrekker seg også rotter, sier Svein Andre Johansen i Ålesund kommune.