Mandag brast Fabian Stangs (H) drøm om å sikre seg en plass på Stortinget. Partifellen Michael Tetzschner fikk over hundre flere stemmer enn den tidligere Oslo-ordføreren, og kapret dermed tredjeplassen på nominasjonslistene for Oslo Høyre.

– Jeg tapte så det suste, konkluderer Stang på besøk i God morgen Norge.

Men til tross for nederlaget, er ikke Stang trist dagen etter nominasjonsvalget.

– Personlig er jeg litt lettet, for det er jo et kjempeansvar å skulle dra den valgkampen i gang.

I 2015 ble Stang kåret til hele Norges suverent mest populære lokalpolitiker. 61-åringen vant medlemmenes støtte i valgprosessen, men ikke hos de lokale tillitsvalgte.

– Jeg følte at når medlemmene hadde backet meg opp på den måten de hadde gjort, så måtte jeg stille. Hvis jeg ikke hadde stilt opp bare fordi jeg var redd det ikke skulle gå veien, så ville det blitt litt rart, sier han.

– Så du er mer populær i folket enn hos ditt eget parti?

– Ja, sier Stang og ler litt.

– Ufint å kalle meg for «lett»

I talen før nominasjonsvalget snakket Stang om det han mente var «grums» i partiet Høyre.

– Dessverre er det slik at i alle nominasjonssaker, selv om vi er opptatt av samme sak og samme parti, så blir det litt stygg prating om hverandre, sier han.

Han forklarer at han fikk høre flere ting om seg selv i forkant av valget.

– Blant annet var det noen som mente jeg var politisk «for lett». Da tok jeg et lite oppgjør med det og sa at det blir litt fisefint å si.

Stang mener det er feil å beskrive at han appellerer til «dumme velgere som kun stemmer basert på følelser»

– Mange velgere driver ikke med politikk døgnet rundt, de er opptatt av livet og hvem som kan hjelpe dem til å få det bedre. Jeg synes det er ufint å kalle dem og meg for «lette». Vi er vanlige mennesker som ønsker å leve godt, sier han.

– Vi mennesker er både faktabasert og følelsesbasert. Følelser er ingen ulempe å ha. For å få folk til å komme seg opp av sofaen og stemme, så må du også spille på følelser, mener han.

Skal bruke tid på datteren

Fram til september er Stang statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Etter det er jeg en fri mann, også får vi se om det kommer noen tilbud min vei. Det fins muligheter der ute, sier han.

I 2015 ble Stang og kona Catharina Munthe fosterforeldre til en liten jente. Fra før har 61-åringen også to andre voksne barn.

– Jeg skal bruke mye tid på den skjønne, unge damen som vi er så heldig å være foreldre for, sier han.

Utelukker ikke comeback

Stang understreker at det viktigste for ham fremover blir å bidra til at Høyre vinner valget igjen til høsten.

– Jeg skal bidra nå som menig medlem. Jeg skal dele ut brosjyrer, stå på stand og gå på dørbank og så videre. Så håper jeg at vi klarer å mobilisere kjempegodt, men med litt mindre ansvar på mine skuldre, sier han.

Og selv om Stang i utgangspunktet har sagt at han ikke vil stille til nye valg i partiet, utelukker han ikke fullstendig et politisk comeback.

– I politikken vet man aldri hva som skjer, så det får vi se på.