Oslo 20161017.
Kong Harald og dronning Sonja 80 år. I anledning kongeparets 80-års bursdager er kongefamilien fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Dronning Sonja og kong Harald.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20161017.
Kong Harald og dronning Sonja 80 år. I anledning kongeparets 80-års bursdager er kongefamilien fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Prins Sverre Magnus (t.v.), kronprinsesse Mette-Marit, Marius Borg Høiby, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, dronning Sonja, kong Harald, Leah Isadora Behn, prinsesse Märtha Louise, Emma Tallulah Behn og Maud Angelica Behn.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20161017.
Kong Harald og dronning Sonja 80 år. I anledning kongeparets 80-års bursdager er kongefamilien fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Kronprins Haakon (f.v.), prinsesse Märtha Louise, kong Harald og dronning Sonja.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20161017.
Kong Harald og dronning Sonja 80 år. I anledning kongeparets 80-års bursdager er kongefamilien fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Dronning Sonja.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20161017.
Kong Harald og dronning Sonja 80 år. I anledning kongeparets 80-års bursdager er kongefamilien fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Kong Harald.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Oslo 20161017.
Kong Harald og dronning Sonja 80 år. I anledning kongeparets 80-års bursdager er kongefamilien fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Prins Sverre Magnus (t.v.), dronning Sonja, prinsesse Ingrid Alexandra, kong Harald, Leah Isadora Behn (sittende foran), Emma Tallulah Behn og Maud Angelica Behn.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
JUBILEUM: I anledning kongeparets 80-års bursdager er kongefamilien fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kong harald fyller 80 år:

– Jeg var livredd for å ta over som konge

Men kongen har ingen planer om å gi seg som monark med det første.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

21. februar fyller kong Harald 80 år – men han har ingen planer om å gi seg som regjerende monark.

– Jeg avla en ed til forfatningen. For meg gjelder den livet ut, sier kongen til NTB.

Det eneste som får ham til å tre av tronen, er hvis barna ber ham om det, forteller han med humor.

Han sier til NTB at alder bare er et tall og at han ikke føler seg som en 80-åring.

I 2017 fyller både kongen og dronning Sonja 80 år.

– Kongen vil være bortreist på sin fødselsdag og feire privat. Det blir en samlet feiring for hans og dronningens 80-årsdager den 10. mai. Det blir regjeringens gave til dem, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet.

Livredd for kongerollen

Kong Harald har hatt sin nåværende tittel i 26 år etter at han tok over for sin far 17. januar 1991.

Ti dager tidligere døde kong Olav av et hjerteinfarkt på Kongsseteren i Holmenkollen.

Selv om den daværende kronprinsen hadde regjert for sin far i åtte måneder allerede, på grunn av farens hjerneslag 31. mai 1990, så var monarkrollen skremmende.

– Jeg var lettere livredd. For å være helt ærlig var jeg temmelig sikker på at jeg ikke kom til å greie det. Han var jo utrolig populær, sier kongen.

– Taler fra hjertet

Siden da har han regjert med stø hånd og vært en varm og tilstedeværende konge i Norge. Som regent har han vært opptatt av modernisering. Kongen har blant annet ønsket åpenhet om livet, budsjettet og styringsformen bak Slottets lukkede dører, og at arvingene skal få velge sine egne ektefeller.

Kong Harald blir stadig hyllet for sine ektefølte taler. Retorikkekspert Marie Louise Tank har fulgt med på Kongens taler i mange år.

– Det er jo rød tråd i Kongens taler, det handler om nære menneskelige verdier. Dette med å ta vare på hverandre taler veldig til hjertet. Og dette sier han på en helt enkel måte, det er ikke noe fjas. Vi er helt overbevist om at han mener det. Dette mener HAN. Da blir det veldig gripende for oss, fordi han på en måte ser oss, han ser vanlige menneskers liv, sier Tank til TV 2.

– Kongen har god humor

Per Egil Hegge har skrevet biografi om Kong Harald og har blitt godt kjent med mannen bak den gullbelagte tillittelen.

– Han er veldig lugn, og han har en god evne til å få folk til å føle seg trygge. Og det er viktig, for folk er jo litt på tuppa når Kongen kommer.

I tillegg trekker han frem Kongens humoristiske side.

– Kongen har en veldig fin form for humor, med selvironi. Og jeg pleier å si: Han tar jobben sin alvorlig uten å ta seg selv høytidelig. Jeg har truffet ganske mange som gjør det motsatte, sier Hegge tørt.