Offentligheten har fått et unikt og fascinerende innblikk i hvordan politiet forberedte og bearbeidet narkobaronen Gjermund Cappelen til å tyste på Eirik Jensen. Fire timer med samtaler som er spilt av i Oslo tingrett forteller om spillet i kulissene. Om hva som faktisk skjedde før de formelle avhørene hasjsmugleren hadde med Spesialenheten for politisaker.

Først litt historikk. Gjermund Cappelen ble pågrepet hjemme i Bærum sent på kvelden den 19. desember 2013. Han ble avhørt av Asker og Bærum politidistrikt allerede neste dag.

Hasjbaronen ba tidlig om å få snakke med det han kalte sin kildefører i Oslo-politiet, Eirik Jensen. Det fikk han ikke lov til. Den storkriminelle familiefaren visste ikke at etterforskerne som tok ham, lenge hadde mistenkt at det var noe som ikke stemte med deres kollega Eirik Jensen.

Livesenter: Følg rettssaken her.

– Det dyret må aldri ut

Ukene i varetekt var tøffe for Bærums-mannen. Han var både sliten og frustrert etter å ha gått rundt i cella og tenkt på seg selv, kona og barna.

Den 7. januar 2014, når han var klar for å gjøre hva som helst for å redusere straffen, dukket to politimenn opp i Ila fengsel. De ville ta en uformell prat, siden Gjermund Cappelen lenge hadde bedt om å få snakke med politiet. Narkosmugleren visste ikke at samtalen ble tatt opp. I dag ble det som ble sagt i fengselet spilt av i Oslo tingrett. Tre møter hvor verken advokat var tilstede eller rettigheter ble lest opp.

I det første møtet går det ikke lang tid før politiet forteller hva de vil.

– Du kan ringe til min kildefører i Oslo. Han vil si at jeg er «Norges beste kilde noensinne», hører vi Gjermund Cappelen si i opptaket.

– Jeg har dolket Eirik Jensen i ryggen

– Vi er ute etter noe litt annet. Vi tror du vet hva det er. Du har aldri blitt tatt før nå. Jeg lurer på hvorfor ikke, svarer politimannen.

Hasjbaronen forstår raskt hvem politiet vil ha informasjon om. Han svarer at han sitter på en bombe og må ha mye i retur for seg og sine hvis han skal snakke om «ham».

Gjermund Cappelen er offensiv, kynisk og desperat på en gang. Han foreslår til og med at hvis politiet løslater ham, kan han bruke båndopptaker til å «ta» mannen de er på jakt etter. Navnet Eirik Jensen blir aldri nevnt.

– Det dyret må aldri ut, sier han om politimannen han har kjent i 20 år.

Frykter represalier

Tre dager senere, den 10. januar 2014, kommer de samme politimennene tilbake for en ny prat. Denne gang i Drammen fengsel. Nå forteller de at både sjefene deres, politimesteren i Asker og Bærum og Riksadvokaten er koblet inn. Det er i denne samtalen Gjermund Cappelen for første gang nevner navnet på den han mener er hans medhjelper i politiet.

Hvis jeg får forsikringer, er jeg klar
Gjermund Cappelen i samtale med etterforskere

– Hva er navnet på denne personen, spør politimannen.

– Eirik.

– Og etternavn?

– Jensen.

– Hvor jobber han?

– Org. krim.

– Og det er denne Eirik Jensen på Org. krim i Oslo politidistrikt at du har hatt et samarbeid med siden 92/93?

– Helt riktig.

Tonen med politifolkene er enda løsere enn første møtet. Han forteller om sin historikk med Eirik Jensen. Fra første gang de møttes. Detaljer utleveres og Gjermund Cappelen legger ikke skjul på at han er redd for represalier. Han frykter også at Eirik Jensen skal skyte noen hvis han blir pågrepet.

– Han er klin gæren og har et våpenarsenal som ikke ligner grisen, forteller han til politimennene og legger ut om alt det han mener Eirik Jensen har gjort for ham. Narkosmugleren hevder til og med at politilegenden stjal beslaglagt narkotika fra en safe på politihuset og ga det til ham.

Mange krav

Latteren sitter løst i samtalen. Det er ingen tvil om at Gjermund Cappelen har funnet tonen med de rutinerte politimennene.

De vet hva de driver med. Og de vet at det de sier er på bånd. Det vet ikke narkosmugleren. Han tror at dette kan ende med en god «deal». Men han er bekymret for mye. Også for at saken vil få stor medieoppmerksomhet.

– Det kommer til å bli TV og aviser og det kommer til å bli helt jævlig. Men hvordan gjør man det, altså de i pressen, får de vite hvem jeg er?

Politimannen svarer beroligende.

– Nei, de skal jo ikke det. De skal jo ikke få vite hvem du er og de har en plikt til å beskytte personer de og, svarer han.

To dager senere, den 12. januar, er det igjen tid for en ny samtale.

Gjermund Cappelen sier at dette blir den verste korrupsjonssaken i norsk historie, men at han har noen krav som han kommer til å stå knallhardt på.

Listen over det han ønsker er lang. Kona må ut av fengsel. Han må få vitne i retten uten at Eirik Jensen er tilstede. Dommen må unntas offentlighet. Han og familien må ha vitnebeskyttelse. Og ingen må få vite at han har vært informant.

Opptaket fra dette tredje møtet er det mest spennende å høre på. Her forteller politifolkene narkosmugleren om hvordan han må forholde seg til Spesialenheten for politisaker og hvor viktig det er å være troverdig i avhørene.

De forbereder ham på hvor avgjørende det er å avsløre detaljer om Eirik Jensen og ikke holde noe tilbake. Han må fortelle alt fra bunn av slik at det han sier kan sjekkes og kontrolleres, sier de. Forsvarerne til Eirik Jensen mener at nærmere regi enn dette kommer man ikke.

– Hvis jeg får forsikringer, er jeg klar, er noe av det siste hasjsmugleren sier i det siste møtet med de to polititjenestemennene.

Forlanger advokat

Totalt brukte politiet i Asker og Bærum fire timer i løpet av tre møter på å bearbeide Gjermund Cappelen. Dagen etter, den 13. januar 2014, gjorde Spesialenheten for politisaker det første formelle avhøret med Bærums-mannen. Da hadde han status som vitne.

Etterforskeren fra Spesialenheten starter det formelle avhøret med å si at han har fått informasjon fra Asker og Bærum politidistrikt om at Gjermund Cappelen har opplysninger om en mulig utro tjener i politiet. Deretter presiseres det at Spesialenheten ikke kjenner til hvilke opplysninger han vil komme med.

Hasjbaronen forteller først litt generelt om at han har kjent en politimann i 20 år som har fått betaling av ham for å gjøre tjenester. Men Gjermund Cappelen vil ikke gi detaljer før advokaten, Benedict de Vibe, er til stede. Han er på et viktig møte idet avhøret starter.

– Derfor legger jeg kortene på bordet

– Grunnen til at jeg ikke går i detalj akkurat nå, er fordi i det møtet som advokaten min har akkurat nå, så får vi en del svar i forhold til hva og hvordan dette skal skje, sier Gjermund Cappelen i avhøret.

Etter en stund kommer forsvareren til Spesialenhetens lokaler. Han har da en kort samtale med klienten sin, før avhøret fortsetter. Først da navngir Gjermund Cappelen Eirik Jensen og forteller sin versjon av historien.

Hvilket møte hadde advokaten hans vært på? Hadde han fått en avtale på vegne av klienten? Eventuelt med hvem?

TV2 spurte advokat Benedict de Vibe om dette i dag. Han benekter at det finnes en avtale. Ingen avtale, verken muntlig eller skriftlig, sier han. Ifølge forsvareren var han hos Riksadvokaten for å informere om at Gjermund Cappelen nå ville legge alle kortene på bordet i avhør med Spesialenheten for politisaker. De snakket ikke om noe annet enn det, ifølge advokaten.

God deal?

Etter å ha hørt opptakene fra samtalene i fengselet er et av de sentrale spørsmålene hva Gjermund Cappelen fikk igjen for å tyste på Eirik Jensen? Hva skjedde med kravene hans? Finnes det en hemmelig avtale for narkosmugleren eller noen av familiemedlemmene hans?

Det er mer enn fire måneder igjen av rettsaken. Mye er fortsatt ubesvart.