Capitol Hill, Washington.
Capitol Hill, Washington. Foto: Karen Bleier

Lekkasjer, paranoia og hemmelige apper preger Washington

Apper som sender krypterte meldinger som slettes automatisk brukes både til lekkasjer og hemmelige kommunikasjon i korridorene i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært fire turbulente uker med Donald Trump som president.

Det hvite hus lekker som en sil. Noen lekkasjer er uskyldige meldinger om hva Trump liker å gjøre når han ikke jobber.

Noe handler om hvem i staben han ikke liker, mens andre avslører forhold av graverende karakter. Som at den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn har hatt uautoriserte samtaler med den russiske ambassadøren.

Klappjakt på informantene

FBI og NSA lekker også. Amerikanske medier siterer stadig anonyme kilder i etterretningstjenesten på saker som omhandler Trump, valgkampen eller administrasjonen.

Lekkasjene har fått Trump til å koke. Han omtaler FBI og NSA som «etterretningstjenesten» i hermetegn. Han mener de som lekker opplysningene oppfører seg uamerikansk, og er klinkende klar på at de skal tas. Han krever at mediene skal si unnskyld.

På en pressekonferanse torsdag gjentok han at mange medier driver med «falske nyheter», men motstridende nok bekreftet han at det som kom fram i lekkasjene stemmer.

Skille mellom etterretningslekkasjer og sladder

Man kan spørre seg hvordan så mange kan lekke så mye informasjon uten at kildene oppdages. Hvorfor tar så mange sjansen på å gi informasjon til mediene når det kan koste dem jobben?

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, sier man må skille mellom lekkasjer fra etterretningstjenesten, og ansatte som lekker fra Det hvite hus.

– Ansatte i etterretningen lever av å lekke - og ta imot lekkasjer fra fremmede makter. Dette er mennesker som vet å skjule sine spor - og det er disse menneskene Trump først og fremst er ute etter, sier Aarebrot til TV 2.

Men alle smålekkasjene fra Det hvite hus er også til irritasjon, og kan ødelegge omdømmet til presidenten.

– Bruker kryptert «slette-app»

Det er åpenbart mye frustrasjon blant ansatte i Det hvite hus. Mange sjefer har ikke kommet på plass ennå. Mange er i tillegg er uerfarne. Frustrasjonen skal være høy blant ansatte i administrasjonen, og det driver mange til å dele informasjon med journalister.

– Det kan være nyttig å lekke til pressen hvis man er redd og frykter for sin egen posisjon, sier Aarebrot.

– Det hvite hus er et relativt lite og intimt sted. Krediterte journalister er veldig nær makten, og det er lett å få gode kilder og kontakter der, sier han.

Aarebrot sier Trump lenge før presidentvalget har snakket om at han ville kastet pressekorpset ut av Det hvite hus, men at dette er et skritt som ville skapt ramaskrik i Washington. Lobbyister og andre er avhengig av den nære kontakten med pressen.

Ifølge rapporter beskrevet i Washington Post og andre nettsteder, er ansatte så redde for å bli pekt ut som kilde til lekkasje at de har ansatte i Det hvite hus tatt i bruk en app som heter «Confide».

Appen sender krypterte meldinger, som man bare kan lese ved å føre fingeren over setning for setning. I likhet med Snapchat, forsvinner meldinger i det de er lest. I tillegg er det lagt inn en sperre mot å ta skjermbilder fra appen.

Ifølge nyhetsnettstedet Axios er det hovedsaklig republikanere som laster ned appen. De har snakket med de de omtaler som et innflytelsesrikt stabsmedlem som sier republikanere - som ham selv - har vært ekstra paranoide siden e-postskandalen rundt Hillary Clinton.

– For folk som er på innsiden i denne byen, gir den litt beskyttelse, sier han.

Denne relativt sikre måten å kommunisere på kan senke terskelen for hva som blir kommunisert internt, men også hva som blir lekket til mediene.

– Jeg er ikke sikker på at mediene er avhengig av en app for å få lekkasjer, sier Aarebrot. Han mener at Washington er preget av åpenhet og at det er lett å få politiske kontakter der.

To sider

Muligheten å «snakke» sammen uten frykt for å bli avslørt har to sider. Det gjør at det blir lettere for mange å lekke opplysninger til pressen - noe som er viktig for at potensiell maktmisbruk skal bli kjent for offentligheten. Men det kan også være et demokratisk problem:

Anonymitet og hemmelige samtaler får alarmklokkene til å ringe hos de som vektlegger åpenhet i offentlige systemer:

Teknologien kan hjelpe til med å manifiserte lyssky allianser, inngåelse av fordekte avtaler og eventuelt etablere korrupte relasjoner.

Hovedregelen for alle offentlig ansatte i administrasjonen er at all offisiel kommunikasjon skal gå via jobb-mail slik at det kan arkiveres etter protokoll.