Stang ut for Fabian – tapte kamp om stortingsplass

Michael Tetzschner knuste Fabian Stang med 100 stemmer i kampen om tredjeplassen på Oslo Høyres stortingsliste.

Fabian Stang var i 2015 Norges suverent mest populære lokalpolitiker, og under urnominasjonen blant Oslo Høyres medlemmer ble han innstilt på tredjeplass.

Men i nominasjonskomiteen var ikke Stang like populær. De innstilte ham på åttendeplass. I kveld var det nominasjonsmøte i Oslo Høyre der den endelige lista før høstens stortingsvalg ble vedtatt.

Stang valgte å utfordre Michael Tetzschner som på forhånd var innstilt på tredjeplass.

Både Erling Lae og Eirik Lae Solberg holdt taler til støtte for Tetzschner. Fabian Stang talte sin egen sak:

– Jeg gleder meg til denne dagen er over fordi jeg synes at dette er skikkelig ubehagelig. Jeg har ikke bedt noen om å holde tale for meg, og det er heller ikke så mange som har meldt seg, sa Stang fra talerstolen like før avstemningen.

Oslo Høyres stortingsliste

1. Ine Eriksen Søreide

2. Nikolai Astrup

3. Michael Tetzschner

4. Heidi Nordby Lunde

5. Mudassar Kapur

6. Stefan Heggelund

7. Mathilde Tybring-Gjedde

8. Astrid Nøklebye Heiberg

9. Camilla Strandskog

10. Mats Kirkebirkeland

* Kristin Vinje (7) og Fabian Stang (8) valgte å trekke seg etter å ha tapt kampvotering mot henholdsvis Heidi Nordby Lunde og Michael Tetzschner.

* Erling Lae fikk hedersplassen på lista.

Men Stang klarte ikke å overbevise Oslo Høyres fremste tillitsvalgte med sin tale. Tetzschner fikk 158 stemmer – Stang fikk 58.

Derfor utfordret han Tetzschner

Stang valgte å gi fra seg åttendeplassen etter å ha tapt kampvoteringen.

Ifølge Stang valgte han å utfordre Tetzschner fordi de ligner hverandre: De er jevngamle, de bor på Oslos vestkant og er begge utdannet jurister.

Stang har også vært klar på at det ikke er aktuelt å utfordre noen av de andre som står høyt på listen, for eksempel Stefan Heggelund.

– Listen har en fin sammensetning hva gjelder alders- og kjønnsbalanse, og derfor var det mer naturlig å utfordre Tetzschner, sier Stang.

Setter punktum

Tidligere i dag sa Fabian Stang til TV 2 at han ville vurdere å sette politisk karrierepunktum ved tap mot Tetzschner. Han ønsker enkelt og greit å finne på noe annet.

– Jeg kan ikke se for meg at det er aktuelt å stille til flere valg enn dette, så det er nok slutt om jeg taper i kveld. Jeg er tross alt blitt 61 år, sier han.

De fleste husker Fabian Stang som den populære Oslo-ordføreren han var. De borgerlige tapte imidlertid valget i Oslo i 2015, og dermed var åtte år som ordfører i hovedstaden over. Siden oktober 2016 har han vært statssekretær for innvandrings- og integreringsministeren.

Tok oppgjør med «grums» i partiet

Under talen før avstemningen sa Fabian Stang at han synes det er uheldig at toppene i Oslo Høyre ikke ville lytte til urnominasjonen i partiet, som ønsket 61-åringen på tredjeplass og Tetzschner på fjerdeplass.

Stang tok også et oppgjør med det han betegner som «grums» i partiet. Blant annet har det blitt sagt at han er en «politisk lettvekter» og en politiker som appellerer til «dumme velgere som kun stemmer basert på følelser».

– Mine damer og herrer: Det er helt vanlige mennesker vi snakker om – mennesker som er middels interessert i politikk, men det er disse som avgjør om vi kommer inn i regjeringskontorene.

– Det var to gode grunner til å stemme på meg: Jeg kunne gjennomført politikken dere har vedtatt og jeg kunne sanket en god del velgere – enten på grunn av følelser eller fordi de er dumme, sa Stang fra talerstolen.

– Michael har jobbet hardt

Etter avstemningen hadde den tidligere ordføreren blandede følelser.

– Jeg er skuffet, men også lettet, sier han.

– Hva tenker du nå om veien videre?

– At litt av byrden med å vinne valget er fjernet fra mine skuldre, sa Stang, som var rask med å legge til at han fortsatt vil jobbe for valgseier til høsten.

– Hva tenker du om at Tetzschner vant med så klar margin?

– At Michael har jobbet hardt og at jeg har jobbet for dårlig før møtet.

– Du snakket om din appell til vanlige mennesker. Hva går Høyre nå glipp av?

– Jeg prøvde å kommunisere at jeg kan bidra overfor velgere som ikke er opptatt av politikk døgnet rundt.

– Er Høyre for dårlige til å appellere til vanlige mennesker?

– Det får noen andre vurdere. Dette møtet mente at Michael var best egnet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook