Krever svar på hvem som tipset politiet om Mahad

Overraskelsen er stor når Mahad Mahamud (30) endelig kan lese tipset som gjorde at han tilslutt mistet statsborgerskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er overrasket, for her det står at jeg gjorde kriminelle handlinger i en periode jeg var i Djibouti, sier Mahad Mahamud.

I tipset TV 2 har fått tilgang til står det at Mahad ikke er fra Somalia, slik han forklarte da han søkte asyl i Norge for 17 år siden, men fra et lite sted utenfor Djiboutis hovedstad.

Tipseren hevder at siden Mahad ikke ble fengslet for den påståtte kriminelle handlingen, så må han være djiboutisk spion.

«It proves that Mahad Abib Mahamud of Djiboutian nationality, working for the Secret Service that protects the prison», heter det i tipset.

– Løse påstander

Det blir ikke oppgitt noe sted eller konkret tidspunkt for den angivelige kriminelle handlingen, heller ikke noen opplysninger om offeret, som skal ha anmeldt Mahad.

– For å være ærlig, jeg måtte nesten le av det, at denne typen anonyme tips kan føre til at man starter etterforskning, sier 30-åringen.

Advokatfullmektig Elise Nygård, avviser tipset som løse påstander, og krever å få utlevert navnet på tipseren. Det viser seg nemlig at tipset ikke er anonymt, slik det står i vedtakene til Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemda (UNE).

UNE sladdet tips

Nygård krevde først å få tipset utlevert, og nå krever hun at navnet på tipseren blir kjent foran rettssaken mot UNE 21. februar.

UNE har sladdet avsenderens epostadresse, navn og telefonnummer før dokumentet ble sendt til Mahads advokat.

– Vi ble overrasket da vi så dette tipset. Vi var blitt opplyst om det dette var et anonymt tips. Når vi nå har mottatt tipset, synes det derimot å være anonymisert, noe som er noe helt annet enn et anonymt tips, sier advokatfullmektigen til TV 2.

Nygård krever å få utlevert navnet for å kunne klargjøre hvilket motiv personen hadde for å sverte Mahad.

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Lyster i UDI sier at de som har ansvaret for saken ikke ønsker å gå inn på hvem tipseren er, eller hvorfor det er anonymisert. UNE vil ikke kommentere kravet utover dette.

TIPSET: Henvendelsen som førte til etterforskningen mot Mahad var ikke anonymt, slik UDI og UNE hevdet.
TIPSET: Henvendelsen som førte til etterforskningen mot Mahad var ikke anonymt, slik UDI og UNE hevdet.

Rettssak i februar

Tipset ble sendt til UDI og Vestoppland politidistrikt 2. juli 2013, og førte til at Oslo politidistrikt startet etterforskning av Mahad. Politiet henla imidlertid saken fordi den var foreldet. Men UDI har ingen foreldelsesfrist når det gjelder tilbakekallelse av statsborgerskap, og startet egne undersøkelser etter tipset.

Dette førte til at Mahad ble fratatt statsborgerskapet og utvist fra Norge. Mahad saksøkte UNE, og partene møtes i Oslo tingrett 21. februar.

Det er UNEs endelige vedtak om tilbakekall av statsborgerskap og utvisning fra 22. april 2016 retten skal ta stilling til.

Politiet vitner

I sluttinnlegget regjeringsadvokat Erik Bratterud nettopp har sendt Oslo Tingrett, er det ført opp fire vitner for UNE. En av dem er en politioverbetjent ved Oslo politidistrikt, som skal forklare seg om etterforskningen av saken.

Regjeringsadvokaten skriver i påstanden at «Mahamuds tilknytning til Norge er utelukkende etablert på falske premisser», og ber retten kjenne UNEs vedtaket gyldig.

Advokat Arild Humlen møter i hovedforhandlingene i retten for Mahad, sammen med advokatfullmektig Elise Nygård.

De anfører at UNEs «vedtak om tilbakekall av norsk statsborgerskap og utvisning er ugyldig på grunn av feil rettsanvendelse og uriktig faktisk grunnlag».

Ambassadør på vitnelisten

Nygård har etteranmeldt Somalias ambassadør til EU om å vitne etter at han gikk god for at Mahad er fra Somalia i et intervju på TV 2.

– Absolutt alt peker mot at Mahad er somalisk, sa ambassadør Ali Said Faqi til TV 2.

En norsksomalier som skal ha kjent Mahads far, er blant flere vitner på Mahads side.

Mahad mistenker at det er en politisk fiende fra en annen somalisk klan, som står bak tipset, som gjorde at UDI startet undersøkelser.

– Det er folk som vil meg vondt, sier Mahad.

UDI skriver på sine nettsider at de er klar over at tips fra privatpersoner kan komme fra personer med hevnmotiver eller at tipsene kan bero på misforståelser. Det mange tips som ikke fører til noen aktivitet fra UDI, opplyser Utlendingsdirektoratet.