sviende nederlag for usas president:

Domstol: Innreiseforbudet kan ikke rettferdiggjøres

Donald Trump raser etter at ankedomstolen konkluderte med at innreiseforbudet ikke kan gjeninnføres.

Innreiseforbudet var aktivt i en uke ved månedsskiftet, før det ble opphevet av en lavere føderal rettsinstans i Seattle, en avgjørelse som deretter ble anket videre.

Trumps regjering håpet beslutningen ville bli omgjort.

Torsdag ettermiddag amerikansk tid besluttet en ankedomstol å opprettholde kjennelsen fra Seattle.

Les hele domsavgjørelsen her!

Dermed er innreiseforbudet fortsatt ikke virksomt.

Trump: «Vi sees i retten»

Ifølge New York Times slår retten fast at det ikke finnes noen beviser for at noen fra de syv landene (Iran, Irak, Libya Somalia, Sudan, Syria og Jemen) har begått terrorisme i USA.

Det er sannsynlig at saken nå blir anket videre til USAs høyesterett.

Kort tid etter at avgjørelsen ble gjort kjent, tvitret Trump følgende i store bokstaver: «Vi sees i retten, vår nasjons sikkerhet står på spill!».

Harde rettsrunder

Trump beordret endringer i USAs utlendingspolitikk for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA.

Begge parter ble hardt presset for dokumentasjon av sine påstander i høringen i ankedomstolen i San Francisco tirsdag ettermiddag.

En av de tre dommerne i ankedomstolen, Michelle Friedland, ville vite om myndighetene faktisk har knyttet immigranter fra noen av de sju landene innreiseforbudet gjelder, til terrorisme.

Trump-talsmann: Vi kommer til å vinne

I en livesending på det høyrevridde nyhetsnettsstedet Breitbart, avdramatiserte den mye omtalte pressetalsmannen til Trump, Sean Spicer, rettens avgjørelse.

– I kveld var bare en prosedyre-avgjørelse på den midlertidige stansen. Vi ser frem til en fullstendig høring rundt saken, og vi føler oss veldig sikre på at vi kommer til å vinne, skriver LA Times at Spicer sa.

Advokat August Flentje fra justisdepartementet forsvarte president Trumps endringer. Han trakk fram at det var noen somaliere i USA som kan knyttes til den islamistiske gruppa al-Shabaab.

Han sa videre at presidenten i USA har rett til å vurdere trusler mot nasjonal sikkerhet, og at de sju landene var på lista på grunn av avgjørelser tatt i Kongressen og av Trumps forgjenger, president Barack Obama, de siste to årene.

Flentje sa også at myndighetene er kjent med at utlendinger har blitt arrestert i USA etter 11. september-angrepene i 2001, men han framla ikke bevis for disse påstandene. Årsaken skal være at saken har utviklet seg så raskt at justisdepartementet ikke har hatt nok tid til å innhente dokumentasjon.

Mente det manglet bevis

Motparten i saken var delstatene Washington og Minnesota, som klaget innreiseforbudet inn og mente det er grunnlovsstridig, blant annet fordi det diskriminerer muslimer. En føderal dommer i Seattle ga dem medhold, og innreiseforbudet ble midlertidig opphevet.

Dommer Richard Clifton etterlyste bevis for at innreiseforbudet diskriminerer muslimer, og påpekte at han syns det kommer inn mer anklager enn bevis:

– Jeg syns ikke anklager holder i dette tilfellet, sa han.

Han sa videre at majoriteten av verdens muslimer ikke påvirkes, kun rundt 15 prosent, og da skjønte ikke dommeren hvordan innreiseforbudet skulle ses på som et forbud mot muslimer.

Jurist Noah Purcell, som representerer Washington, henviste til uttalelser fra Trump der han blant annet har sagt at han vil nekte alle muslimer adgang til USA. Han mente videre at det ikke er nødvendig å bevise at innreiseforbudet skader alle muslimer, kun å vise at innreiseforbudet er motivert av religiøs diskriminering.

(NTB/TV 2)