Hackere har onsdag sendt ut tusenvis av e-poster fra en eller flere av Stortingets e-postververe, skriver aldrimer.no.

Nettstedet omtaler den påfallende e-posten som ble sendt ut fra Stortinget som «ganske amatørmessig utformet». Den ble tilsynelatende sendt fra datamaskinen til politisk rådgiver Dagfinn Sundsbø (Sp).

– Stortingets administrasjon jobber med å kartlegge det som har skjedd, i samarbeid med NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet) og PST. Dette arbeidet er ikke ferdigstilt på nåværende tidspunkt, opplyser Stortingets kommunikasjonsrådgiver Elianne Kemble-Clarkson onsdag ettermiddag til TV 2.

Det skal være igangsatt nødvendige tiltak for å hindre videre spredning. TV 2 har fått bekreftet fra informert hold at e-poster er sendt ut fra Stortingets e-postservere.

– Jeg har fått hjelp til å gå gjennom e-posten og datamaskinen min. De har fjernet viruset og reinstallert maskinen. Jeg er litt kunnskapsløs om akkurat hva som har skjedd, men jeg er glad at jeg er på en arbeidsplass hvor de har kapasitet til å rydde unna og sende ut de varslene de gjør. Så må jeg bare beklage at jeg har blitt brukt, men det skjedde mot min viten og vilje, sier Sundsbø til aldrimer.no.

Metoden som ble brukt, skal være den samme som den russiske hackergruppen «Cozy Bear» benyttet. I forrige uke bekreftet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at «Cozy Bear» hadde angrepet Forsvaret, UD, Ap, Statens strålevern, en høyskole og PST selv. At den infiserte e-posten som ble sendt ut fra Stortinget, var så amatørmessig utformet, kan tyde på at ressurssterke, statlige aktører ikke står bak.

Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen opplyste til TV 2 at den ondsinnede e-posten til Arbeiderpartiets stortingsgruppe tilsynelatende var sendt fra det amerikanske eliteuniversitetet Harvard.

– Det var en e-post med et vedlegg som inviterte til å drøfte det amerikanske presidentvalget. Heldigvis har vi ikke åpnet den, og høyst sannsynlig ble den slettet uten at den gjorde noe skade, sa Amundsen til TV 2.