NORGES KULESTE?: Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik mener man må skreddersy kommunikasjonen for å nå ungdom. Hun har i løpet av noen få uker blitt en hit på Snapchat. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2.  
NORGES KULESTE?: Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik mener man må skreddersy kommunikasjonen for å nå ungdom. Hun har i løpet av noen få uker blitt en hit på Snapchat. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2.  

Slik snakker helsesøster Tale (37) om ståpikk-problemer med gutta

– Når gutter snakker om ståpikk, kan ikke jeg kalle det «erigerte peniser». Det er jeg som må tilpasse meg, sier helsesøster Tale Maria Krohn Engvik. Nå vil hun nå ut til hele Norge.

– Jeg har lurt lenge på hvordan jeg skulle klare å nå ut til flere. Etter å vurdert å bruke Snapchat, satset jeg for fullt etter jul, sier Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista» på Snapchat, til TV 2.

37-åringen har vært helsesøster i fem år og rullerer mellom fire videregående skoler i Oslo-bydelen Nordre Aker. Etter å ha følt at hun ikke hadde nok tid til å følge opp alle elevene på de ulike skolene, ville hun prøve noe nytt.

– En gang jeg kom på jobb hadde noen skrevet under lappen med kontortid «Helsesøster er her bare hver gang det er fullmåne». Da følte jeg at jeg ikke strakk til, og var nødt til å prøve noe nytt.

«Helsesista» ble først omtalt på nettstedet Vårt Oslo.

«Den crazy helsesøsteren»

Helsesøsteren tenkte at hun kunne bruke Snapchat til å kommunisere med flere. Etter å ha tatt opp ideen med bydelen, fikk hun en Iphone 7, og da var det bare å gå i gang. Hun er veldig takknemlig for at arbeidsgiveren har støttet henne.

– Første fredagen i 2017 snappet jeg om ståpikk, for det kom et spørsmål om det. Da bare raste det inn med nye følgere. Ryktet har spredd seg, og jeg regner med at en del av elevene viser meg frem til vennene sine og sier «se her, her er den crazy helsesøstra mi», ler tobarnsmoren, som opprinnelig er fra Ålesund.

Hun forteller at mange av ungdommene spør om hun ikke kan bytte til deres skoler. Nå håper hun at flere helsesøstre henger seg på, og hun anbefaler kommunikasjonsformen sterkt.

Fra helsesøster-kontoret ved blant annet Heltberg private Gymnas kommuniserer Tale med ungdom over hele Norge. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2. 
Fra helsesøster-kontoret ved blant annet Heltberg private Gymnas kommuniserer Tale med ungdom over hele Norge. Foto: Kjersti Johannessen/TV 2. 

– Jeg bruker mye meg selv. Jeg har fortalt at jeg vet hvordan det er å bli fryst ut av jentegjengen og forteller om mine erfaringer. Men ikke minst bruker jeg humor. Det er viktig å spre glede. Jeg har innført en fast post som jeg kaller «Happy Moments» hvor jeg prøver å formidle at det er viktig å sette pris på små ting.

Tale sier at hun selv har opplevd vanskelige ting, men har lært seg å se etter de små blaffene av glede og leve i nuet. Hun forteller at mange elevene sliter med depresjon eller angst og at det blir så altoppslukende. Da er det viktig å formidle at man kan ha det fint av og til, selv om det ikke er bra hele tiden. Som svar får helsesøsteren ungdommens happy moments tilbake til sin telefon.

– De viser meg at lykke kan være å spise en bolle, eller klemme på en venn. De sender meg happy moments hele tiden, og det er så fint at de begynner å legge merke til de små, positive tingene.

Fått tak i gutta

Hun forteller at under årets verdensdag for psykisk helse i oktober er det «små gleder» som er temaet, og hennes happy moments passer godt inn i det. Det at man har det vanskelig, skal ikke bety alt.

– Rekker du å svare på alle?

– Ja, foreløpig gjør jeg det, men jeg har som en regel at jeg kun betjener telefonen i arbeidstiden. Ellers hadde det blitt for mye.

Hun forteller at på grunn av krav til journalføring kan hun kun gi generelle svar på Snapchat, men prøver å ta opp flest mulig problemstillinger som kan gjelde flere på «my story», slik at flere kan ha nytte av det. Hun anonymiserer alle hun refererer til.

Hun sier det aller mest gledelige er at flere gutter har hatt kontakt. Vanligvis er det stort sett jenter som åpner seg opp på helsesøsterens kontor. Men etter å ha blitt kontaktet på Snapchat, har hun oppfordret flere til å komme innom, og det har de gjort. Noen ganger har de tømt seg helt, i samtaler som varer i timer.

– Guttene sliter med angst og press de også. Mange kommer med ereksjonsproblemer eller hårproblematikk. Noen vil snakke om kjipe kompiser. Det er egentlig mye av det samme som jentene kommer med. Jeg tror de trenger å ha en relasjon før de åpner seg. Det er ingen kultur for å snakke om følelser, men når de blir tryggere, klarer de å åpne seg.

Mye krangling

Tale kaller snappen er en magisk nøkkel.

– Det er slik de kommuniserer seg imellom. Jeg bruker språket de bruker. Jeg kan ikke sitte og snakke om «erigerte peniser» når de kaller det ståpikk. Da føler de at det ikke angår dem.

– Er det noen som blir amorøse?

– Ja, det er noen som sier «Helsesista - send nudes!». Jeg skal ta opp det med deling av nakenbilder i en mystory-post snart, sier hun.

Dersom hun får meldinger som er av så alvorlig art at hun frykter for avsenders liv og helse, har hun avtalt med politiet at hun skal varsle Kripos. Men foreløpig er det ikke gode nok løsninger for å finne avsenders identitet, det må eventuelt via Snapchats servere i USA. Så langt har det ikke vært nødvendig å ta affære.

Helsesøsteren forteller at mange unge har et anstrengt forhold til foreldrene sine. De føler at de blir mast på, og føler at de ikke har tillit.

– Jeg tror mange foreldre ville tjent på å ikke jage barna sine så mye, og møte dem på en hyggelig måte i stedet for å kjefte. Det er mye krangling i mange familier. De bør spørre «hva trenger du for at du skal stå opp om morgenen?» Kanskje det er å ikke bli mast på.

Stor usikkerhet

Andre vanlige problemer blant ungdommen Tale snakker med er stress, press og mye bitching. Tale tror at lav selvfølelse og høye forventninger er årsaken til mange av problemene.

– De er veldig usikre, og en liten kommentar kan få dem til å bryte sammen. Det skaper angst og depresjon.

Tale håper på sikt også å få i gang et samarbeid med ledelsen på de fire skolene hun jobber om å ha samtaler med de som dropper ut av skolen. Kanskje det er mulig å dra noen inn igjen.

Etter å ha startet med snappingen er det enda større etterspørsel etter helsesøsteren på skolene hvor Tale jobber; Heltberg private Gymnas , Etterstad videregående skole avdeling Ullevål, Nydalen og Eikelund.

– Vi kommer innenfor ungdommen på en helt unik måte. Det er ting de ikke kan snakke med foreldrene sine om, og også ting de ikke tør ta med venner. Men når helsesøster bare er der en dag i uka er det vanskelig, sier hun, og legger til:

– Skal den psykiske helsen til den unge generasjonen vår heves, har vi veldig mye vi må snakke om – sammen!