UNDER SPERREGRENSA: Rasmus Hansson, (MPG), Knut Arild Hareide (Krf), Trine Skei Grande (V) og Audun Lysbakken (SV) er alle under sperregrensen på TV 2s siste måling.  
UNDER SPERREGRENSA: Rasmus Hansson, (MPG), Knut Arild Hareide (Krf), Trine Skei Grande (V) og Audun Lysbakken (SV) er alle under sperregrensen på TV 2s siste måling.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Alle småpartiene under sperregrensen på ny måling

Men Senterpartiet får sin høyeste oppslutning på nesten 20 år.

Både Kristelig Folkeparti, Venstre, SV og De Grønne havner under sperregrensa på målingen Kantar TNS har laget for TV 2 i februar. Samtidig fortsetter fremgangen for Senterpartiet som får sin høyeste oppslutning på nesten 20 år. Sammen med Arbeiderpartiet ville de bare manglet en representant på flertall for ny regjering.

Kampen mot sperregrensa

Det er nesten fire år siden sist alle småpartiene på Stortinget havnet under sperregrensa, i juni 2013.

Grensa som ligger på 4,0 avgjør hvilke partier som får være med å kjempe om de 19 utjevningsmandatene på Stortinget, og har dermed stor betydning for hvor mange representanter småpartiene får og hvem som havner på vippen på Stortinget.

Sju måneder før stortingsvalget klarer verken KrF, Venstre, SV eller De Grønne den magiske streken på fire prosent. KrF faller med 1,5 prosentpoeng til 3,8, Venstre med 0,9 til 3,9, SV med 0,8 til 3,9, mens De Grønne øker med 1,9 til 3,8 prosent.

– Vi tror på et valgresultat langt over dette. Jeg tror at når vi kommer til valget vil både Senterpartiet og SV være blant vinnerne, sier partileder Audun Lysbakken (SV).

Han er ikke bekymret for å havne under sperregrensen.

Det er heller ikke nestleder i Kristelig Folkeparti Olaug Bollestad, men hun erkjenner at det er svært dårlig for KrF å ligge så lavt sju måneder før valget.

– Dette er overhodet ikke noen god måling for KrF, sier Bollestad.

– Hvorfor lykkes Senterpartiet og ikke dere?

– Det er kanskje litt lettere for Senterpartiet å bli store. De sitter i opposisjon, som gjør at de ikke må ta noen upopulære valg. De var mindre da de satt i posisjon. Det er utfordringen for sentrumspartiene at vi må være med å ta noen upopulære valg, sier Bollestad.

Høyre den store taperen

Et valgresultat i tråd med målingen ville betydd slutten for Erna Solberg som statsminister. Høyre går mest tilbake med 2,4 prosentpoeng til 22,1 prosent. Det er den laveste oppslutningen partiet har fått på to år.

Statsminister Erna Solberg er imidlertid ikke redd for at de er i ferd med å miste grepet sju måneder før valget.

– Nei, det tror jeg ikke, og vi har ligget ganske stabilt på de andre meningsmålingene. Jeg mener vi har et godt potensiale og et godt budskap, og da får vi bare jobbe hardt for å få det frem, sier Solberg.

– Hvilken motstander bekymrer deg mest av Arbeiderpartiet og Senterpartiet?

– Det er jo summen av de som bekymrer meg, for det er jo det som nå er en oppskrift for å reverse politikk i Norge, og skal vi fremover, skal dette landet klare omstillingen, skal vi bruke de ressursene vi har i offentlig sektor på den beste måten så kan man ikke velge en kombinasjon av partier som skal sette Norge i revers, sier Solberg.

Frp øker mest

Samtidig er Fremskrittspartiet den største vinneren med en fremgang på¨2,1 prosentpoeng til 15,7 prosent. Det er den høyeste oppslutningen for Frp siden april i fjor. Partiet nærmer seg nivået fra stortingsvalget i 2013 da de fikk 16,3 prosent.

– Det er en god måling som bringer oss omlag på nivå med valgresultatet fra 2013. Det gir mye optimisme. Velgerne må huske på hva som er alternativet til en regjering med Fremskrittspartiet. Det er en litt underlig bukket med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og kanskje noen andre partier som kommer til å ta Norge i en helt annen retning, sier Siv Jensen (Frp).

– Hvordan vurderer du Senterpartiets fremgang?

– Vi skal ta Sentrepartiet på alvor, men det er ikke sammenheng mellom det det som står i Senterpartiets program og det de nå sier de ønsker å gjøre. Vi vet at de har stemt ned viktige innstrammende forslag i asyl- og innvandringspolitikken. Det er et tegn på at de kommer til å liberalisere asyl- og innvandringspolitikken om de får flertall i neste periode, sier Jensen.

Samlet får de to regjeringspartiene 74 mandater, som er langt unna de 85 de trenger for å få flertall på Stortinget,

Ny rekord for Senterpartiet

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum kan smile bredere enn på lange. For tredje måned på rad går partiet frem, denne gang med 1,5 til til 9,9 prosent, som er den høyeste oppslutningen siden juni 1997 da de fikk 14,6.

– Det er et utrolig bra tall. Det er helt utrolig egentlig, ler partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) når han får høre dom den ferske målingen på en rundreise i Troms.

– Hvordan forklarer du fremgangen?

– Jeg tror det handler om at folk vil ha nærhet til tjenester. Vi må organisere tjenester til folk der de bor og ikke bare i Oslo. Jeg tror rovdyrpoltikken egentlig bare har blitt et symbol på det hele, sier Vedum.

Kjetil Løset blogger: Sp-Trygve stjeler fra alle andre

Stabilt for Ap

Etter et kraftig fall i januar øker Arbeiderpartiet med 0,5 til 33,2 prosent. Dermed har valgåret startet betydelig svakere for Jonas Gahr Støre enn avslutningen på mellomvalgåret 2016 da Arbeiderpartiet hadde 38 prosent.

Rødt får 2,0 (- 0,6) og andre partier og lister 1,6 (+ 0,2). I stor grad er denne gruppen velgere som svarer Pensjonistpartiet, men også Feministisk Initiativ og Nordmørslista er denne gang registrert i gruppen andre.

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS (tidligere TNS Gallup) for TV 2. Målingen gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2013.

Det er gjennomført 981 personlige telefonintervjuer av folk med stemmerett.72,7 prosent oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng. Mandatberegingen er laget av TV 2.