Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire elevene i 8D på Jordal skole i Oslo som TV 2 møter i lunsjpausen synes melk er godt.

– Jeg synes det smaker godt, og så er det viktig for kroppen, sier Priyanth.

– Jeg tenker at det er bra for skjelettet, sier Vithuran, begge er 13 år.

Men blant deres jevnaldrende er ikke melk og meieriprodukter veldig populært.

Nye tall fra Opplysningskontoret for meieriprodukter viser at over halvparten av gutter i åttende klasse og 72 prosent av jenter i åttendeklasse får i seg mindre kalsium enn anbefalt. Anbefalingen er et glass melk, en yoghurt og en skive ost.

Skremmende utvikling

Tenåringene på Jordal tror det skyldes flere ting.

– Kanskje mange heller drikker brus, saft og juice. Det er ganske usunt, sier Maria, som får støtte av klassekamerat Leah:

– Kanskje mange tror at siden melk er litt tjukt, så er det også fett.

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøyskole synes utviklingen med lavt kalsiuminntak blant ungdommer er skremmende.

– Jeg er veldig bekymret når halvparten ikke får i seg nok kalsium. I tillegg til at de ikke er tilstrekkelig fysisk aktive så kan dette ende med dårlig benhelse og økt risiko for porøse skjelett i ung alder, sier Sundgot-Borgen.

Råd på nettet

Tallene som TV 2 har fått fra melkebøndenes opplysningskontor viser også at barna spiser mer ost enn før, men mindre yoghurt og melk. Professoren mener det er ulike innlegg på nettet som er en av årsakene til trenden. Og hun vil ha holdningsendring.

– For det første må foreldrene bevisstgjøres på at det er fremdeles veldig sunt med melk og meieriprodukter. Og så må vi få satt en stopper for de selvutnevnte ekspertene blant bloggerne som kommer med direkte helsefarlige opplysninger, sier Sundgot-Borgen.

Tenåringene på Jordal tror tilgangen på butikk gjør at mange velger bort melken.

– På ungdomsskolen kan vi gå ut i storefri og på butikken, det er jo fristende å kjøpe mat og sånt ute, sier Vithuran til TV 2.