TREKKER SEG: Det hvite hus har ifølge kilder lenge visst at sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ikke har fortalt alt om samtalene med Russlands ambassadør.
TREKKER SEG: Det hvite hus har ifølge kilder lenge visst at sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ikke har fortalt alt om samtalene med Russlands ambassadør. Foto: Carlos Barria / AP.

Trumps sikkerhets-rådgiver trekker seg

Rådgiver Michael Flynn takker for seg i avskjedsbrev: – De har akseptert min unnskyldning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har trukket seg, melder nyhetsbyrået AP.

Flynn anklages for å ha diskutert sanksjonene mot Russland med den russiske ambassadøren i Washington.

Dette skal ha skjedd før USAs president Donald Trump utnevnte ham til nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Donald Trumps rådgiver Kellyanne Conway bekrefter at den avgåtte nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn villedet visepresident Mike Pence.

– Situasjonen ble uholdbar, sa Conway tirsdag til TV-kanalen NBC.

Så sent som dagen før hevdet hun at Flynn hadde presidentens fulle tillit. Men opplysninger fra andre kilder i regjeringen bekreftet at det var betydelig misnøye med Flynn.

Han opplyste på kvelden lokal tid at han trakk seg. Bakgrunnen var hans feilaktige forklaringer om samtaler han hadde med Russlands ambassadør til USA i slutten av desember.

Lenge nektet Flynn for å ha diskutert sanksjoner mot Russland som ble innført av daværende president Barack Obama. Også overfor Pence forsikret han at sanksjonene ikke ble nevnt. Etter hvert måtte Flynn imidlertid gå tilbake på dette og erkjenne at han og ambassadøren kunne ha vært innom dette temaet.

Årsaken til at Flynn trakk seg, var de uriktige opplysningene han hadde gitt Pence, ifølge Conway.

– At visepresidenten ble villedet, var kjernen her, sier hun.

I et TV-intervju har Pence tidligere fastholdt at Flynn ikke diskuterte sanksjonene med den russiske ambassadøren. Men senere har Flynn innrømmet at sanksjonene kan ha vært blant temaene.

Hemmelig
Det hvite hus har ifølge kilder lenge visst at sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ikke har fortalt alt om samtalene med Russlands ambassadør.

Anonyme kilder kommer med stadig nye opplysninger om samtalene Flynn hadde med den russiske ambassadøren til USA før Flynn ble utnevnt.

I et brev fra Det hvite hus, som er signert Flynn, går han offisielt av.

FARVEL: Michael T. Flynn takker for seg i dette avskjedsbrevet. Foto: The White House
FARVEL: Michael T. Flynn takker for seg i dette avskjedsbrevet. Foto: The White House

Sent mandag sier to anonyme kilder som kjenner situasjonen, til nyhetsbyrået AP at justisdepartementet advarte Trump-administrasjonen om at de offentlige uttalelsene fra Det hvite hus om Flynns kontakter ikke samsvarte med hva som egentlig fant sted. Ifølge en av kildene var departementet bekymret for at Flynn kunne være utsatt for mulig utpressing fra Russland.

En kilde i Trump-administrasjonen sier Det hvite hus har vært klar over advarselen i flere uker, men ville ikke si om presidenten hadde blitt informert.

Vurderer situasjonen
Presidentens talsmann, Sean Spicer, sa mandag kveld at Trump «evaluerer situasjonen», og indikerer at Trump er i dialog med blant andre visepresident Mike Pence om det han mener er det viktigste temaet – landets sikkerhet.

Flynn skal mandag ha bedt Pence om unnskyldning for striden rundt samtalene med Russlands ambassadør, ifølge en ikke navngitt kilde i Trump-administrasjonen.

Flynn beskyldes for å ha diskutert sanksjonene mot Russland med den russiske ambassadøren i Washington 29. desember i fjor, samme dag som president Barack Obama innførte dem.

Dette skal ha skjedd før Donald Trump utnevnte Flynn til nasjonal sikkerhetsrådgiver. I et TV-intervju har Pence tidligere fastholdt at Flynn ikke diskuterte sanksjonene med den russiske ambassadøren. Men senere har Flynn innrømmet at sanksjonene kan ha vært blant temaene. (TV 2/NTB)

Heftig håndtrykk i Det hvite hus

Heftig håndtrykk i Det hvite hus