ØNSKER INNSTRAMMING: Donald Trumps regjering vurderer flere strenge tiltak for å øke sikkerheten i landet.
ØNSKER INNSTRAMMING: Donald Trumps regjering vurderer flere strenge tiltak for å øke sikkerheten i landet. Foto: AFP/NTB scanpix

trumps innreiseforbud:

Trump vurderer å kreve sosiale medier-passord

I fremtiden kan amerikanske ambassader komme til å be om passord til sosiale medier for å gjøre bakgrunnssjekk, sier sjefen for USAs sikkerhetsdepartement John Kelly.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var mens tirsdagens høring om president Donald Trumps presidentordre om innreiseforbud pågikk at Kelly bekreftet at kontroll av sosiale medier kan bli neste steg i bakgrunnssjekken av visumsøkere.

– Vi vurderer noen utvidelser og noen tillegg i bakgrunnsjekken. Vi kan komme til å kreve adgang til deres sosiale medier, ved hjelp av passord, sier John Kelly, ifølge AFP.

Kelly forklarer at målet med tiltaket eventuelt vil være å avsløre personer som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko for USA.

– Slipper ikke inn

Han pekte spesielt på borgere fra de syv landen med hovedsakelig muslimske borgere som står på Trumps omstridte «ekstrem bakgrunnssjekk»-liste.

STORE PLANER: Sikkerhetsminister John Kelly, forklarte seg om regjeringens planer for grensekontroll i Washington D.C. tirsdag. Foto: AFP.
STORE PLANER: Sikkerhetsminister John Kelly, forklarte seg om regjeringens planer for grensekontroll i Washington D.C. tirsdag. Foto: AFP.

– Det er virkelig veldig vanskelig å sjekke folk i disse sju landene. Men hvis de kommer inn, vil vi vite hvilke nettsider de besøker, og at de gir oss passordene, slik at vi kan se hva de gjør på internett, sa Kelly ifølge nyhetsbyrået.

– Hvis de ikke ønsker å samarbeide, slipper de ikke inn i USA, sa Kelly.

Han understreker at ingenting er vedtatt, men at strengere kontroll definitivt er fremtiden.

– Dette er ting vi ser for oss, sa Kelly.

Norsk ekspert: – Et gufs fra fortiden

Byråleder i Coxit og ekspert på digitale trender, Magnus Brøyn, mener singnalene Trump-administrasjonen sender er skremmende.

SKEPTISK: Magnus Brøyn, ekspert på digitale trender, liker ikke Trumps planer om kontroll på sosiale medier. Foto: TV 2.
SKEPTISK: Magnus Brøyn, ekspert på digitale trender, liker ikke Trumps planer om kontroll på sosiale medier. Foto: TV 2.

– Dette er et gufs fra fortiden, og kan skape en situasjon slik man så i Øst-Tyskland der folk måtte se seg over skulderen og ikke visste hvem som fulgte med på en. Det er et gufs fra fortiden som parres med den åpne og dynamiske virkeligheten vi er en del av og tar for gitt, mener Brøyn.

– Hvordan tror du en slik kontroll vil ta form?

– Det vi må se for oss er at når man står i passkontrollen i USA, så kommer det ikke bare spørsmål om hvor man skal bo og hva man skal i landet, men også et bestemt blikk på telefonen og spørsmål om tilgang på sosiale medier, tror Brøyn.

Brøyn mener måten Kelly presenterte planene er ment som en test for å sjekke reaksjonene, men at det er et steg videre mot en uheldig utvikling.

– Dette er en totalitær tilnærming. Her er det ikke snakk om å bygge en fysisk mur, men en digital og sosial og digital mur mot omverdenen, sier Brøyn.

Intens rettshøring

Ankedomstolen i San Francisco avsluttet sin høring om Donald Trumps innreiseforbud tirsdag ettermiddag.

De tre dommerne i domstolen presset regjeringsadvokaten på om Trumps påstand om at borgere fra de syv landene Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen var en sikkerhetsrisiko hadde bakgrunn i beviser.

Spørsmålet om hvorvidt innreiseforbudet, som midlertidig er stanset, egentlig var et fordekt muslimforbud kom også opp.

Ankedomstolen sier de vil komme til en konklusjon om hvorvidt Trumps innreiseforbud er lovlig eller ikke, «så snart som mulig»