JA TIL VAKSINE: Sykepleierstudent Eva Godvik Lampe fikk 1. november en sprøyte med  HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo mandag. På tre måneder har 44.000 andre, unge kvinner gjort det samme.
JA TIL VAKSINE: Sykepleierstudent Eva Godvik Lampe fikk 1. november en sprøyte med HPV-vaksine på St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo mandag. På tre måneder har 44.000 andre, unge kvinner gjort det samme. Foto: Junge, Heiko

på tre måneder har 44.000 kvinner tatt HPv-vaksine:

– Utrolig bra at så mange vil beskytte seg mot denne kreftformen

– Thea Steens arbeid har gitt norske kvinner en bedre forståelse av hva livmorhalskreft er, og hvordan den kan unngås, sier Ingrid Ross i Kreftforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig gledelig at hele 44 000 kvinner har takket ja til HPV-vaksine de første tre månedene av vaksinasjonsprogrammet, sier overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI), Margrethe Greve-Isdahl til TV 2.

I 2016 besluttet regjeringen at alle norske kvinner født mellom 1991 og 1996 skulle få HPV-vaksinen gratis. Vaksinen beskytter mot HPV-viruset, som kan gi livmorhalskreft.

300 i året

Ordningen ble innført for tre måneder siden, og det er nå 44.000 kvinner som har takket ja til vaksinen.

– Vi er veldig fornøyd med disse tallene, og det viser at det enorme apparatet som har vært satt i gang, både i FHI og i kommunene, har hatt effekt, sier Greve-Isdahl til TV 2.

Hvert år er HPV-viruset årsaken til at minst 300 unge kvinner får livmorhalskreft.

Det er cirka 70 norske kvinner som dør hvert år, som følge av kreftformen.

– Vaksinen bidrar til at liv blir spart, og til å unngå komplikasjoner som følge av sykdommen, sier Greve-Isdahl.

Hun tror økt oppmerksomhet på sykdommen har gjort at mange unge kvinner har fått livsviktig informasjon om kreftformen.

– Livmorhalskreft er en veldig alvorlig sykdom, og det er den siste tiden gitt mer oppmerksomhet og økt kunnskap om at man faktisk kan beskytte seg mot denne kreftformen. Det er utrolig bra at så mange vil beskytte seg mot denne kreftformen. Målet er jo å få ned forekomsten av livmorhalskreft, sier Greve-Isdahl.

70 prosent av kvinner som får livmorhalskreft kunne vært unngått, dersom de hadde vært vaksinert mot HPV-viruset.

Tilbudet av gratis HPV-vaksine har to års varighet, og vaksinasjonen må være påbegynt innen utgangen av 2018.

Thea Steen

Ingrid Ross i Kreftforeningen jubler over de nye tallene.

– Vi er veldig, veldig glad for at så mange som 44.000 kvinner har tatt vaksinen hittil. HPV-viruset kan føre til celleforandringer som øker risikoen for livmorhalskreft. Jo flere som tar vaksinen, jo færre får livmorhalskreft, sier Ross til TV 2.

De siste årene har oppmerksomheten rundt livmorhalskreft økt. Thea Steen og Kreftforeningen jobbet sammen med kampanjen Sjekk Deg, som oppfordret unge kvinner til å ta celleprøve.

Thea Steen døde av livmorhalskreft sommeren 2016. Før hun døde ble Steen tildelt Kreftforeningens hederspris, for sitt arbeid med å opplyse unge kvinner om livmorhalskreft.

– Thea Steens arbeid er av uvurderlig betydning, og vi mener hennes arbeid har gitt norske kvinner en bedre forståelse av hva livmorhalskreft er, og hvordan den kan unngås. Thea satte fokus på hvor viktig og hvor enkelt det er å beskytte seg. Hennes arbeid har hatt enorm betydning! sier Ross.

SMS-strategi

De siste tre månedene er det meldt inn 17 tilfeller av bivirkninger av vaksinen, opplyser FHI.

– Det er tall som forventet. Det er ikke meldt inn alvorlige bivirkninger, men blant annet tilfeller av magesmerter, hodepine og kløe. Dette er kjente bivirkninger, sier Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

Det nye vaksinasjonsprogrammet har hatt en klar strategi for å nå ut til flest mulig kvinner i den aktuelle målgruppen.

Alle kvinner født mellom 1991 og 1996 har blitt varslet og informert om vaksinasjonstilbudet på SMS.

– Dette har vært en viktig måte å nå dem på, og viser seg å ha vært effektivt. Jentene selv syns det er en grei måte å nås på, sier Greve-Isdahl.

Over hele landet har kvinner flere muligheter til å få vaksinen.

– Ved å blant annet arrangere massevaksinasjonsdager, drop-in på helsestasjoner for ungdom og timebestilling hos helsesøster og fastlege, så har man nådd jentene, sier hun.