– Dette kan være av dimensjoner som koster Trump presidentskapet

RUSSISK TRUMP-RABATT: Dagen Donald Trump ble innsatt som USAs president, ga en russisk varekjede som solgte militæreffekter 10 prosent rabatt til ansatte ved USAs ambassade i Moskva.
RUSSISK TRUMP-RABATT: Dagen Donald Trump ble innsatt som USAs president, ga en russisk varekjede som solgte militæreffekter 10 prosent rabatt til ansatte ved USAs ambassade i Moskva. Foto: VASILY MAXIMOV / AFP / NTB scanpix
Peter Wehner jobbet under Reagan og begge Bush-administrasjonene. Han mener finansielle bånd til Russland forklarer hvorfor Trump ikke kritiserer Russland.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump har fornærmet alle fra demokrater til føderale dommere, republikanere, etterretningstjenestene, hollywoodstjerner, fremmede makter, pressen og til og med paven. Men han gjør alt i sin makt for å unngå være kritisk ovenfor Russland og president Vladimir Putin.

Nå ønsker flere og flere å vite hvorfor.

President Trumps forretningsvirksomhet kan forklare noe, mener mange. Men de fleste er forsiktig med å komme med anklagene uten å ha konkrete bevis.

– Det brenner

Republikaneren Peter Wehner har jobbet for både president Reagan og begge Bush-administrasjonene. Han mener situasjonen USA er oppe i nå, ikke ligner noe nasjonen noen gang har vært i nærheten av før.

– Det er røyk her. Det brenner. Men vi vet bare ikke hvor, sier han til CBS News.

Finansielle bånd til Russland

Han sier videre at Trump-imperiets Russland-forbindelser kan forklare hvorfor Trump unngår å kritisere Putin og Russland, selv etter åpenbare overtramp i forbindelse med hackerangrep mot Demokratenes valgkamp.

Peter Wehner peker på en uttalelse Donald Trump Jr. kom med under en eiendomskonferanse i 2008:

– Russland står for en uproposjonal stor del av formuen vår (...) Vi ser en stor pengestrøm inn til oss fra Russland, sa han den gang.

Peter Wehner mener situasjonen i USA er uten sammenligning med noe som har skjedd før, og mener det i ytterste konsekvens kan koste Trump presidentskapet. FOTO: CBS News 
Peter Wehner mener situasjonen i USA er uten sammenligning med noe som har skjedd før, og mener det i ytterste konsekvens kan koste Trump presidentskapet. FOTO: CBS News 

Uttalelsen ble kommentert av Trumps pressesekretær i juli 2016. Ifølge Newsweek ble det avvist på det sterkeste at Trump drev business med russerne.

Donald Trump Jr. er den første sønnen til eiendomsmagnaten Donald Trump og modellen Ivana Trump. Han har tatt over forretningsimperiet til sin far sammen med søsteren Ivanka og broren Eric.

– Jeg tror dette forklarer mye. Jeg tror ikke det forklarer alt, men det gir i alle fall en indikasjon på at presidenten har sterke finansielle bånd til Russland, sier Wehner.

Donald Trump Jr. uttalte seg i 2008 om pengestrømmen fra Russland. GRAFIKK: CBS News
Donald Trump Jr. uttalte seg i 2008 om pengestrømmen fra Russland. GRAFIKK: CBS News

Trump har gjentatte ganger hevdet at han ikke har noen økonomiske inversteringer i Russland.

I desember skrev Financial Times om hvordan Trump gjennom 30 år har pleid sine russiske forbindelser. Trumps forretningsimperium overlevde med nød og neppe på 90-tallet, og inn i 2000-tallet ble det nye konkurssmeller. Noen av av de russiske forretningsforbindelsene som ifølge Financial Times kom til unnsetning, var Tevfik Arif og Sergei Millian.

Nyhetsmagasinet Time, Fortune og CNN er blant amerikanske nyhetsmedier som har omtalt Trumps forbindelser til Russland. Washington Post gransket også Trumps finansielle forbindelser til Russland, og viste til at Aras Agalarov, en av Putins oligarker støttet et av Trumps byggeprosjekt på Manhattan. I mange år hadde Trump en drøm om å bygge et Trump Tower i Moskva. I 2005 undertegnet han en avtale som havarerte.

I et intervju med Fox News i mai 2016 la ikke Trump skjul på hva han mente om Russland. Trumps svar kom forøvrig etter at nyhetsankeret Breit Baier i Fox News spurte ham om han noensinne hadde møtt Putin. Trump ville først ikke svare på spørsmålet, ifølge USA Today.

– Jeg kjenner Russland godt. Jeg arrangerte Miss Universe i Russland for to eller tre år siden. Det var en stor og helt utrolig begivenhet, en utrolig suksess. Og vet du hva? De vil være venner med USA. Hadde det ikke vært trivelig om vi faktisk kunne komme overens om noe, sa Trump.

Da Donald Trump arrangerte Miss Universe i Moskva, var Putin-oligarken Aras Agalarov ved hans side. Agalarov støttet et av Trumps byggeprosjekt på Manhattan.
Da Donald Trump arrangerte Miss Universe i Moskva, var Putin-oligarken Aras Agalarov ved hans side. Agalarov støttet et av Trumps byggeprosjekt på Manhattan. Foto: Steve Marcus / REUTERS / NTB scanpix

Denne uken avslørte CNN og New York Times at amerikansk etterretning har beviser for at det var telefonsamtaler mellom personer i valgkampstaben til Trump og russiske spioner.

Både Trump og russiske myndigheter avviste dette, og Trump raser mot det han kaller ulovlige lekkasjer fra «de såkalte etteretningstjenestene».

På en omfattende pressekonferanse torsdag uttalte Donald Trump at han ikke har hatt noe kontakt med Russland før valget.

– Jeg har ikke ringt Russland på flere år.

– Jeg har ingenting med Russland å gjøre.

– Lekkasjene er ekte, men nyhetene er fake. Jeg har ikke noe imot en negativ sak, så lenge den er sann, sa Trump, og viste til avsløringene fra CNN og New York Times.

Trump i fyr og flamme: Se hele pressekonferansen her

Amerikansk etterretning har ifølge Wall Street Journal holdt tilbake sensitiv informasjon fra president Donald Trump fordi de frykter at informasjonen kan bli lekket eller avslørt.

Ubesvarte spørsmål

Det er mange ubesvarte spørsmål. Og Trump-administrasjonen er under sterkt press for å gi svar på følgende:

  • Hva dreide samtalene mellom Trumps medarbeidere og russerne seg om?
  • Hva visste Donald Trump om samtalene?
  • Når fikk han vite det?

Uten svar på dette vil spekulasjonene forsette.

– Viser det seg at det er en sammensvergelse her, er dette en sak av enorme dimensjoner som kan føre til at Trumps presidentskap ruineres, sier Wehner.

I juli 2016 mente amerikansk etterretning med «stor grad av sikkerhet» at Russland sto bak lekkasjen av demokratenes eposter. De siste dagers avsløringer om forbindelse mellom Trumps valgkampstab og russisk etteretning blir nå etterforsket av FBI.

Deler av denne etterforskningen dreier seg også om påstandene fra den tidligere MI6-agenten om at Russland sitter på «kompromitterende opplysninger» om Trump. Noe som vil gjøre ham utsatt for eventuelle utpressingsforsøk.

Ifølge den private etterretningsrapporten sitter den russiske sikkerhetstjenesten FSB på et videoopptak av Trump og flere prostituerte på et hotellrom i Moskva. Russerne skal ha kultivert og støttet Trump siden 2011, skal to russiske kilder innen utenriksdepartementet og etterretningen ha opplyst til den tidligere MI6-agenten sommeren 2016.

Trump har beskrevet påstandene som «falske nyheter», og lagt skylden på amerikansk etterretning som ifølge ham skal ha lekket disse opplysningene.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook